Frisyrer menn

Se opp for hårtabbene som gjør deg eldre

Frisørene avslører hva du bør unngå hvis du ikke ønsker å se eldre ut enn du er.

HÅRTABBER: Både Jude Law og Nicholas Cage ender opp med å se eldre ut enn de egentlig er på grunn av sine uheldige hårvalg.

HÅRTABBER: Både Jude Law og Nicholas Cage ender opp med å se eldre ut enn de egentlig er på grunn av sine uheldige hårvalg. Foto: FOTO: Stella Pictures

Publisert Oppdatert

Du trodde kanskje at siden menn ikke har så mange frisyrer å velge mellom, så unngår de å tabbe seg ut når det gjelder håret på hodet.

Men, neida! Akkurat som at det finnes mange feil menn begår når de barberer seg, så finnes det også fallgruver for det mannlige kjønn når det kommer til hår og frisyre.

Og det er ikke bare snakk om å bruke feil produkter eller slurving ved sjamponering, her snakker vi om tabber som gjør at menn ser eldre ut (og mindre kule) enn de egentlig er - og det vil vel de fleste unngå.

Her er tabbene du må unngå hvis du ønsker å se ung og kul ut:

1. Farger håret mørkt igjen

Det er klart det kan være skummelt når de første grå hårene dukker opp, men gutter, slapp helt av! Har dere hørt om George Clooney?

- Menn som gråes i tinningen og håret får jo ofte den litt sexy «silver fox»-looken, bekrefter frisør Silje Andreassen hos Dugg i Oslo.

- Ikke få panikk og løp for å farge håret tilbake til fargen du hadde før, det kan ofte se veldig unaturlig og kunstig ut, og faktisk gjøre at man ser eldre ut enn de grå hårene gjorde.

Om du for all del vil dempe gråfargen litt, anbefaler frisøren en såkalt minicolour.

- En kald nøytral farge vil dempe grått hår, uten å fullstendig farge over det, forteller Andreassen.

Frisør Linn Jøssang Helgeland hos Gevir holder også en knapp på minicolour.

- Mange velger denne typen farge, og den er fin å bruke på hår som begynner å bli grått, for det kan være med på å «duse» det grå ned litt, forklarer Jøssang Helgeland til Det Nye.

Frisøren tror det kan gå fint å farge med en permanent farge også, men forklarer at man bør være oppmerksom på å bruke en farge som er så lik sin naturlige farge som mulig.

- Husk også på at om man velger å farge håret tilbake, må dette vedlikeholdes. Her må man jevnlig tilbake til frisøren for å farge ettervekst, minner Jøssang Helgeland om.

Frisør og kreativ leder hos På Håret i Oslo, Peter Vonkunz Brun, tror derimot at det kan være lurest å holde seg unna en permanent farge.

- Mange bommer på dette med farge, noe som kan føre til at man ser eldre ut enn man i realiteten er, forklarer Vonkunz Brun.

- Noen menn vil på død og liv ikke bli grå, og begynner derfor å farge håret. Det å farge håret er jo i seg selv en helt grei sak å gjøre, men for de gutta som har ganske kort og gjerne litt mørkt hår, blir ettervekst raskt synlig og ser ikke bra ut.

Vonkunz Brun forklarer at det finnes spesialfarger for menn som ønsker å dekke over grå hår.

- Disse fargene kalles kamuflage-farger, og er geniale fordi de forsvinner litt med tiden, noe som gjør at når håret er kort og vokser ut, ser det ikke ut som om noen har tømt noe over hodet på deg, forteller han.

GRÅTT ER HOT: Ikke noe å ta til tårene for at håret blir grått, gutter. Se bare på Gorgeous George.

GRÅTT ER HOT: Ikke noe å ta til tårene for at håret blir grått, gutter. Se bare på Gorgeous George. Foto: FOTO: Stella Pictures

2. Beholder hårets lengde når hårfestet kryper oppover

Ifølge nettsiden til mannebladet Esquire, er dette en vanlig tabbe blant menn som opplever at vikene begynner å krype lengre oppover tinningen. De mener at løsningen en ganske kort klipp over hele hodet, ikke lengre enn en fingersbredde.

«Med denne lengden blir det tynne håret i tinningen mindre synlig», skriver de.

Vonkunz Brun er enig i at kort er best når vikene kryper opp mot hårfestet, men advarer også mot denne klippen, som ikke akkurat gjør at du ser ung og fresh ut.

- Mange er offer for den fryktede «pæreklippen». Dette er den «klassiske», dårlige herreklippen som gjør at når håret gror litt ut, blir de fleste mannfolk plutselig veldig runde i hodet.

Men denne bommerten kan ikke bare skyldes på kunden, mener frisøren.

- Her er det dårlig frisørjobb ute og går. Problemet ligger i stor grad i at frisørfaget ikke lenger er delt opp i herre- og damefag. Herresvennebrevet er borte, og dette har dessverre gått litt utover herrefaget, mener Vonkunz Brun.

3. Klipper seg når man tynnes på toppen

Når håret begynner å tynnes på toppen kan det være fristende å klippe alt håret kort for å gjøre kontrasten mindre mellom områdene hvor man fortsatt har hår og den bare kronen.

Men ifølge Esquire er ikke dette det smarteste du gjør. De mener man heller bør gro alt håret ut et par centimeter. Grunnen til dette er at den ekstra lengden på resten av håret vil gjøre sitt til at den bare toppen ikke blir så synlig. Britiske Prins William er et ypperlig eksempel på dette.

Andreassen tror en kortere og røffere sveis kan være et bedre valg.

- I stedet for å la håret vokse og kompensere med lengde, kan menn som begynner å bli tynnere i håret klippe det i en kortere, røffere sveis, som vil kamuflere tynt hår bedre, forklarer Andreassen til Det Nye.

- Husk bare på å bruke hårprodukter som får håret til å se og føles tykkere, men som ikke tynger ned håret, legger hun til.

Jøssang Helgeland er enig:

- Når man begynner å få «måne» på toppen, går det an å bruke litt av lengdene til å skjule det. Men når det begynner å bli så mye at dette trikset ikke fungere lengre, da ville jeg holdt frisyren kort, mener frisøren.

4. Tynnere hår over det hele

HØYE VIKER: En litt kortere klipp hjelper godt på når man vil skjule at hårvikene er på vei oppover. Se bare på Justin Theroux.

HØYE VIKER: En litt kortere klipp hjelper godt på når man vil skjule at hårvikene er på vei oppover. Se bare på Justin Theroux. Foto: FOTO: Stella Picture

For all del ikke behold lengden når håret begynner å tynnes over hele holdet og man tydelig kan se hodeskallen skinne gjennom hårstråene.

Når dette skjer, er det mange menn som velger å barbere håret helt kort-kort. Ifølge Esquire kan man alternativt få frisøren til å klippe det opp og style det fremover mot pannen uten skill à la Michael Bolton.

Vonkunz Brun holder også en knapp på kort sveis når man blir tynnere i håret.

- Ikke bare fordi langt, tynt hår generelt ikke ser bra ut, men også fordi menn ikke er så gode på å style håret sitt, forklarer eksperten.

- Mange menn bruker for eksempel paste og clay og andre stylingkremer i vått hår. Dette er egentlig fy-fy. De fleste slike produkter skal settes i tørt hår.

Vonkunz Brun tipser om at det beste å gjøre om man vil beholde lengden, er å bruke skum eller saltvannspray i håret, for så å tørke det med føner.

- Dette gir deg masse løft og bevegelse, slik at man trenger å bruke minimalt med styling for å få den looken man ønsker.

Jøssang Helgeland mener det verste med å beholde lengdene når håret tynnes, er at man kan se rett inn til hodebunnen mellom hårstråene, noe som gjør det veldig synlig at man lider av håravfall.

- Klipp lengdene maskinkort. Det går jo ofte bare en vei, og det er at det blir mindre og mindre hår, sier frisøren.

5. Beholder lengden når man blir skallet

Hør etter, Donald Trump: Hentesveis lurer ingen!

Her har man bare to valg, ifølge Esquire: Enten barbere av alt for å forsøke å forestille verden at det er et valg å være barhodet, eller så kan man omfavne sin skallethet, og holde sidene - som fortsatt har litt hår - pent klippet og trimmet.

- Absolutt, gode råd begge to, mener Vonkunz Brun.

- Mange menn blir faktisk overrasket over hvor bra de kan se ut når de barberer av seg håret, eller får det klippet helt helt kort.

6. Har samme frisyre i 20 år

Ifølge nettavisen Huffington Post er det få ting som er så ille som å gå rundt med samme klipp og frisyre i flere tiår.

FEIL OG RIKTIG: Donalds Trumps hentesveis er aldri en god look - det finnes andre måter å skjule at dy tynnes i toppen på. Jude Laws hårviker kryper oppover, men han holder resten av håret stramt og kort, noe som gjør kontrasten mellom hår og bar skalle mindre.

FEIL OG RIKTIG: Donalds Trumps hentesveis er aldri en god look - det finnes andre måter å skjule at dy tynnes i toppen på. Jude Laws hårviker kryper oppover, men han holder resten av håret stramt og kort, noe som gjør kontrasten mellom hår og bar skalle mindre. Foto: FOTO: Stella Pictures

- Ikke nøl med å spørre frisøren din og vær åpen for gode råd og forslag. Det kan være utrolig sprekt og foryngende å gjøre noe helt nytt med håret, forklarer Andreassen.

Vonkunz Brun tror ikke bare problemet ligger hos mannen i gata, men også hos frisøren.

- En frisør som elsker jobben sin vil søke utfordringer, og tilby og foreslå noe nytt til sine kunder, mener den kreative lederen.

- Mens en frisør som bare ønsker å gjøre jobben sin, og ikke noe mer, vil helst bare vil bli ferdig og komme seg hjem fra jobb, og da er det lett at den stakkars kunden ikke får det dyttet han trenger for å prøve noe nytt med håret.

7. Har helt ensfarget hårfarge

En helt flat og monoton hårfarge vil umiddelbart virke mer foreldet enn en farge med litt mer liv og spill.

«Solide farger fungerer dårlig for de fleste. Det ser ut som en parykk eller hjelm», forklarer Huffington Post.

Andreassen har råd.

- Prøve å legge inn noen striper med litt lysere farge, gjerne da i de partiene som er frem mot ansiktet. Og ikke være redd for å spørre frisøren din om råd.

Nettavisen foreslår også å ta med bilder til frisøren slik at han eller hun skjønner hva du mener og er på jakt etter.

- Det er ofte smart, for det er slett ikke sikkert at du og frisøren din har nøyaktig samme oppfatning av hva en farge er, mener Andreassen.

Les også:

Ville du festet blomster i skjegget?

Gutter: Sjekk om skjorten skal være utenpå eller inni buksa

Dette er de verste motetabbene menn kan begå

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning