Frisørsjampo versus butikksjampo - hva er best?

- Du betaler ekstra for at frisøren anbefaler deg produktet

Er det egentlig forskjell på sjampo kjøpt i daglivarebutikken og sjampo kjøpt i frisørsalong?

BUTIKKSJAMPO MØTER FRISØRSJAMPO: Hvem vinner duellen? Er det egentlig noe forskjell - og hva skal vi se etter?
BUTIKKSJAMPO MØTER FRISØRSJAMPO: Hvem vinner duellen? Er det egentlig noe forskjell - og hva skal vi se etter? Foto: FOTO: Cecilie H. Eggen
Sist oppdatert

Hvis du skal kjøpe deg en veske, forventer du at en dyr designerveske skal by på mykere skinn og mer forseggjorte detaljer.

Det samme gjør du kanskje når du kjøper sjampo hos frisøren. Den er jo så mye dyrere enn i dagligvarebutikken, at den rett og slett må være bedre. Eller?

Mange sjampoer komponert over samme lest

Sjampoens oppgave er i hovedsak å rengjøre hår og hodebunn.

I følge Paula Begoun, hjernen og kvinnen bak Cosmeticscop.com og boka "Don't go shopping for hair-care products without me", er de aller fleste sjampoer snille mot hodebunnen og renser håret for olje, stylingprodukter, støv og skitt.

Begoun hevder også at de fleste sjampoer komponert over samme lest, og inneholder mer eller mindre det samme.

Lise Holm-Glad, frisør og talsperson for daglivaremerket Define, er enig i dette:

- Hun har helt rett, det er veldig mange av de samme ingrediensene i butikksjampo og frisørsjampo. Produsentene for begge kanaler kjøper også ofte råvarer fra samme leverandører.

Hvorfor er det da så mye dyrere hos frisøren, enn i butikken?

- Det er forskjellig pris på ulike ingredienser. Noen pleiestoffer koster mer enn andre og vil påvirke prisen, forklarer hun.

- Butikksjampoer har nødvendigvis ikke dårligere ingredienser, men kanskje tilsatt mindre av enkelte ingredienser, og i tillegg er det et smalere utvalg av spesialsjampoer i dagligvare. Hos frisør finnes det kanskje en sjampo som er spesialtilpasset for ditt hår eller problemområde. Du betaler selvfølgelig også for at frisøren anbefaler deg produktet. Det er dyrere å selge varer over disk, enn selvbetjening.

SILIKONFRI: L'Oréal Professionel er forbeholdt salonger, og denne nye sjampoen kalt Volumetry. Her vaskes også håret rent med sodium laureth sulfate, men ingen omstridte silikoner i sikte.
SILIKONFRI: L'Oréal Professionel er forbeholdt salonger, og denne nye sjampoen kalt Volumetry. Her vaskes også håret rent med sodium laureth sulfate, men ingen omstridte silikoner i sikte. Foto: FOTO: Cecilie H. Eggen

Finnes både kvalitet og søppel

Forstå sjampoen din

Vann. Står ofte først på ingredienslisten, noe som betyr at produktet inneholder mer vann enn noen annen ingrediens.

Vaskestoffer (surfaktanter). Vanlige vaskestoffer er for eksempel sodium laureth sulfate, og sodium lauryl sulfate (ofte forkortet til SLS), ammonium laureth sulfate og ammonium lauryl sulfat (ofte forkortet ALS).

Skumbyggende ingredienser. Vaskestoffene skummer ikke, i motsetning til hva mange tror. At en sjampo skummer, garanterer dermed ikke for at håret blir renere. Vanlige skumingredienser er cocamide MEA og cocamidopropyl betaine.

Quats (quaternary ammonium compounds): Tilsettes for at håret skal bli lettere å gre. Eksempler kan være hydroxypropyltrimonium chloride, benzylmonium chloride og cetrimonium chloride.

Fuktbindere (humectants): Disse hindrer at håret tørker ut og gjør at håret føles tykt og mykt. Kjente fuktbindere er glycerin, sorbitol, hyaluron acid og propylene glycol.

Pleiestoffer: Gjør håret lettere å gre, gjør det mykere og blankere. Kjente pleiestoffer er for eksempel collagen, protein, aminosyrer, panthenol og triglyserider. Silikoner listes også opp under pleiestoffer/conditioning agents.

Thickeners, eller fortykkere direkte oversatt. Er ansvarlig for selve produktets konsistens, tekstur og hvordan det ser ut. Vanlige fortykkere er cetyl alcohol, stearyl alcohol,hydrogenated lanolin, glycol stearate og palmitic acid.

Konserveringsmidler. Dette må til for å holde bakterier og sopp unna. Vanlige konserveringsmidlene er parabener, disodium EDTA og phenoxyetanol.

Kilde: Don't go shopping for hair-care products without me av Paula Begoun

- På lik linje som av alt annet får du både kjøpt kvalitet og søppel når det kommer til sjampoer, sier Agnes Marie Gulbrandsen, frisør og eier av frisørsalongen Gevir i Oslo.

Gulbrandsen mener at den store forskjellen er mengden pleiestoffer og vann i sjampoene.

- Butikkprodukter kan inneholde mye av det samme som profesjonelle produkter, men i små doser og dårligere kvalitet. Salongprodukter er i tillegg mer konsentrererte og inneholder gjerne dyrere konsentrater. Billigproduktene er fylt opp med store deler vann og vaskesulfater som gir en renhetsfølelse. Her trenger du mer sjampo for å få det rent. Salongproduktene vil gi deg mer pleie samt at du bruker mindre produkt.

Dette er imidlertid ikke kjemiker og produktutvikler av Define sine produkter, Emilie Koht, enig i:

- Det finnes ikke grunnlag for å påstå at det er mer vann i dagligvareprodukter, eller at frisørprodukter er mer konsentrert. Vann brukes som oppløsningsmiddel i alle sjampo- og balsamprodukter. Vannmengden er tilpasset slik at man får riktig mengde med aktive stoffer i en normal brukerdose. Dette er det samme for både dagligvare- og frisørprodukter. Hvis produktene var mer konsentrerte enn "tilpasset brukerdose", vil de ikke gi ønsket effekt og kunne virket irriterende for hodebunnen.

Silikoner

En av de mest omdiskuterte ingrediensene i hårprodukter den siste tiden, er silikoner. Silikoner finner du store mengder av i de populære håroljene, men også i sjampo og balsam. Det finnes både lett vannløselige silikoner, og silikoner som trenger mer krutt for å slippe hårstråene.

-Silikonenes oppgave er å fylle inn sprekker og ujevnheter på hårstrået, slik at håret får en glatt overflate. Det høres kanskje fantastisk ut, men du må tenke på at silikon legger seg som et tett lag rundt hårstrået og hindrer pleiestoffer å trekke godt nok inn.

Dag Gustavsen, med bakgrunn som frisør og kursholder hos Frisørpartneren AS, mener også at silikon-innholdet i sjampoer kan være problematisk - og være det som skiller en god fra en dårlig sjampo.

- Ofte inneholder billig butikksjampo silikoner som gjør håret veldig blankt og fint med en gang, men som sitter som limt i skjellaget, og kan kun fås ut av håret med sterke rensesjampoer. En frisørsjampo har gjerne andre typer silikoner som er lettere å vaske ut av håret, eller inneholder ikke silikoner overhodet.

- Høyt silikoninnhold gir deg altså en falsk og umiddelbar virkning som i lengden skader håret, sier Gulbrandsen.

Gjør at hårfarge ikke sitter

INGEN GARANTI: Sebastian er et salongmerke, men sjampoen Hydre moisturizing shampoo inneholder likevel både den potensielt irriterende renseingrediensen sodium lauryl sulfate, samt ligger silikonet dimeticone - som ikke er vannløselig - på sjetteplass på ingredienslisten....
INGEN GARANTI: Sebastian er et salongmerke, men sjampoen Hydre moisturizing shampoo inneholder likevel både den potensielt irriterende renseingrediensen sodium lauryl sulfate, samt ligger silikonet dimeticone - som ikke er vannløselig - på sjetteplass på ingredienslisten.... Foto: FOTO: Cecilie H. Eggen

Både Gustavsen og Gulbrandsen fremhever at bruk av sjampo med høyt innhold av silikoner gjør at kjemiske behandlinger hos frisør, som for eksempel minikolorasjon og glansvask sitter langt dårligere i håret.

Silikoner slutter ofte på -cone eller -xane

  • Cyclopentasiloxane
  • Cyclohexasiloxane
  • Dimethicone
  • Dimethiconol
  • Phenyl Trimethicone
  • Amodimethicone
  • Cyclomethicone
  • Dimethicone copolyol
  • Polysilicone-9

- Fargebehandlinger hos frisøren vil ikke bli optimale. Fargen falmer, blir blass og ikke blank, fordi virkestoffene får ikke trengt langt nok inn, forklarer Gulbrandsen.

Vær obs på silikonholdige sjampoer, råder frisørene.

- Silikonfrie sjampoer eller sjampoer med lavt innhold av silikoner bidrar også til bedre hårkvalitet på sikt, tipser Gustavsen.

En oversikt over silikoner

Hvis du er interessert i å titte bakpå sjampoflasken selv, kan du se etter om sjampoen din inneholder omstridte silikoner.

SUNSILK: Butikksjampoen Sunsilk er rimelig og populær. De benytter det mildeste sulfatet (soidum laureth sulfat) som "vaskemiddel", men har et ganske høyt innhold av silikonet dimethiconol.
SUNSILK: Butikksjampoen Sunsilk er rimelig og populær. De benytter det mildeste sulfatet (soidum laureth sulfat) som "vaskemiddel", men har et ganske høyt innhold av silikonet dimethiconol. Foto: FOTO: Cecilie H. Eggen

Noen mener at dersom de er listet langt ned i ingredienslisten, er innholdet så minimalt at det har liten betydning. Andre hevder at silikonfritt er best, uansett.

Husk imidlertid at de aller fleste silikoner krever en sulfatholdig sjampo for å gå ut av håret. Hvis du vil være på den sikre siden, kan du rense håret med en sterk rensesjampo innimellom for å hindre produktrester i håret.

Silikon

Vannløselig

Løselig med....

Cyclopentasiloxane

Nei

SLS, SLES, ALS, eller ALES

Dimethicone

Nei

SLS, SLES, cocamidopropyl betaine, cocobetaine, ALS, eller ALES

Dimethiconol

Nei

SLS, SLES, cocamidopropyl betaine, cocobetaine, ALS, eller ALES

Phenyl Trimethicone

Nei

SLS, SLES, cocamidopropyl betaine, cocobetaine, ALS, eller ALES

Amodimethicone

Nei

SLS, SLES, cocamidopropyl betaine, cocobetaine, ALS, eller ALES

Cyclomethicone

Nei

cocamidopropyl betaine, cocobetaine

PEG-modified dimethicone

Ja

cocamidopropyl betaine, cocobetaine

Dimethicone copolyol

Ja

cocamidopropyl betaine, cocobetaine

SLS = Sodium Lauryl Sulfate

SLES = Sodium Laureth Sulfate

ALS = Ammonium Lauryl Sulfate

ALES = Ammonium Laureth Sulfate

Kilde: lockig.se

Sulfater

Bruk av sulfater er også omdiskutert, og flere og flere merker kommer nå med sulfatfrie alternativer. At sulfater forårsaker kreft - et ondt rykte som er noen år gammelt nå - er det imidlertid ikke noe hold i.

Begoun begrunner bruken av sulfater i sjampo med at de er milde vaskestoffer, langt mildere enn såpe. Men, det er nemlig et lite men her.

Sodium lauryl sulfate, ammonium lauryl sulfate, TEA-lauryl sulfat, sodium C14-16 olefin sulfonate og alkyl sodium sulfat er kjente for være mer irriterende og uttørrende enn for eksempel sodium laureth sulfate.

Hvis du er plaget av tørr eller irritert hodebunn, bør du altså styre unna disse uttørrende rengjøringsingrediensene. Du kan også velge en sulfatfri sjampo, eller rett og slett prøve balsam-metoden!

Finnes det gode nok sjampoer i dagligvarebutikken?

Kort oppsummert, er det innholdet i sjampoen som er avgjørende. Og da særlig silikoninnholdet, hva slags vaskestoffer som er benyttet, men også innholdet av andre pleiende stoffer.

Finnes det gode nok sjampoer i dagligvarebutikken?

- Du kan absolutt finne en sjampo med veldig god kvalitet i dagligvare, men frisør har et bredere utvalg med spesialprodukter, i tillegg til at de hjelper deg å finne det beste produktet for ditt hår.

FRUCTIS: Garnier sin populære Fructis-sjampo vasker med et mildt sulfat, og silikonet kommer ikke inn før langt nede på ingredienslista.
FRUCTIS: Garnier sin populære Fructis-sjampo vasker med et mildt sulfat, og silikonet kommer ikke inn før langt nede på ingredienslista. Foto: FOTO: Cecilie H. Eggen

- Hvis du er superfornøyd med sjampoen din, synes jeg du skal fortsette å bruke den uansett om den er fra butikk eller frisør. Du kjenner håret ditt best selv, avslutter Holm-Glad.

Hvis du er superfornøyd med sjampoen din, synes jeg du skal fortsette å bruke den uansett om den er fra butikk eller frisør

Les også:

Her er kroppshårtrendene gutta følger, men ikke snakker høyt om

68 prosent gruer seg til å gå i bikini

Følg oss på Facebook!

Hva er det gutta egentlig ser etter på stranda?

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Denne saken ble første gang publisert 27/06 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også