MARKED I KAIRO

Gjør et kupp på marked

På markedet i Kairo kan du gjøre et kupp – eller bli rundlurt.

MÅ PRUTE: Å handle på markedet i Kairo er en prutekunst. Et triks i kan være å starte like under halvparten av summen du har lyst å gi.

MÅ PRUTE: Å handle på markedet i Kairo er en prutekunst. Et triks i kan være å starte like under halvparten av summen du har lyst å gi. Foto: FOTO: Madeleine Dahl

Publisert Oppdatert
MARKEDET: Khan el-Khalili er i hjertet av Kairo, og en av Egypts største turistattraksjoner

MARKEDET: Khan el-Khalili er i hjertet av Kairo, og en av Egypts største turistattraksjoner Foto: FOTO: Madeleine Dahl

Fakta om Kairo

  • Hvor: Kairo, Egypt
  • Marked: Khan el-Khalili
  • Kjøp: Skinn, silke, gull og sølv
  • Se opp for: I stedet for å gi deg tilbake i pund, gir selgerne deg nesten like sedler - piastre. Piastre er mye mindre verdt, så her kan du bli rundlurt.
  • Reise: Vi reiste med Star Tour, som har charterreiser til flere badebyer i Egypt. 1 uke fra ca. kr 3000. Derfra arrangeres en- eller todagers utflukter til Kairo (med buss). EgyptAir, KLM, SAS og British Airways er blant selskapene som flyr direkte til Kairo. Priser fra 5000 kroner og oppover.
  • Bo: Trestjerners hotell fra ca. kr 350 natten.
  • På nett: Touregypt.net/khan

Jallah! Jallah!

En guttunge kommer løpende gjennom den smale bakgaten. Foran seg skyver han en tralle med et lass av varer. Jeg kaster meg til siden og ramler nærmest over et salgsbord. Hodet mitt havner bare centimeter fra en bordplate som er dekket av smykker i all verdens farger. Øynene mine blir store av synet av glitrende edelstener. Om stenene ikke er så ekte, så er de edle nok for meg.

Vi befinner oss på markedet Khan el-Khalili, i hjertet av Kairo. Markedet er en av Egypts største turistattraksjoner, og skal ha eksistert siden slutten av 1300-tallet. Markedet er et eneste stort virvar av lukter, lyder, former og farger. Her kan alt kjøpes. Fra de rareste små suvenirer og smykker til kofferter og møbler. Khan el-Khalili består av små rare bakgater, som snirkler seg gjennom gamlebyen, tilsynelatende uten system. Men her finnes egne gater for lær, kobber eller smykker. Det er duket for hodepine. For slitne føtter. Og for noen skikkelige varp.

LES OGSÅ: Ferieminner som smaker.

Nesten gratis

- Hva vil du ha? Vi har det! lover en selger som kaller seg Jamaica.

Her finnes skinnvarer i alle varianter; vesker, sko og jakker. Glass, keramikk, sølv, gull, bronse og kobber. Og silke, parfyme og krydder. Prisene er en brøkdel av de norske, og varene kastes nærmest etter deg. Men hvordan skille juveler fra jugl? Selgerne setter fyr på så å si alle varer med lighter, for å bevise at det er ekte saker. Og vi lar oss lure, men tror selv at vi har gjort et varp. Kjøper vi én, får vi den andre til halv pris. Og den tredje? Den er nesten gratis!

Å handle på markedet i Kairo er en lek, et spill, en kunst. Prutekunst. Et triks i kan være å starte like under halvparten av summen du har lyst å gi. Er du ekstra smart, finner du en bod som har flere varer du har lyst på - så kan du gå for kvantumsrabatt.

LES OGSÅ: Drømmeferien på billigsalg.

Selgergener

SMÅ VEIER: Khan el-Khalili har egne gater for alt fra lær og kobber til smykker og andre gjenstander.

SMÅ VEIER: Khan el-Khalili har egne gater for alt fra lær og kobber til smykker og andre gjenstander. Foto: FOTO: Madeleine Dahl

- Welcome to the land of confusions, sier parfymeselgeren Nadiar (27) og holder fram en lekker parfymeflaske. Bak ham står et titall andre parfymer. Når vi stopper, gliser han fornøyd.

- Har dere lyst til å se den beste krydderboden her?

Før vi rekker å svare, drar han oss med gjennom en labyrint av gater. Vil vi noen gang finne ut igjen? Vi befinner oss plutselig midt i kryddergata. Safran, timian, mynte, kanel, hvitløk og gurkemeie - lufta er full av krydder, og vi begynner å nyse idet Nadiar drar oss inn i en liten butikk. Sjappa drives tydeligvis av noen i familien, og vi får en smak av arabisk matkultur. Ikke nok med at dette er familiens salgsbod, Nadiar bor her, i andre etasje i kryddergata. Nadar er en typisk selger - vokst opp i salgsboden, som er blitt drevet av familien i generasjoner. Å selge ligger i genene.

Adidas og burka

På vår kronglete vei ut av markedet finner vi en liten kafé. Det skal visstnok finnes et serveringssted som har vært åpent dag og natt i 100 år her inne, men vi nøyer oss med første og beste stoppested. De fleste kafeene på markedet vender ut mot plassen med moskeen Al-Hussein. Her kan du nyte en pust i bakken - eventuelt puste inn røyken fra en vannpipe. Turister og lokale egyptere, Adidas-sandaler og burkaer, sitter side ved side ved de tradisjonelle pipene. Alle glaner utover folkelivet på den lille plassen.

Øre i hodet har vi fått nok. Vi vender hjem med posene fulle av vesker og smykker - noen kupp og helt sikkert noe jalla!

LES OGSÅ: Verdens beste matmarkeder.

LES: Flere saker om reise og storbyferie.

SE OPP FOR: I stedet for å gi deg tilbake i pund, gir selgerne deg nesten like sedler ¿ piastre. Piastre er mye mindre verdt, så her kan du bli rundlurt.

SE OPP FOR: I stedet for å gi deg tilbake i pund, gir selgerne deg nesten like sedler ¿ piastre. Piastre er mye mindre verdt, så her kan du bli rundlurt. Foto: FOTO: Madeleine Dahl

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning