Helt grønn på Costa Rica

Økoturisme og et myldrende dyreliv er hva som venter deg på Costa Rica.

STÅ OPP: Apekatter er den perfekte vekkeklokka (hvis du ønsker å våkne tidlig).

STÅ OPP: Apekatter er den perfekte vekkeklokka (hvis du ønsker å våkne tidlig). Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert
MILJØ: Økoturisme er det helt store nå- Paradoksalt nok kan de store mengdene økoturister bli belastende på naturen.

MILJØ: Økoturisme er det helt store nå- Paradoksalt nok kan de store mengdene økoturister bli belastende på naturen. Foto: Foto: Crestock.com

Vi våkner til noen voldsomme lyder. Hva er det som skjer i denne lille, søvnige landsbyen en tidlig morgen? Det høres ut som tusen elefanter med mageknip. Det er ingen elefanter her, men huset vi har leid ligger midt i det som kalles "monkeyhighway" - apemotorveien. Det er hannapene som ypper seg en tidlig morgen - eller kanskje de skal imponere hunnene sine? Gode vekkerklokker er de i hvert fall.

Noen timer senere ligger vi i hengekøyene våre på den store verandaen og betrakter apeflokken som tar pause i treet rett ved huset. Det er store hanner, unge jyplinger som tar store sjanser når de hopper fra gren til gren, og så er det mammaapene med små unger som klamrer seg til moren sin. Bakerst følger småtassene som får lov til å klatre på egen hånd og som somler skikkelig. Det er mye som skal undersøkes der oppe i trekronene. Når lunsjen er inntatt, sovner gjengen der de sitter. Det blir et stort tre dekorert med slappe aper. Også iguanene i nabotreet ser ut til å ta en pause, eller forresten; de sitter alltid stille. Når vi passerer dem på vei ut av huset vi har leid, er det så vidt de beveger på hode og øyne for å holde øye med oss. Men du verden for en fart de får når det starter å regne! Den grå trestammen våkner til liv når 10-20 iguaner piler til nærmeste hull for å slippe å bli våte.

Men våt ble Ute & innes sjefredaktør. Les om hennes debutt som surfer!

SLAPPER AV: Iguanene lever - i likhet med mange andre på Costa Rica - et rolig liv.

SLAPPER AV: Iguanene lever - i likhet med mange andre på Costa Rica - et rolig liv. Foto: Foto: Crestock.com

Prøv deg som surfer!

Er du først kommet så langt som til de flotte surfestrendene på Costa Rica, må du nesten prøve deg. Det er nok nybegynnere i vannet til at du ikke trenger å skamme deg over utallige "tryn".

Først skal du ut til en dybde hvor du har vann til armhulene. Du snur deg med ryggen til bølgen som kommer skummende inn. Så er det å hoppe opp på det vinglete brettet - ikke for langt forover eller bakover. Så starter jobben. Før bølgen når deg igjen, padler du med armene for å få full fart fremover. I det bølgen tar deg igjen, reiser du deg - helst helt opp - og står i full fart innover. Det høres ikke vanskelig ut. Men det ER vanskelig. Husk badedrakt eller i det minste en bikini som holder det meste på plass. Beskytt surfelæreren din mot pupper som hopper ut av plagget, for i kavingen kan det lett skje. Tro meg!

Etter maaaange forsøk klarer jeg å stå i to sekunder. Men jeg blir en kløpper på å stå på knærne.

En ting er sikkert: Min beundring for surfeguttene og -jentene som herjer ute i de virkelig digre bølgene, er ikke mindre etter å ha prøvd meg i små skumbølger. Du kjenner at du har brukt uvante muskler neste dag. Her får du svidd av mange feriekalorier på et kvarter!

Heldigvis bor du blant rare dyr her også.

Midt i naturen

TEST BRETTET: Er du først kommet så langt som til de flotte surfestrendene på Costa Rica, må du nesten prøve deg.

TEST BRETTET: Er du først kommet så langt som til de flotte surfestrendene på Costa Rica, må du nesten prøve deg. Foto: Foto: Crestock.com

Oops. Der gikk strømmen igjen. "Monkey-fritto", sier noen. Det betyr stekt ape, og det er noe som visstnok skjer ganske ofte. Apene går i strømledningene og skaper kortslutning. Stakkars aper. Men slik blir det i et land hvor naturen lever så nær på menneskene og menneskene så nær naturen. Costa Rica er et av få land hvor vern av naturen stort sett går foran inntjening på store turiststeder - i hvert fall så langt. Det har også gitt landet mange turister som ønsker å se noe urørt. Øko-turisme er det helt store nå, og det merker landet. Paradoksalt nok kan de store mengdene økoturister bli belastende på naturen.

NATURLIG DUSJ: Costa Rica er et av få land hvor vern av naturen stort sett går foran inntjening på store turiststeder.

NATURLIG DUSJ: Costa Rica er et av få land hvor vern av naturen stort sett går foran inntjening på store turiststeder. Foto: Foto: Crestock.com

Det er ikke bare regnskogene som beskyttes. Både på øst- og vestkysten ligger lange flotte strender uten et eneste hotell, hus, restaurant eller salgsbod. Strendene er for alle - uten kolonier med strandstoler og parasoller, så her er det bare å ta med seg dagens proviant, badehåndkle og finne et sted hvor du kan søke ly i skyggen når det trengs.

Pågående strandselgere er det heller ikke mange av - om noen i det hele tatt.

Skulle jeg reist tilbake, ville jeg blitt litt lenger på østkysten - mot Det karibiske hav. Her er tempoet lavt og folk avslappet.

Levende kokosnøtt

- Oi, nå har det jammen blitt en rom og cola for mye, for nå synes jeg den kokosnøtten beveger seg, sier jeg til mannen min. Jeg ser ekstra godt etter på nøtten der nede på bakken. Det er først når hotellets to søte, men litt dumme, hunder kommer springende og bjeffer tøft, at jeg skjønner at dette slett ikke er noen kokosnøtt. Det er en liten skilpadde som forsøker å komme seg bort til sin lille, trygge dam.

Den kryper inn i skallet sitt når hundene kommer, og krabber ikke videre før de har gått lei. Her i Costa Rica har du dyrelivet helt inn på bungalowdøren.

Dyrelivet fortsetter inn på restauranten.

- Ha-ha-ha! Ha-ha-ha! En litt skingrende og plagsom damelatter runger i restauranten i den lille restauranten i Cahuita på østkysten mot Det karibiske hav. Men det blir ganske morsomt når vi ser hvem som ler. Det er en av de halvtamme araene, papegøyene, som har tatt turen fra naturreservatet like ved og kommet til restauranten for en matbit. "Dagens offer" er en eldre, amerikansk dame som har skremmende lik latter som papegøyen. Det er ikke lett å vite hvem som påvirkes av hvem; mennesket eller naturen.

ROLIG: Pågående strandselgere er det heller ikke mange av - om noen i det hele tatt.

ROLIG: Pågående strandselgere er det heller ikke mange av - om noen i det hele tatt. Foto: Foto: Crestock.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning