Eventyr i regnskogen

Jungelferie i Amazonas

Bli med oss til verdens mest fantastiske dyrehage - midt i Amazonas-jungelen.

JUNGELFERIE: Mens vi padler nedover en elvekanal midt skogen får vi plutselig øye på en åtte meter lang anakonda som soler seg ved bredden!

JUNGELFERIE: Mens vi padler nedover en elvekanal midt skogen får vi plutselig øye på en åtte meter lang anakonda som soler seg ved bredden! Foto: Foto: Neil Davey

Publisert Oppdatert
JUNGELLODGE: Vi bodde på jungellodgen Eco-Amazon i Tambopata-reservatet i Peru.

JUNGELLODGE: Vi bodde på jungellodgen Eco-Amazon i Tambopata-reservatet i Peru. Foto: Foto: Neil Davey

Gigantiske, appelsingule sommerfugler danser forbi oss. I et langstrakt tre skravler to arapapegøyer høylytt med hverandre. Tukanen i nabotreet har fått nok av bråket og flakser fornærmet av gårde inn i solnedgangen. Like ved elvebredden glimter det et sekund i et par lysende øyne; en kaiman ligger musestille i det grumsete vannet - bare to gule øyne røper gjemmestedet hans.

Fra alle kanter hører vi de øredøvende tonene fra et orkester bestående av millioner av insekter, fugler og dyr. Snart vil natten senke seg over Amazonasjungelen - verdens mest fascinerende dyrehage.

Økoturisme

Vi har tatt fly fra Perus hovedstad Lima til Puerto Maldonado - en livlig jungelutpost helt sør i landet, nær den bolivianske grensa. Elvebyen er i dag et populært utgangspunkt for turer videre inn i jungelen. Nettopp her finnes den mest uberørte regnskogen i hele verden. Økoturisme har blitt en viktig næring, noe som ikke bare har skapt nye arbeidsplasser for menneskene i regionen, men som også bidrar til å bevare naturområdet.

Les også:

På jakt etter drømmeøya

Tabletter kan erstatte sprøyter

Varmen slår mot oss når vi forlater flyplassen. På den støvete veien utenfor suser skranglete mopeder og gamle lastebiler forbi i stor fart. Salsamusikken fra de rustne høytalerne blander seg med motordur og hyppig tuting. Vi blir hentet av en trebuss, malt i friske farger. Den kjører oss ned til elva Madre de Dios. Dette er en sideelv til selveste Rio Amazonas - kongen av alle elver, som begynner høyt oppe i Andesfjellene i Peru og har utløp i Atlanterhavet i Brasil.

ALLIGATORJAKT: I nattens mulm og mørke drar vi ut på alligatorjakt.

ALLIGATORJAKT: I nattens mulm og mørke drar vi ut på alligatorjakt. Foto: Foto: Neil Davey

Herifra skal vi videre med båt til jungellodgen Eco-Amazon Lodge i Tambopata-reservatet, hvor vi skal bo i fem dager for å bli bedre kjent med økosystemet i regnskogen.

Enorme edderkopper

- Iiiik, det er den største edderkoppen jeg noen gang har sett, skriker den amerikanske jenta i gruppen vår. Hun har fått øye på en tarantella, som skrekkslagent stuper inn i bolet sitt ved synet av mennesker. Det er dag to i jungelen, og etter en litt nervøs natt i de koselige jungelhyttene fulgt av en fantastisk frokost laget av råvarer fra regnskogen, er vi endelig på vår første ordentlige villmarksekspedisjon. Vi har allerede møtt et fotballag av apekatter, og nå altså en kjempeedderkopp som faktisk ikke er spesielt giftig.

HJEELP: En gigantisk tarantella på jungelferien.

HJEELP: En gigantisk tarantella på jungelferien. Foto: Foto: Neil Davey

- Vet dere hvordan man kan lure en tarantella ut fra bolet sitt? spør guiden Elmar entusiastisk. Ingen svarer.

- Du stikker en liten pinne inn i hulegangen i bakken, for da tror tarantellaen at den blir angrepet og setter tennene i, sier han.

Dette må han selvsagt demonstrere. Og riktig nok - når han drar pinnen til seg har han en hårete edderkopp på slep.

- Min tur, roper en av de mindre skvetne i gruppen. Noen av oss tenker at vi aldri igjen skal skrike når vi ser en stusselig, liten husedderkopp i badekaret.

Magisk skog

Det er ikke bare edderkoppene som er kjempemessige i Amazonasjungelen. Både planter og trær er så overveldende store at vi nesten føler oss som teskjekjerringer der vi går på stien. Hver dag tar Elmar oss med dypere inn i den mektige regnskogen, hvor han forteller om den frodige floraen og faunaen.

Vi får også bade (Elmar overbeviser oss om at det ikke er farlig) og fiske i en liten jungelinnsjø. Om kvelden, under en klar stjernehimmel, tar vi båten ut på Madre del dios for å se etter kaimaner - jungelalligatorer. Men det mest uforglemmelige øyeblikket får vi neste dag mens vi rolig padler ned en liten elvekanal midt skogen. Plutselig får vi øye på en åtte meter lang anakonda som soler seg ved bredden!

DUKKERT: Journalisten tar seg en dukkert i en liten jungelinnsjø.

DUKKERT: Journalisten tar seg en dukkert i en liten jungelinnsjø. Foto: Foto: Neil Davey

Slik reiser du hit:

Flere skandinaviske turoperatører, blant annet Nordmanns-reiser, Eventyrreiser og Kilroy, tilbyr turer som tar deg med til Amazonasjungelen i Peru. Både Star Tour og Apollo har turer til Amazonas i sine opplevelsesprogrammer.

Andre steder du kan reise for å oppleve regnskogen:

Brasil: Jungelbyen Manaus er utgangspunkt for et stort utvalg turer inn i den brasilianske regnskogen.

Costa Rica: Dette sentral-amerikanske landet er ledende innen øko-turismen, og har mange naturparker du kan besøke.

Borneo: Her kan du få se både orangutanger og skilpadder.

Thailand: Regnskogen i Khao Sok nasjonalpark i det sørlige Thailand er en av de mest tilgjengelige. Den ligger på fastlandet mellom de populære turistdestinasjonene Phuket og Koh Samui.

Mellom slagene i jungelen kan vi ta en nedkjølende svømmetur i bassenget, mate de tamme tapirene, Pinocchio og Sokrates, med favorittmaten bananer når de stikker innom. Ellers er det behagelig å bare ligge i hengekøya og lytte til de fortryllende jungellydene.

Indiana Jones

Om kvelden er det stor stemning i spisesalen. Alle er tørste og sultne etter ulike utflukter i villmarken. Vi får servert nypresset juice fra regnskogens frukter. Vi spiser jungelfisk, kylling og ris bakt i palmeblader. Dette føles som en gave fra oven etter en actionpakket dag i Indiana Jones sine fotspor.

Etterpå samles de ulike gruppene i baren over en Pisco Sour (Perus nasjonaldrink), sprekkeferdige av nye inntrykk, og klare for en aldri så liten skryterunde:

- Vi så en svært sjelden skilpadde i dag.

- Jasså... Vi kom ansikt til ansikt med en sumpbever.

- Åja, men så dere jaguarsporene?

EKSOTISK: Både faunaen og floraen i Amazonas er helt fantastisk å oppleve.

EKSOTISK: Både faunaen og floraen i Amazonas er helt fantastisk å oppleve. Foto: Foto: Neil Davey

Slik fortsetter samtalen utover kvelden. Klokka 22.00 må vi imidlertid være i seng. Jungel-lodgen skrur nemlig av all elektrisitet over natten for ikke å forstyrre økosystemet. Så da er det bare å legge seg godt til rette, lukke øynene og la den uforglemmelige jungelen dysse oss i søvn.

Les også:

Luksussafari i Kenya

Tilbake til Klikk reise

Billig fly til jungellodgen:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning