Pass på når du kjøper kosmetikk på nettet

Ikke bli lurt av billig hudpleie på nett

Uekte, gammelt eller direkte helseskadelig. Derfor bør du være forsiktig når du handler kosmetikk på nett.

BÅDE I BUTIKK OG PÅ NETT: Har nettbutikken du handler fra også en fysisk butikk som selger produktene, er sjansen større for at det er ekte vare du kjøper.
BÅDE I BUTIKK OG PÅ NETT: Har nettbutikken du handler fra også en fysisk butikk som selger produktene, er sjansen større for at det er ekte vare du kjøper. Foto: FOTO: Thinkstockphotos
Sist oppdatert

De aller fleste av oss har for lengst oppdaget netthandling. Ikke bare blir livet mer lettvint når du kan gjøre unna handlerunden i joggebuksa fra sofakroken hjemme, men i de aller fleste tilfeller ender du opp med å spare noen kroner også.

Og ikke nok med at du handler billigere. Mange har oppdaget at det å handle både kosmetikk og hudpleieprodukter på nettet gir deg et mye større utvalg enn det du finner i butikkene hjemme også.

Men dessverre er det slik med kosmetikkshopping på nett - som med de fleste andre ting - at ikke alt som glimrer er gull. Det eksisterer mye snusk, og selv eksperter er enige om at nettmarkedet for kosmetikk er stort og uoversiktlig. Mange har blitt lurt til å handle produkter som ikke er ekte vare, eller produkter som er så gamle at holdbarhetsdatoen både har kommet og gått.

Heldigvis finner det forhåndsregler man kan ta når det gjelder å handle skjønnhetsprodukter på nett.

1. Se etter autoriserte forhandlere

Falsk kosmetikk og hudpleieprodukter florerer på nettet, og salget av disse er ifølge Tollvesenet dessverre økende. En tommelfingerregel er å holde seg til de store, anerkjente nettstedene når du skal handle kosmetikk på nett.

FORBUDTE STOFFER; Pass deg med hvem du handler fra på nettet. Om du finner kosmetikkprodukter som er bemerkelsesverdig billige, bør det ringe en varselklokke.
FORBUDTE STOFFER; Pass deg med hvem du handler fra på nettet. Om du finner kosmetikkprodukter som er bemerkelsesverdig billige, bør det ringe en varselklokke. Foto: FOTO: Crestock

- Handel av kosmetikk over nettet er i høyeste grad et stort og komplisert felt, forklarer hudpleier og fagsjef hos Tekon AS, Ann-Kristin Stokke, til detnye.no

TIPS:

Hvis du er usikker på om nettbutikken er autorisert til å selge det produktet du er i ferd med å bestille, kan du gå inn på merkevarens hjemmeside og sjekke. Mange av de store merkevarene har en oversikt over hvilke nettbutikker som er autorisert til å selge deres produkter. Navn på ulike nettsteder som ikke selger autorisert, er stadig i forandring, så å ta en telefon til merkevaren selv og forhøre seg er heller ikke dumt.

- At det er såpass uoversiktlig skyldes blant annet EU-lovgivningen som åpner for fri handel i Europa.

Stokke forklarer at per i dag finnes alle etterspurte merkevarer tilgjengelig for salg på nett.

- Alle populære merkevarer, også innen hudpleie og kosmetikk, er tilgjengelig i netthandel, enten autorisert eller uautorisert av produsenten.

Skal du være på den sikre siden når det gjelder produkter du kjøper, bør du alltid bestille fra en autorisert forhandler råder Stokke.

- Det vil ikke si at kosmetikk som selges gjennom uautoriserte forhandlere nødvendigvis er uekte, men for de som står bak en merkevare er det alltid en bekymring hvordan denne ivaretas når den selges gjennom en forhandler som ikke er autorisert, forklarer Stokke.

- Hos Dermalogica for eksempel, finner man en oversikt over autoriserte forhandlere på nettsiden som forbrukerne kan sjekke, forklarer Stokke.

- Når du handler hos en autorisert forhandler vet du som kunde at produktet er kontrollert av oss, og dermed at varen din er ekte og fersk. Vi får nemlig stadig henvendelser fra forbrukere som har kjøpt produkter hos uautoriserte forhandlere som for eksempel ikke passer til hudtilstanden til forbrukeren eller hvor produktet er gammelt.

Ute av produsentens kontroll

Direktør i kosmetikkleverandørenes forening (KLF), Ingrid Standal, er helt enig med Stokke i at å handle fra en autorisert forhandler av produktet du er på jakt etter, er den beste garantien du har i forhold til kvalitet og ekthet.

Slik avslører du et uekte produkt

1. Ikke kjøp hos en uautorisert forhandler. Sjekk merkevarens nettside for autoriserte forhandlere.

2. Sjekk innpakning og produkt for batch-nummer (batch-number). Dette er som regel trykket på undersiden av produktet eller produktets innpakning.

3. Sammenlign innpakning og/eller børste med et butikkjøpt genuint produkt. Uekte kopier er ofte litt større eller mindre enn originalen.

4. Sjekk fonten på skriften på produkt eller innpakning nøye. En uekte vare vil ofte ha skrift som ikke stemmer 100% med originalen.

5. Sjekk fargen på innpakningen. Ofte vil det være små variasjoner mellom ekte produkter og kopier.

Kilde: Ann-Kristin Stokke, Marius Ferstad, Tollvesenet, Daily Mail.

- De autoriserte forhandlerene av en merkevare vil alltid selge ekte produkter, forklarer Standal.

- Mens du derimot ved å kjøpe gjennom en uautorisert forhandler aldri vil ha samme garantien på at produktet ikke har blitt tuklet med, at det har blitt behandlet på riktig måte og at det ikke er utgått på dato.

Hos en uautorisert forhandler vil varene som regel ha blitt innkjøpt utenom ordinær distribusjon fra produsentens side.

- Problemet her er at det har eksistert et mellomledd, og dette er hvor problemene blir større, for disse er det vanskelig å holde kontroll med, forklarer Standal.

- Når varene ikke går direkte fra produsent til autorisert forhandler er det ingen som kan redegjøre for hvordan produktet har blitt behandlet. Har det stått innelåst på et lager i lange tider? Har det blitt utsatt for frost eller varme? Alle disse tingene er jo situasjoner som vil forringe kvaliteten på produktet ditt.

2. Se etter et garantimerke

Mange produsenter benytter seg av et garantimerke på produktene sine, slik at forbrukeren skal kunne føle seg sikker på at det er ekte vare.

I et forsøk på å løse problemet har Dermalogica begynt å putte på et eget garantimerke som festes på alle produktene som går igjennom lageret i Norge.

- Med dette garantimerke, er forbrukeren garantert ferske varer, samt at utsalgsstedet tilbyr profesjonell veiledning, forklarer Stokke.

Stokke forklarer at hoa Dermalogica i USA settes det også på et hologram som gjør at man kan "tracke" produktet, og som inneholder informasjon om hva slags produkt det er, når det er produsert, hvor det er solgt til.

Garantimerker som dette er brukt av mange av de største produsentene av kosmetikk.

3. Vær obs på profesjonelle produkter

Noen produkter som er tiltenkt brukt direkte i hudpleieklinisk behandling blir av bransjen betegnet som profesjonelle, og selges ofte kun hos en fysisk hudpleieklinikk hvor du kan få hjelp og veiledning i hvordan produktene skal brukes.

- Finner du produkter som dette på nett, kan det ofte være tegn på en uautorisert forhandler, forklarer Stokke.

4. Mistenksom lav pris er et dårlig tegn

Hvis prisen er ekstrem lav bør man være obs. Dette kan være et tegn på en uautorisert forhandler, uekte produkt eller kopier.

KAN VÆRE UEKTE: Pass deg for uaotoriserte forhandlere og regelrette kopier når du handler kosmetikk på nettet.
KAN VÆRE UEKTE: Pass deg for uaotoriserte forhandlere og regelrette kopier når du handler kosmetikk på nettet. Foto: FOTO: Colourbox

- Når du kommer over en nettbutikk hvor man selger kjente og populære merkevarer til betydelig lavere pris enn i butikk eller hos andre nettbutikker, bør man være på vakt, advarer Standal.

- Da kan det i høyeste grad være snakk om uautoriserte forhandlere som importerer og selger på siden av de autoriserte forhandlere, i det såkalte gråmarkedet.

5. Sjekk emballasje og konsistens på produktet

Når du åpner et produkt du har kjøpt på nett - og kanskje spesielt om du har litt dårlig magefølelse på om produktet er ekte - bør du alltid sjekke både innpakningen og selve produktet nøye.

- Dersom emballasjen er endret på i form av at for eksempel at merking er fjernet, kan du ha kjøpt uoriginale eller gamle produkter, forklarer Stokke.

- Dette gjelder også om produktet lukter annerledes eller kjennes uvant ut på huden. Dette kan være et tegn på at produktet enten er uekte, eller at det er gammelt og har blitt oppbevart på en måte som forringer kvaliteten.

Godkjente faghandlere

Engelschiøn Marwell Hauge AS er distributør av mer enn 50 ulike kosmetik- og duftmerker i Norge.

- Det betyr også at vi representerer disse merkene og har enerett på distribusjon av disse merkene i Norge, forklarer Tor-Kristian Lund i EMH.

- Våre merker distribueres og selges hovedsakelig i den norske faghandelen. Det vil si parfymerier og andre godkjente butikker på «landjorda» i Norge. For å kunne selge ett eller flere av våre merker må butikken/kjeden være godkjent forhandler av det enkelte merket.

Lund forklarer at det foregår mye handel av kosmetikk via nett her til lands.

- Mye av dette er dog det jeg vil kalle «ikke autorisert» salg av de merkevarene vi representerer i Norge.

- Garantien man har når man kjøper fra en autorisert forhandler er jo at produktet vil alltid, uten unntak, være godkjent for salg i Norge.

Lund røper at for de fleste av merkene de fører eksisterer det et krav om at det også - i tillegg til nettbutikken - skal finnes en godkjent fysisk butikk man kan kjøpe varene i.

- Det betyr at dersom merket er godkjent for salg i den aktuelle fysiske butikken kan det også selges i en nettbutikk med samme navn, forklarer Lund, som nevner Kicks eller Vita som norske eksempler på dette.

EMH selger nesten ingen av de 50 merkene de distribuerer til ordinære nettbutikker.

- Det finnes noen få unntak, som Ole Henriksen som selges i noen utvalgte rene nettbutikker. I tillegg finnes det noen få dufter og hårserier vi har lov til å selge på nettet.

Parallellimport gir lavere priser

At nettbutikker tilbyr varer billigere enn det du finner fysisk i butikk er ikke nødvendigvis et tegn på at det du kjøper ikke er ekte. Daglig leder og gründer av nettbutikken Blivakker.no, Einar Øgrey Brandsdal, har tidligere forklart til Det Nye at parallellimport - det vil si at de kjøper varen billigere fra distributør i et annet EØS land for så å selge den videre i Norge - er grunnen til at de kan skilte med lavere priser enn fysiske butikker i Norge.

- Færre mellomledd gjør at prisen blir lavere, så enkelt er det, har Øgrey Brandsdal forklart.

Parallellimport er lovlig så lenge det skjer innenfor land som er medlem av EØS.

- Parallellimport er fullt lovlig, nettbutikker benytter seg ofte av dette. Men du kan jo satt på spissen risikere at produktene kommer fra steder utenfor EØS, og har egentlig aldri en fullstendig garanti for at det partiet du kjøper varer fra ikke har overvintra på sydpolen eller stått noen måneder i en sanddyne i Sahara-ørkenen. Poenget er at du aldri har noen garanti for produktets kvalitet når du kjøper på nettet og produktene ikke kommer fra autoriserte forhandlere, forklarer Lund.

Ulovlig fra USA og Asia

Det er ulovlig for norske nettbutikker å drive parallellimport av varer fra for eksempel USA og Asia, noe som bunner i at parallellimport kun er lovlig når de aktuelle produktene først er bragt på markedet innenfor EØS-området av merkevareinnehaveren selv eller en autorisert forhandler.

Poenget er at du aldri har noen garanti for produktets kvalitet når du kjøper på nettet og produktene ikke kommer fra autoriserte forhandlere.

Gjør undersøkelser rundt nettbutikken

Når det er snakk om norske nettbutikker kan de aller fleste av dem skilte med at det de selger er ekte vare - selv om de ikke er autoriserte til å selge alle merkevarene de har i stallen. Men når det gjelder utenlandske nettbutikker råder ekspertene deg til å sjekke mer nøye før du legger inn en bestilling.

Hos den nystartede norske nettbutikken MyBeauty.no selger de kun varer fra norske leverandører og godkjente produkter. Det er også den første digitale partneren som har blitt godkjent av kosmetikkgiganten L'Oréal.

- Jeg tror dette er det nærmeste du kommer et autorisert sted på nettet akkurat nå, mener Lund, som synes konseptet er spennende.

Daglig leder i MyBeauty.no, Marius Ferstad, bekrefter dette ovenfor Det Nye.

- Alle våre produkter kjøpes fra norske leverandører, og vi samarbeider tett med de største leverandørene for å utvikle netthandel i Norge.

Hva er dine erfaringer med netthandel?

Hva er dine erfaringer med nettbutikkene som selger hudpleie og andre skjønnhetsprodukter? Har du fått gamle produkter, eller produkter uten original emballasje? Eller er du kjempefornøyd? Del gjerne dine erfaringer (og glem ikke å ta med nettbutikken) i kommentarfeltet under!

Les også:

Advarsel: Denne sminken gjør deg gammel

Det Nye tester: Den beste håndkremen

Sminkevideo: Her er tipsene som gjør deg smellvakker

Sjekk hvilken BB krem du bør legge pengene i

KOMPLISERT: På grunn av handelsregler og piratkopier er kosmetikkhandel på nett en komplisert affære.
KOMPLISERT: På grunn av handelsregler og piratkopier er kosmetikkhandel på nett en komplisert affære. Foto: FOTO: Colourbox

Denne saken ble første gang publisert 01/02 2013, og sist oppdatert 06/05 2017.

Les også