Effektive ingredienser i fuktighetskremer

Disse fem fuktighetskremene virker

Alle disse inneholder veldokumenterte, aktive ingredienser.

MIRAKLER PÅ KRUKKE: Holder kremen din det den lover? Sjekk ut hva den bør inneholde!

MIRAKLER PÅ KRUKKE: Holder kremen din det den lover? Sjekk ut hva den bør inneholde! Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock.com

Publisert Oppdatert

Ifølge reklamene kan en krem tilføre fuktighet, øke elastisiteten, stimulere kollagenproduksjonen og fjerne døde hudceller - for å nevne noe. Men finnes det egentlig mirakler på krukke?

Vi spurte to eksperter på temaet, hudterapeut og fagsjef for hudpleiefirmaet Tekon, Ann-Kristin Stokke, og fagsjef i hudpleiefirmaet Dermanor, Kjersti Johansen.

Ingen av dem tror på mirakler, for huden trenger gjerne noen uker før vi kan se resultater. Men begge er enige om at det finnes gode og veldokumenterte ingredienser som kan gi deg en vakrere og sunnere hud.

- Med dagens ingrediensteknologi vil kremer i større eller mindre grad for eksempel kunne påvirke fuktighetsnivå, gjøre huden fastere, stimulere kollagenproduksjonen og redusere rynker, sier Stokke.

Sjekk innholdet i kremen

For en vanlig forbruker er det dessverre vanskelig få skille effektive produkter fra middelmådige.

Det finnes flere eksempler på oppfinnsomme navn og formler som i beste fall høres effektive ut.

Såkalte lykkemolekyler var å finne i en bestselgende krem for noen år siden, og kompliserte navn med kjemisk klang er en gjenganger.

Men heldigvis finnes det flere godt dokumenterte ingredienser - som alle er enige om at virker.

- Vi har vitenskapelig dokumentasjon på gode effekter på huden for flere ingredienser, forteller Kjersti Johansen.

Alfahydroksysyrer

Dette gjelder blant annet noe som kalles alfahydroksysyrer, for eksempel glykolsyre og melkesyre, som hjelper huden med å bli kvitt døde hudceller samtidig som de gjør den levende huden tykkere og sterkere.

A-vitamin, ofte kalt retinylpalmitat og retinol, som øker hudens produksjon av bindevev og fuktighetsstoffer og dermed forynger huden, er også veldokumentert.

- I tillegg er en del peptider også opplest og vedtatt som virksomme. Peptider stimulerer bindevevsproduksjonen og motvirker hudaldring, forklarer hun.

Et godt råd er derfor å alltid titte på hva kremen inneholder før du kjøper den.

- Se på ingredienslisten, og se etter aktive stoffer som vitaminer, peptider og antioksidanter. Det bør være flere av dem, og de bør ikke ligge nederst på lista sammen med konserveringsmidlene, råder Ann-Kristin Stokke.

Å rådføre seg med en fagperson, for eksempel en hudterapeut, er også å anbefale. De har utdannelse i kosmetisk kjemi, og kan hjelpe deg ved å fortelle på godt norsk hva kremen du har i hånda inneholder.

Topp 5 aktive ingredienser

For mange er ingredienslisten som gresk å regne, og det kan være vanskelig å vite hva kremen egentlig inneholder. Da er det greit å ha en sjekkliste i bakhånd.

Alle de fem ingrediensene som er listet under er veldokumenterte, hudpleiende ingredienser som du bør se etter i ingredienslisten på kremene dine.

1. Retinol/Retinylpalmitat - vitamin A

Omdannes i huden til vitamin A-syre som fungerer som et hormon som stimulerer cellefornyelsen samt hudcellenes produksjon av bindevev (kollagen) og fuktighetsbindende stoffer. Huden vil se forynget ut, med mer spenst og volum.

2. AHA - alfahydroksysyrer

Disse naturlige syrene kalles gjerne fruktsyrer. Glykolsyre og melkesyre utvinnes fra henholdsvis sukkerroer og syrnet melk, og er de to minste alfahydroksysyrene. Den nette størrelsen gjør at de kan trekke dypt ned i huden og styrke bindevevet og øke produksjonen av hyaluronsyre. Hudlaget med levende hudceller blir tykkere, mens laget med døde hudceller blir tynnere. Alfahydroksysyrer har effekter både mot hudaldring og urenheter.

3. Peptider - signalstoffer

Peptider er korte kjeder av aminosyrer som kan være små nok til å trenge ned i hudlagene og påvirke hudcellene. Det finnes mange typer med ulike effekter.

Palmitoyl oligopeptide: Består av fem aminosyrer som egentlig er et fragment av bindevevsproteinet kollagen. Peptidet stimulerer hudcellene til å øke produksjonen av bindevev og fuktighetsfaktorer i huden. Dette gir på sikt glattere hud med færre linjer og rynker.

Palmitoyl tetrapeptide-7: Består av fire aminosyrer som bedrer kvaliteten til bindevevet i huden, og dermed motvirker aldringssymptomer som rynker og slapp hud.

4. Koffein

Et stoff som brukes mye i slankende produkter og cellulittkremer. Koffein har god effekt i øyekremer siden det virker både fettforbrennende og drenerende, og dermed motvirker poser under øynene, enten de består av fett eller vann.

5. Ascorbic Acid - vitamin C

Det finnes et utall versjoner vitamin C som alle har god effekt på huden. For det første fungerer vitamin C som en antioksidant som øker effekten av vitamin E. Vitamin C virker også lysnende på huden, og kan jevne ut ujevn pigmentering samt gi fornyet glans og glød. I høye konsentrasjoner vil vitamin C øke bindevevsproduksjonen og virke oppstrammende.

5 kremer som virker!

Kristin Charlotte De Glasenapp er klinikksjef på hudpleiesenteret Face It Medical, og hun anbefaler følgende produkter med veldokumenterte aktive ingredienser:

1. Dermalogica Age Reversal Eye Complex kan by på både A-vitamin og koffein som virker antialdrende og drenerende på øyeområdet. 610 kr.

2. ZO Skin Health Ossential Growth Factor Serum har et høyt innhold av peptider og retinol (A-vitamin). Virker både mot rynker og pigmentering. 1750 kr.

3. Darphin Arovita C Line Response er en fuktighetsgivende og beskyttende krem mot begynnende aldringstegn, anbefalt fra 30 år og oppover. Inneholder både vitamin C og peptider. 838 kr.

4. Nimue-merket inneholder mye AHA-syrer. Moisturiser Plus gir fuktighet samtidig som AHA-syrene er med på å eksfoliere huden og gi en jevn hudstruktur. 669 kr.

5. A-vitaminsyre er bevist best på reversering av aldring. Obagi Exfoderm er en del av Obagi-kuren, og er et serum som virker supert mot pigmentering, 960 kr. (Obagi er et medisinsk merke, så du trenger konsultasjon med lege først.)

Les også:

Slik blir du kvitt kvisene

Alt du trenger å vite om hudpleie

Ikke oppbevar sminke og kosmetikk på badet

BRA KREMER: Alle disse fem kremene inneholder veldokumenterte aktive ingredienser.

BRA KREMER: Alle disse fem kremene inneholder veldokumenterte aktive ingredienser. Foto: Foto: produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning