Det Nyes boktips

Det er tid for å krype opp i sofaen og kose seg med en god bok. Vi i Det Nye synes du skal lese disse:

La den rette komme inn ble filmatisert i 2008 og fikk gode kritikker. Her er Kåre Hedebrant som mobbeofferet Oskar.

La den rette komme inn ble filmatisert i 2008 og fikk gode kritikker. Her er Kåre Hedebrant som mobbeofferet Oskar. Foto: Filmweb

Publisert Oppdatert

Foto: CappelenDamm

La den rette komme inn, av John Ajvide Lindqvist

Denne moderne vampyrromanen er realistisk og utrolig spennende. Handlingen er satt til 80-tallet i en svensk forstad som blir rammet av en rekke skrekkelige mord. Oscar er 12 år, mobbeoffer, ensom og ønsker hevn. En kveld møter han Eli, og et spesielt vennskap vokser fram mellom dem. Dette er en bok fylt med sære personligheter, sterke følelser og masse blod. Se også den kritikerroste filmen med samme navn, som har en score på 8 av 10 på filmnettstedet IMDb. På Filmweb kan du ser trailer for filmen.

Stine Farkvam, redigerer

Harens år, av Arto Paasilinna

Foto: Aschehoug forlag

Den grinete journalisten Vatanen er på reportasjetur og kjører på en hareunge. Den blir slengt inn i skogen, og Vatanen går ut for å sjekke hvordan det går med haren, som uskadd farter videre. Vatanen følger etter - og kommer ikke tilbake. De dype, finske skogene frister mer enn hverdagen. Journalisten forlater kona, jobben og det traurige livet, og sammen med haren legger han ut på en vanvittig reise. Harens år er proppfull av svart humor, burleske hendelser, underlige mennesker, galskap og brennevin. En real lykkepille av ei bok!

Stine Holberg Dahl, redaksjonssjef

Kvinne går til legen - mann går på by'n, av Ray Kluun

Det unge paret Stijn og Carmen er vakre, rike og vellykkede. De har begge blomstrende karrierer og er foreldre til en vakker datter. Alt er perfekt. Men når Carmen får kreft, blir livet snudd på hodet. Stijn støtter henne så godt han kan, men han begynner å gå på byen og treffe andre damer. Romanen handler om kreft og utroskap, men er samtidig en rørende kjærlighetshistorie, som ble en bestselger i Nederland, forfatterens hjemland.

Foto: CappelenDamm

Lone Helle, redigerer

Saman er ein mindre aleine, av Anna Gavalda

Denne boken kommer til å bli stående som en av mine absolutt favoritter i mange år fremover. Alt er bra: språket, karakterene og den parisiske atmosfæren. Historien handler om kjærlighet - til mennesker og mat - og om vennskapet mellom de pussige karakterene Camille, Philibert, Franck og Paulette. Jeg leste denne på bussen fra Oslo til Sørlandet, og aldri har jeg vel hatt en bedre tur. Jeg ønsket at boken aldri skulle ta slutt. Les den, god fornøyelse!

Hilsen Cathrine B. Jensen, journalist

Foto: Samlaget

Slanger, piercing, av Hitomi Kanehara

«Sterke saker» og «brutal» er ord brukt om Slanger, piercing, som sørget for at den da 20 år gamle forfatteren mottok Japans mest prestisjefylte litteraturpris. Historien handler om 18 år gamle Lui, som setter stadig tykkere piercing i tungen, med mål om at den en dag skal kløyves i to. Samtidig overlater hun kontrollen over livet sitt til tilfeldigheter og andres vilje. Temaet er mørkt, men dette er likevel en lettlest bok som slukes kjapt - og huskes i årevis.

Line Midtsjø, reporter

The Dirt, av Mötley Crüe med Neil Strauss

Foto: Hr. Ferdinand

I denne biografien på over 400 sider følger vi bandet gjennom dopfester, skandaler og personlige kriser. Jeg er ikke selv noen fan av musikken til Mötley Crüe, men jeg elsket boka, som var veldig underholdende. Æren tilhører nok ghost writer Neil Strauss, for jeg tviler på at Tommy Lee er så velformulert som han fremstår her. Boka er dessverre ikke oversatt til norsk, men den flyter så godt at den er lettlest på engelsk. Eller hvis du foretrekker svensk, så er den også oversatt til broderspråket. Filmen ventes i 2011.

Ingvild Eilertsen, redigerer

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning