Dubrovnik

Dubrovnik – Kroatias perle

Dubrovnik er kjent som Adriaterhavets perle. Det er ikke uten grunn.

Publisert Oppdatert
DUBROVNIK: Gamlebyen i Dubrovnik står på UNESCOs verdensarvliste.

DUBROVNIK: Gamlebyen i Dubrovnik står på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

Dersom du reiser til Kroatia i sommer, bør du sette av en dag eller to for å besøke den sjarmerende kystbyen Dubrovnik. Dubrovnik er regnet som en av de vakreste og best bevarte byene i denne delen av Middelhavet.

Dubrovnik ble utsatt for store skader under krigen i det tidligere Jugoslavia. Det var særlig den flotte gamlebyen i Dubrovnik som fikk store skader, men i ettertid har den blitt rehabilitert og fremstår i dag komplett.

I løpet av 2008-sesonget tiltrakk Dubrovniks over en million turister. Mange av disse ankom Dubrovnik med cruiseskip, noe som har blitt en svært populær måte å reise til kystbyen på. Cruiseskipsesongen varer fra påske og helt frem til slutten av november. I 2008 kom det hele 800 cruiseskip til Dubrovnik.

Finn billig fly til Dubrovnik her

Best på vår og høst

FUGLER: Det er massevis av fugler som flyr høyt og lavt i gamlebyen i Dubrovnik.

FUGLER: Det er massevis av fugler som flyr høyt og lavt i gamlebyen i Dubrovnik. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

Reisen til Dubrovnik

Du kan fly direkte til Dubrovnik med Norwegian. Du kan også fly direkte ved å bestille kun fly med charterselskapet Apollo.

Et alternativ er å fly til en annen Kroatisk by, for eksempel Split, og herfra ta seg til Dubrovnik med leiebil eller båt.

Billig fly til Dubrovnik her

Billige hoteller i Dubrovnik her

I juli og august er det på det meste godt over 35 grader midt på dagen. Derfor er det å foretrekke å besøke Dubrovnik enten på våren og høsten, ettersom sightseeing kan bli temmelig hett og ikke minst folksomt i de mest populære feriemånedene.

Mai og juni, samt september og oktober er ypperlige måneder å reise til Dubrovnik på.

Et stykke utenfor bykjernen finner man de fleste turisthotellene. Det går fint an å spasere inn til bykjernen, men det er et lite stykke å gå, så taxi er å anbefale dersom man reiser med små barn eller av andre grunner ikke skulle ønske å legge ut på spasertur.

Finn billig hotell i Dubrovnik her

I gamlebyen i Dubrovnik ligger det to flotte femstjerners hoteller, Hotell Rixos Libertas og Hilton Imperial Dubrovnik.

Det er disse hotellene som gjelder dersom du skal koste på deg ekstra luksus under besøket i Dubrovnik. Disse hotellene ligger dessuten veldig sentralt rett i nærheten av den koselige gamlebyen.

Gamlebyen i Dubrovnik

Gamlebyen i Dubrovnik er både unik og sjarmerende. Den står på UNESCOs verdensarvliste og har vært mer eller mindre uforandret siden den sto ferdig i det trettende århundre. Byen ble grunnlagt allerede på 600-tallet, så det er mye historie mellom de store murene som omkranser byen.

ST.BLACE: St. Blaise er en av de flotteste bygningene i gamlebyen i Dubrovnik.

ST.BLACE: St. Blaise er en av de flotteste bygningene i gamlebyen i Dubrovnik. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

Man kommer seg inn i gamlebyen gjennom en av de to store byportene i den store ringmuren som strekker seg rundt byen.

I dag både jobber og bor det mennesker innefor byens store murer. Sett av noen timer til å tusle rundt og se deg omkring. Man kan bli med på guidede turer i gamlebyen eller man kan låne en såkalt audio-guide med hodetelefoner og en innspilt guide som tar deg med på omvisning i byen.

Ta pulsen på byen

Under besøket i Dubrovnik bør du sette av tid til bare å rusle rundt i Dubrovniks gamleby og se på lokalbefolkningen. Gå rundt i smågatene og se hvordan lokalbefolkningen bor, hva de jobber med og hvordan de henger opp og tørker klesvasken sin.

SLAPP AV: Det finnes mange trivelige puber og restauranter i Dubrovniks gamleby.

SLAPP AV: Det finnes mange trivelige puber og restauranter i Dubrovniks gamleby. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

Det er trivelig å ta pulsen på Dubrovnik på denne måten. Stopp gjerne og ta en kald øl eller et glass vin på et sted med uteservering. Å ta seg tid til å puste inn den lokale atmosfæren er like viktig som å oppleve attraksjonen byen har å by på.

TRIVELIG: Gamlebyen i Dubrovnik står på UNESCOs verdensarvliste.

TRIVELIG: Gamlebyen i Dubrovnik står på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

Billig fly til Dubrovnik

Man bør absolutt ta turen innom en av de mange gamle kirkene i gamlebyen i Dubrovnik. Gå ikke glipp av flotte Rectors Palace som ble bygget på 1500-tallet. Det flotte palasset er laget i en blanding av gammel gotisk stil og tidlig renessanse. Palasset har flere ganger fått hard medfart grunnet både eksplosjoner av våpenkrutt, brann og det store jordskjelvet i 1667 som ødela store deler av Dubrovnik.

Om sommeren brukes den trivelige bakgården til Rectors Palace som konsertlokale og i annen etasje holder bymuseet til.

Finn billig fly til Dubrovnik her

Fantastisk sjømat og lokal vin

Besøker du Dubrovnik og Kroatia generelt bør absolutt smake på den gode sjømaten. Utvalget er stort når det gjelder fisk, men de lokale guidene anbefaler at man prøver skjell, for ikke å snakke om blekksprut.

Det er et stort utvalg av restauranter å velge blant i Dubrovnik. På fiskerestauranten Proto kan du spise både fiskeretter, samt kjøtt og vegetarmat.

Et koselig sted å sitte med usikt ut mot båtene og sjøen er restaurant Arsenal med utmerket mat. Ellers er Nautika som ligger oppe på muren ved inngangsporten en restaurant med fantastisk utsikt.

Guiden som tok Klikk.no med på omvisning i Dubrovnik sverget forøvrig til at byens beste pizza finnes på det lille pizzastedet Mea Culpa. Her kan man sitte i den brolagte gaten og nyte maten og se på folkelivet.

Utflukt til Lokrum

Like utenfor gamlebyen ligger øya Lokrum. Hit kommer du deg ved å hoppe på en taxibåt. Turen er ikke lang, bare 10 minutter og på sommeren går båtene hver halvtime. På åren og sommeren hver time.

Lokrum er et naturreservat og inneholder blant annet en botanisk hage med tropiske planter. Det bor ingen innbyggere på øya, men det er et populært turistmål med sine mange små rullesteinstrender.

Dette er et utmerket utfluktsmål enten man ønsker å tilbringe noen timer, eller hele dagen på øya. Ta med deg litt godt drikke og pakk med niste og ta lunsjen ute på Lokrum. Ikke glem å ta en dukkert før du reiser tilbake til fastlandet igjen.

BLEKKSPRUT: Frister det med stekt blekksprut? Fiskemat er en delikatesse i Dubrovnik og Kroatia forøvrig.

BLEKKSPRUT: Frister det med stekt blekksprut? Fiskemat er en delikatesse i Dubrovnik og Kroatia forøvrig. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

Vær for øvrig oppmerksom på at Lokrum har egne nudiststrender - samt nudiststrender for lespiske og homofile. Med andre ord gjelder det å holde hodet kaldt så man ikke havner på feil strand.

Småbyene rundt Dubrovnik

En fin måte å hoppe noen år tilbake i tid på er å reise ut av Dubrovnik og oppsøke noen av småbyene som ligger i nærheten.

Her får man en smakebit på hvordan det har vært i området før i tiden, da ikke mye er forandret da man kommer noen kilometer utenfor sentrum. Reiser man for eksempel til den vesle byen Cautat, vil man kunne se den gamle måten som folk lever på og hvordan de driver hushold og gjeter dyrene sine. Byen har ikke flere enn 1000 innbyggere.

Andre byer i nærheten av Dubrovnik som er verdt et besøk er Radovcici, Poljica og Mocici - Diklo. Og om man ønsker det er det mulighet for å overnatte i gjestehus i disse småbyene, som ikke har mer enn noen tusen innbyggere hver.

Vi gjør oppmerksomme på at reisen ble betalt av Apollo. Det var ingen bindinger knyttet til dette.

Les også:

Hjerteformet øy i Kroatia

Reis hit før det er for sent

Tilbake til Klikk Reise

GAMLEBYEN: Gamlebyen i Dubrovnik har vært mer eller mindre uforandret siden den sto ferdig i det trettende århundre. Riktignok fikk den store ødeleggelser under krigen i det tidligere Jugolsavia.

GAMLEBYEN: Gamlebyen i Dubrovnik har vært mer eller mindre uforandret siden den sto ferdig i det trettende århundre. Riktignok fikk den store ødeleggelser under krigen i det tidligere Jugolsavia. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning