TETT PÅ SAMSAYA:

Endelig ute av skyggen

Med Snoop Dog i fanklubben er Samsaya klar for popstjernestatus.

Samsaya

Samsaya Foto: Foto: Paal Audestad

Publisert Oppdatert
Samsaya

Samsaya Foto: Foto: Paal Audestad

September 2008, på utestedet Cosmo i Oslo. Den amerikanske rapperen Snoop Dog har hatt konsert i byen og har etterfest i VIP-rommet i kjelleren på utestedet. Samsaya har akkurat spilt inn låta Money og vil teste den ut på de andre gjestene. Da Samsaya drar i gang musikken, dukker verdensstjernen uventet opp. Han går opp på scenen, synger med, rapper og viser tydelig at han mener dette er bra saker.

- Dette er kult! Låten må ut! sier Snoop til Samsaya.

Snoop Dogs magefølelse viste seg å være helt riktig. Da singelen Money ble sluppet i april i år, føk den rett inn på VG-lista. Fem år etter platedebuten Shedding Shin er Samsaya endelig klar for gjennombruddet.

- Når du er i denne bransjen, kan du enten bare ha det gøy å se hva som skjer, eller du kan gire om og virkelig gi alt for å få det til. Jeg har valgt det siste.

Hun ser kanskje ufarlig ut, men artisten Samsaya er beinhard. Når hun først setter seg et mål, gir hun alt for å nå det. Navnet Samsaya betyr tvil, men nå er hun langt fra tvilende. Venner, familie og kjæreste må vike. Hun har satt privatlivet på vent.

- Jeg har måttet ofre mye av det sosiale. Jeg er så glad i å henge med venner, men nå har jeg ikke så mye tid til dem. Det føler jeg skikkelig på, for de er en viktig del av meg.

Det går ikke en dag uten at Samsaya jobber med musikken, og det kan være tøft.

- Jeg har valgt det selv, og det må vennene mine minne meg på noen ganger når jeg sitter der og er sliten. Det er hardt, men gøy.

Vi sitter i solsteiken på en utekafé på Grünerløkka i Oslo. Samsaya koser seg med en cortado. En cortado hun aller helst skulle tatt med vennene hun savner.

- Haaaallo! roper Samsaya.

Like bortenfor passerer en venninne på sykkel, og vinker med et stort smil.

- Ah, jeg skylder henne en kaffe, sukker Samsaya og ser lengtende etter venninnen.

- Jeg får ta det igjen senere. Jeg føler jeg er litt uhøflig mot dem jeg ikke får sett. Jeg kan bli flinkere til å prioritere. Jeg går til sengs noen ganger og tenker «Åh, nei, hvordan skal jeg rekke alt?». Men å prioritere annerledes er ikke noe alternativ.

- Akkurat nå tenker jeg at jeg er en bedre venn hvis jeg klarer å gjennomføre det jeg driver med. Sånn at jeg er i godt humør når jeg møter folk. Det er ikke noe hyggelig å være sammen med en surmuler.

Når hun endelig har tid til å møte vennene, vil hun ikke snakke om seg selv og jobben.

- Folk sier «Så spennende, nå må du fortelle hvordan det går med plata!». Men jeg vil jo mye heller høre hva som skjer med dem! «Du er gravid, hvordan føles det?». Det er mye mer spennende å høre om.

Samsaya

Samsaya Foto: Foto: Paal Audestad

Familielivet på vent

Samsaya kryper stadig nærmere tallet 30, og hun har vært sammen med kjæresten i et halvt tiår. Men foreløpig er det lite snakk om stasjonsvogn med barnesete.

- Jeg har lyst på barn, men ikke akkurat nå. Det ville blitt hektisk. Man må ta de valgene man føler er riktig for seg selv, og ikke bare gjøre det andre mener. Det er jeg flink til. Det er kanskje derfor jeg sitter her og smiler.

For eksempel har Samsaya og fotografkjæresten valgt å ikke bli samboere.

- Vi har hver vår leilighet. Vi er så kreative at vi trenger litt plass, og jeg synes det er morsomt å være litt her og litt der. Dessuten holder vi på følelsen fra begynnelsen av et forhold; at vi besøker hverandre, og det er litt kult. Men det er sjelden vi ikke er sammen, liksom.

Med to hjem er det ikke alltid like greit å holde styr på sakene sine.

- Åh, nei! Jeg glemte ¿ sukker Samsaya.

- Jeg hadde satt fram en pose med noen av Fams hårbøyler, men posen ligger igjen i leiligheten min.

Hun snakker om sin gode venninne og favorittdesigner Fam Irvoll, som er kjent for fargerike klær med morsomme, utstående figurer.

- Jeg er blitt veldig forelsket i Fams design. Hun lager jo så mye morsomt! Jeg har alltid vært opptatt av mote, som har en naturlig link til musikk. Med klær kan du understreke det musikalske uttrykket.

Taxien vi sitter i svinger opp utenfor blokken på Sinsen, og Samsaya løper opp for å hente hårbøylene til fotoshooten. I døra møter hun onkelen i arbeidsklær. Han pusser opp badet for henne. Familien betyr mye for Samsaya.

- Du kan lykkes og gjøre det så bra som bare det, men du er ikke lykkelig hvis du ikke har familien med deg. Jeg er utrolig familiekjær og er hjemme to ganger i uka hvis jeg får det til. Det er superhyggelig! Men nå har det ikke blitt så ofte, dessverre. Det skjer så mye i forbindelse med musikken.

Samsayas familie flyttet til Norge fra India sent på 70-tallet, da hun var 11 måneder. Hinduismen er fremdeles troen som står henne nærmest, selv om hun ikke er blant de strengest praktiserende.

- Jeg besøker tempelet like ofte som de fleste nordmenn besøker kirken. Ved høytider og når folk gifter seg.

- Hva betydde religionen for deg under oppveksten?

- Den har vært som et krydder. Hinduismen er jo en veldig relaxed religion. Det handler om livet og medmenneskene, veldig fredelig.

Samsaya tror hun ville praktisert mer om hun bodde i India. Man tilpasser seg kulturen man lever i, mener hun.

- Ikke spise kjøtt, der bommer jeg. Det ler jeg litt av - kua i Norge er jo ikke hellig. Hvis du ser kua i India skjønner du hvorfor den er hellig. Den er så tynn. Den har man ikke lyst til å spise, den skal få gå i fred. Det er fint den får slappet litt av.

Fattig og kreativ

Samsaya

Samsaya Foto: Foto: Paal Audestad

Møtet med kommerslandet USA har forvandlet Samsaya fra underdog til popdronning. Hun tilbragte et og et halvt år i New York for å jobbe med musikken - og finne sin sound.

- Det var veldig tøft. Men jeg tror kanskje det er mye av sjarmen i NY. Jeg kom dit alene, og måtte synge for å vise at jeg var interessant nok til å jobbe med. Jeg er heldig som har gode venner. Du ringer ikke familien din og sier at du har det kjipt, og lar dem få vite at de hadde rett - du ringer bestevennen din. Jeg har lyst til å være en sånn venn selv; hvis det er noe, hvis hun har det vondt, skal hun føle at hun kan ringe meg. Det synes jeg er viktig.

Det var i New York Samsaya skrev hitlåta Money. Den ble født under svært kummelige forhold.

- Jeg bodde jo både der og i Norge, og skulle betale mye husleie. Jeg hadde lite penger og levde litt dag for dag, og det var så vidt jeg hadde råd til å betale leia. Det var hardt, men jeg levde så kreativt og hadde det utrolig gøy.

Drømmer om kjeft

Den forrige plata fikk mye ros blant kritikerne, men solgte den ikke spesielt bra. Nå håper Samsaya på kjeft.

- Hvis kritikken blir litt dårligere nå, kjøper kanskje flere plata.

Portrett Samsaya DN0909.

Portrett Samsaya DN0909. Foto: Paal Audestad

- Er du blitt kommers?

- Jeg tror kanskje det. Det er ingen nødvendighet for meg å være sær og annerledes. Jeg er ikke noen outsider lenger. Jeg er en insider. Musikken er mer melodiøs, pop. Særpreget ligger i stemmen min, og kanskje ikke i musikken i like stor grad. Jeg prøver å ikke tenke for mye. Jeg bare skriver det jeg føler.

- Drømmer du om å bli stor i utlandet?

- Eh ¿ Ja! Jeg har folk som kan hjelpe meg med å få plata ut i USA og India. Nå gjelder det bare å få ting på plass.

Da Samsayas låt Dodge it fikk plass på soundtracket til den store amerikanske filmen Wrestler, fikk hun en forsmak av utenlandssuksess. Da våknet tanter, onkler, fettere og kusiner i India.

- Til da hadde musikken min vært for smal. De skjønte liksom ikke greia. Men nå ble det noe helt annet. Det ble lettere for dem å forstå.

Hun har vært og besøkt familien i India seks ganger.

- Hver gang føler jeg at jeg ikke er der lenge nok. Jeg har veldig lyst til å se mer av India. Derfor har jeg veldig lyst til å få til en liten turné der borte. Men uansett hvor liten jeg lager den blir den ikke liten. Banglore, Bombay, New Dehli - områdene er så langt fra hverandre. Hvis du gjør noen jobber her og der, blir det plutselig en veldig stor turné. Det er utesteder og klubber i India som har plass til 6000 mennesker. Det er så mange bra utesteder i Bombay! Og i New Delhi, det er helt rått!

Med Samsaya på besøk vil forhåpentligvis taket løfte seg, for nå lover hun en partyplate.

- Mye av musikken er sommer, moro og klubb! Det er en dansbar plate.

Samsaya er ikke så rent lite danseglad selv, og nå jobber hun med å starte nattklubb sammen med blant andre designer Fam Irvoll og artisten Miss Harmonica.

- Det er et klubbkonsept som skal hete Neverland. Man skal kunne kle seg akkurat som man vil, men innenfor bestemte temaer. Det har slått oss at når vi kommer tilbake fra utlandet, for eksempel USA, så legger vi vekk de klærne som er litt sære. Det skal vi gjøre noe med.

Familien fortvilte

Familien ville at Samsaya skulle bli lege. Foreldrene var ikke helt fornøyd da Samsaya valgte å droppe utdannelsen for å satse på hiphop, etter å ha rappet i gangene på Ellingsrud videregående.

- Jeg tror de var mest redde for rappen. De så jo de skumle musikkvideoene, og tenkte «Hva er dette for et opplegg?». De skjønte nok ikke helt hvordan jeg passet inn i den greia.

Samsaya

Samsaya Foto: Foto: Paal Audestad

Nå er foreldrene bare stolte.

- Jeg husker at mamma ringte meg i New York, og sa «Du har ikke ringt hjem og sutret en eneste gang! Hvordan kan du ha det så bra, du er borte fra familien og kjenner jo ingen der?» For dem var det nok slik at jeg ble voksen.

Det er blitt skrevet at Samsaya ennå ikke har fått sitt gjennombrudd.

- Det er bare noen få som kjenner musikken min ordentlig, så nå får jeg endelig introdusert meg selv. Albumet heter Samsaya, så det passer perfekt.

For Samsaya er dette voksendrømmen som går i oppfyllelse.

- Da jeg var yngre tenkte jeg aldri at jeg skulle bli artist eller popstjerne. Mange har en barndomsdrøm, og når de blir voksne glemmer de den. For meg har det vært motsatt. Jeg følte meg mer voksen da jeg var yngre, enn jeg gjør i dag.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning