Filmtips i julen

Gammelt og nytt, romantisk og morsomt - det mangler ikke på julefilmer å velge mellom i år. Her er noen:

Hugh Grant som den britiske statsministeren og Martine McCutcheon som Natalie i Love Actually.

Hugh Grant som den britiske statsministeren og Martine McCutcheon som Natalie i Love Actually. Foto: Filmweb

Publisert Oppdatert
Little Women med Winona Ryder, Trini Alvarado, Susan Sarandon, Claire Danes og Kirsten Dunst.

Little Women med Winona Ryder, Trini Alvarado, Susan Sarandon, Claire Danes og Kirsten Dunst. Foto: NRK

Lille julaften:

Hva i all verden er vel julen uten Love Actually ? TV 3 sender den romantiske komedien kvelden før kvelden kl 21.20, så det er bare å pynte treet klart til den tid.

Etterpå kan du jo alltids gi Ben Affleck en sjanse. I komedien Surviving Christmas fra 2004 som sendes på NRK1 kl. 23.20, spiller han Drew, som betaler en fremmed familie for å få lov til å feire jul med dem.

Julaften:

Macauley Culkin ble verdensberømt barnestjerne gjennom Alene Hjemme fra 1990.

Macauley Culkin ble verdensberømt barnestjerne gjennom Alene Hjemme fra 1990. Foto: Filmweb

Vil du se noe koselig og rørende etter at maten er fortært og pakkene revet opp, velger du Little Women på NRK1 kl. 23.00. FIlmen handler om de fire, svært ulike døtrene i den fattige, men stolte familien Marsh under den amerikanske borgerkrigen. Kjærlighet, utdannelse og selvfølgelig julen er store temaer i boken filmen er basert på, Den regnes som en klassiker i USA og er blitt spilt inn flere ganger, men vi kjenner denne moderne versjonen fra 1994 best, med Susan Sarandon, Kirsten Dunst og Winona Ryder i hovedrollene.

TVNorge drar til med Polarekspressen kl. 20.00. Familieanimasjonen fra 2004 handler om lille Chris som blir invitert med til Nordpolen med tog. Og konduktøren er ingen ringere enn Tom Hanks.

Er du ute etter noe å le av, prøv komedien Skrudd (Scrooged) på TV 2 kl. 21:35. Dette er en av mange varianter av Charles Dickens' berømte roman A Christmas Carol. I denne moderne versjonen om en grådig tv-sjef som hater julen, møter du Bill Murray i hovedrollen. Mange regner denne filmen som en moderne juleklassiker.

1. juledag:

Det samme kan helt klart sies om Alene Hjemme, som sendes på TV 2 klokken 16.00. Komedien om åtte år gamle Kevin som blir etterlatt hjemme når hele familien drar på ferie, og må forsvare huset fra innbruddstyver, ble en gigantisk kassasuksess da den kom i 1990.

NRK1 sender en god gammel klassiker, Holiday Inn, fra 1942, kl. 14.30. Sier ikke navnet deg noe? Vel, i denne filmen med Fred Astaire og Bing Crosby, dukket White Christmas opp for første gang. Crosby sang faktisk sangen i hele tre filmer, men denne komedien om kjærlighet og forviklinger på et feriehotell, markerte altså debuten.

På TV Norge kl. 21.00 ser du kveldens komedie, Grinchen, med Jim Carrey i hovedrollen som monsteret som vil ødelegge julen.

2. juledag:

Har du ikke fått nok av Kevin, kan du se Alene Hjemme 2 på TV 2 kl. 15.50. I oppfølgeren sjekker Kevin inn på luksushotell når familien igjen glemmer ham, på flyplassen denne gangen. Selv om toeren ikke kan måle seg med første film, er det plenty å le av her også.

Ben Affleck og Christina Applegate i Surviving Christmas.

Ben Affleck og Christina Applegate i Surviving Christmas. Foto: TV 2

3. juledag.

NRK2 sender det franske dramaet Joyeux Noël fra 2005, kl. 17.55, med blant andre Diane Kruger fra Inglorious Basterds. Filmen bygger på faktiske hendelser fra Første verdenskrig, da soldatene på hver side la ned våpnene for å feire jul sammen. En forbløffende historisk begivenhet, som endte opp i denne flotte filmen, nominert til Oscar for beste utenlandske film.

DET NYE-FORUM: Hva må du se på tv i julen?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning