REISEFEBER

Jenteluksus på budsjett

I Ungarn kan du skjemme deg bort på spa med god samvittighet.

I Ungarn kan du skjemme deg bort på spa.

I Ungarn kan du skjemme deg bort på spa. Foto: Foto: Jeanette Landfald Bækkevold

Publisert
Galerius-badet.

Galerius-badet. Foto: Foto: Jeanette Landfald Bækkevold

Sjokoladedmassasjen er uten tvil den beste behandlingen jeg noen gang har fått! Og det duftet helt fantastisk, sier svenske Johanna Persson (26), som kommer avslappet ut i badekåpen fra spahotellet Azur ved Balatonsjøen i Ungarn.

Johanna vet hva hun snakkerom, det er langt ifra hennes første behandling. Og spajunkien nøt sitt første møte med det omfattende spatilbudet langs Balatonsjøen.

- Det var noen språklige utfordringer, men massøren var proffesjonell, hard i klypa og veldig effektiv.

Massasjen koster bare en tredel av hva den ville gjort hjemme.

- Men du kan ikke være sjenert når du får massasje her. Min mannlige terapaut dro ned bikinitrusen for å massasere setemuskelaturen min, så jeg lå der med rumpa bar. Det føltes utrolig rart, men jeg slappet mer av etter hvert.

En glamorøs jentehelg bestående av spabehandlinger, rideturer, strandliv, vinsmaking og gourmetmat kan virke fristende på de fleste. Og drømmen er slett ikke uoppnåelig. Hvis du legger helgeturen til Balatonsjøen i Ungarn, får du en luksusopplevelse til samme pris som en billig chartertur.

En togtur fra Budapest

Stressede skuldre senkes i det toget tøffer ut av storbyen Budapest i retning Balaton, ungarerenes sommerparadis. Trafikkkaos og industri erstattes med jorder og vinranker. Snaue to timer senere åpenbarer sentraleuropas største innsjø, Balatonsjøen, seg. Rundt sjøen ligger spahotellene side om side med strandbarer, restauranter og ikke minst thermalbad. Vannet hentes opp fra dype kilder under jorden, og er rikt på mineraler. Noen bad har sertifisering på at vannet har effekt på helsen. Like i nærheten av Balaton finner du også den berømte, vulkanske thermalsjøen Heviz, den største av sitt slag i verden. Selv på vinteren blir ikke vannet kaldere enn 22 grader, og om sommeren ligger tempereaturene mellom 35 og 38 grader. Vannet skal virke positivt på leddene i kroppen, pleie huden og roe nervene. Leiren på bunnen brukes også til hudpleie.

Helt om natten

Sol, sommer og sene kvelder! Vera Mesztegyei (svart singlett) og Monika Gjör (til høyre) blir omringet av glade, lokale helter.

Sol, sommer og sene kvelder! Vera Mesztegyei (svart singlett) og Monika Gjör (til høyre) blir omringet av glade, lokale helter. Foto: Foto: Jeanette Landfald Bækkevold

- Vi er her for å feste og ha det gøy! sier Monika Gjör (26) og Vera Mesztegyei (26).

Jentene er i Siöfok, Balatons «hovedstad ». Av badebyene langs Balatonsjøen ligger Siöfok nærmest Budapest. Her er det beachparty og sydenstemning, i motesetning til nordsiden av Balatonsjøen, som preges av idyll, storslagen natur og et eldre klientell. Tidlig mai til september er høysesong i badebyene, men sommerparadiset blir stadig mer populært også vinterstid. Det er spahotellene som trekker flest reisende til området når vannet fryser til is, og ungarerne finner fram skøytene. Nå er det sommer og partytid og Monika og Vera har lagt seg godt til rette med champagne og vannpipe på et arabiskinspirert utested. De sitter på puter på gulvet, mellom blafrende laken, omringet av en guttegjeng.

- Disse gutta traff vi for bare fem minutter siden, ler de.

Mens jentene er førstegangsbesøkende i Siöfok, er gutta lokale gjengangere.

- Jeg har sommerhus her, forklarer Nabert Szobó (31).

Han blir distrahert av en liten, nett magedanserinne, som svinser gjennom utestedet og underholder de glade gjestene. Også på gaten utenfor stopper folk opp for å se den blonde kvinnens hoftevrikk. Men idyllen blir brutt like fort som den startet. Idet magedanserinnen tar sitt siste rumperist settes karaoken på. Ungarerne elsker karaoke! Mellom neonlysene får gutta kjapt jentene med seg opp på scenen for å synge lokale hitlåter.

Hele strandpromenaden er full av glade mennesker. Går du en kveldstur i Siöfok vil du underholdes med musikk hele veien, for utestedene ligger tett i tett.

Helt om dagen!

På dagtid trekker turistene til strendene langs Siöfok. To lange strandlinjer strekker seg på hver sin side av byen, og har fått navnene Gold beach og Silver beach. Her koker både folkelivet og badetemperaturene. Den gjennomsnittlig tre meter dype sjøen varmes fort opp av solen, og om sommeren beveger badetermometeret seg mot 30 grader. Da kan en svalende båttur ut på sjøen være å anbefale. Det vet Claudia Tótk og Manuela Barbara. Jentene har feriert i Siöfok så lenge de kan huske. Og det er langt fra første gang de er på vannet.

Claudia Tótk (t.v.) og Manuela Barbara er faste feriegjester i Balaton og er på båttur for tiende gang.

Claudia Tótk (t.v.) og Manuela Barbara er faste feriegjester i Balaton og er på båttur for tiende gang. Foto: Foto: Jeanette Landfald Bækkevold

- Denne båtturen har vi tatt maaange ganger. Dette er i hvert fall tiende gangen.

Vannet ligger stille på Balatonsjøen, og båten lager ringer i overflaten. Jentene har plassert seg helt foran på dekk, og nyter solen og enkel servering av te og brus.

- Det er veldig deilig her på sommeren. Og Siöfok er det beste stedet for unge mennesker. Det er alltid fest i byen! Det er hit alle studentene kommer så fort skolen tar slutt for sommeren, forteller Claudia.

Smaksopplevelser

Når jentegjengen først skal på tur er det deilig å være på et sted dere ikke trenger å spare på noe. Ikke bare er spabehandlingene billige, de beste restaurantene i Ungarn har Peppes-priser. Spisestedene rundt Balatonsjøen bruker lokale råvarer, som ferskvannsfisk, grønnsaker og vilt. Med et glass vin eller to til maten, får du en deilig smaksopplevelse.

- De ungarske vinene er ofte ganske krydrete i smaken, noe som matcher den smaksrike maten. Blant råvarene som er vanlige her er salami, hvitløk og selvfølgelig paprika, sier Johanna Persson.

Johanna Persson (26) og Anne Victoria Frogner (28)
smaker seg gjennom Balaton Boglárs vinkjeller.

Johanna Persson (26) og Anne Victoria Frogner (28) smaker seg gjennom Balaton Boglárs vinkjeller. Foto: Foto: Jeanette Landfald Bækkevold

Hun har nettopp fått opplæring i en av Balatons mange små vinkjellere. Her hjemme er det ikke mange som kjenner til den ungarske vinen, men vingårdene rundt Balaton nyter stor anerkjennelse. Gårdene er ganske små og produserer i for små opplag til at for eksempel Vinmonopolet kan ta dem inn.

- Ungarsk vin er «jättegott»! Jeg ble virkelig positivt overrasket, sier Johanna Persson.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning