Solskadene til skrekk og advarsel

Derfor er ikke solkrem for pyser

Blemmer, infeksjoner og skader på arvestoffet; det er ikke smart å sitte for lenge i sola.

AU: Å brenne seg i solen kan være både vondt og farlig.
AU: Å brenne seg i solen kan være både vondt og farlig. Foto: FOTO: sunpoisoningrash.com/
Sist oppdatert

Er du en av dem som tenker at solkrem er noe jåleri? Da burde i så tilfelle disse bildene være nok til å få deg til å gripe etter flaska. Kalenderen sier sommer og aller helst vil vi være brune og lekre fra dag én av ferien.

- Skaden er allerede skjedd

Om vinteren kan vi godt jukse med brunfargen, men om sommeren vil vi gjerne bli brune av den deilige sola. Verken sommeren eller ferien er lang nok, og mange blir fristet til å ligge altfor lenge ute i sola - ofte med ingen eller for lav faktor på kroppen. "Ikke sååå farlig", tenker man kanskje. "Jeg er jo bare i Syden to uker i året, og ser nesten ikke sola ellers."

Ofte tenker man at etter rød kommer brun. Men så enkelt er det nok desverre ikke. For ekspertene er klare: Er du blitt rød har skaden allerede skjedd.

Rød hud er skadet hud

- Solbrenthet er en betennelsesreaksjon i huden som følge av overdreven eksponering til ultrafiolette stråler, forklarer hudlege ved Oslo Hudlegesenter, Kjetil Guldbakke, til Det Nye.

- Ved letter episoder med solbrenthet ses rødhet i huden med ledsagende svie, det har de aller fleste opplevd. Ved mer alvorlig solbrenthet kan det danne seg blemmer og påvirke allmenntilstanden. I slike tilfeller bør man umiddelbart oppsøke lege.

Guldbakke forklarer at lys hud naturlig nok tåler mindre sollys enn mørkere hud.

- Når solen brenner og steker på huden frigjøres underliggende mekanismer av signalmolekyler som gir betennelse, aktivering av hvite blodceller og - mest fryktet - skader på selve arvematerialet i kroppen, DNA-et vårt.

LITT FOR LENGE: Det kan være fristende å sitte ti minutter lengre på stranda, men du kan ende opp med å betale dyrt for kosen.
LITT FOR LENGE: Det kan være fristende å sitte ti minutter lengre på stranda, men du kan ende opp med å betale dyrt for kosen. Foto: FOTO: Colourbox

Disse skadene forårsakes av solen:

1. Uttørket hud

- Solforbrenning er hudens respons på for mye UV-stråler, og den viser at huden har blitt utsatt for en alvorlig skade, forklarer hudterapeut og fagansvarlig i Tekon AS, Ann-Kristin Stokke til Det Nye.

- Det første tegn på skade er rødhet. Når huden blir rød betyr det at den er skadet.

Stokke forklarer at rødhet i huden er kroppens inflammatoriske respons som aktiveres i situasjoner der huden trenger reparasjon.

- Rødheten i seg selv skyldes utvidede blodkar. Huden vil miste fuktighet, og den kjennes stram.

2. Hud som flasser av

- Flassing etter solforbrenning er kroppens måte å kvitte seg med skadde celler på, forklarer Stokke.

- Disse cellene mener kroppen da står i fare for å "komme ut av kontroll" og utvikle seg til å bli kreftceller. Siden solbrente celler alltid vil stå i fare for å bli kreftceller, så er de instruert til å "ta selvmord" som en del av hudens reparasjonsmekanisme.

Stokke forklarer at dette "masseselvmordet" blant skadde celler fører til at hele lag av skadet hud skaller av, for så å erstattes av nye celler.

Langtidsvirkning

Det største problemet med solskader er ikke bare rød og sår hud og avflassning. Solskader kan vise seg 10 til 20 år etter at du ble brent. Hud som er utsatt for mye sol og som har blitt brent vil med tiden bli både rynkete og læraktig, få skjemmende pigmentflekker og være mye mer utsatt for å utvikle forstadier til hudkreft og hudkreft.

3. Aldring av huden

Ifølge ekspertene er det opp og vedtatt at så mye som 90 prosent av synlige tegn på hudaldring direkte skyldes UV-stråling.

- Det er ikke alltid skadene viser seg med en gang, men når de dukker opp, er det i form av både pigmentering, rynker og slapp hud, forklarer hudlege Bjørn Bondevik ved Dr. Bondeviks Hudklinikk i Oslo til Det Nye.

- I tillegg vil man oppleve å få synlige blodkar, tykkere, mer læraktig hud og ulike former for pigmentflekker i huden, noe som alle bidrar til å gjøre at huden ser eldre ut.

4. Rynker

EKKELT: Blir du solbrent kan det resultere i stygge blemmer og utslett.
EKKELT: Blir du solbrent kan det resultere i stygge blemmer og utslett. Foto: FOTO: sunpoisoningrash.com/

- Den oksidative skaden strålene ødelegger cellmembranen, og dermed brytes disse viktige kollagen- og elastinfibrene ned, og da synker huden sammen, forklarer ernæringsfysiolog og hudterapeut Mona Wahr-Hansen Ottho hos Dr. Bondeviks Hudklinikk i Oslo til Det Nye.

FOR TIDLIG ALDRING: Janice Dickinson er svært opptatt av å se ung og fresh ut - da burde hun kanskje revurdere tiden på stranda.
FOR TIDLIG ALDRING: Janice Dickinson er svært opptatt av å se ung og fresh ut - da burde hun kanskje revurdere tiden på stranda. Foto: FOTO: Stella Pictures

Dette betyr strålene

UVB-stråler

(B står for for bruning)

Stoppes delvis av atmosfæren og helt av glass. Sterkere på sommeren og midt på dagen.

Stimulerer dannelsen av D-vitamin.

Stimulerer fargestoffet melanin, som gjør deg brun.

Gir at huden blir fortere trøtt og sliten.

Skader hudens immunforsvar.

UVA-stråler

(A står for aging, aldring)

Stoppes ikke av atmosfæren, eller av glass. Er like sterke året rundt.

Går dypere enn UVB-strålene.

Det er sterk UVA-stråling i solarier.

Stimulerer brunfargen.

Kan bidra til solallergi, soleksem og hudaldring.

UVC-stråler

(C står for cancer - kreft)

Meget skadelige men strålene stoppes helt av ozonlaget. UVC-beskyttelse i solkremer er derfor en ren gimmick.

- Hudens naturlige forsvar er å bli tykkere, og får et læraktig og skrukkete utseende.

Jo mer huden utsettes for kraftig sol, jo dypere vil disse rynkene til slutt bli.

- Huden kan bli læraktig og slapp, en tilstand som kalles elastose, forklarer Guldbakke.

- Det vil si at når du strekker i den, vil den ikke sprette tilbake. Fibrene er som i en sunn hud vil være som fine spindelvevstråder, vil i en solskadet hud være som morkne norgesglasstrikker.

5. Pigmentflekker

Mange opplever å få fregner i solen, som er pigmentering av huden i en lett grad. Problemet for mange som har fått solskader er de større og mer skjemmende pigmentflekkene som kan oppstå.

- Pigmentflekker kan være av lettere eller dypere grad og behandlingsresultatet senere er avhengig av hvor dypt det går, forklarer Wahr-Hansen Ottho.

- Noe går over av seg selv, men huden er som oftest utsatt for å få det tilbake ved ny soleksponering, dersom ikke høy faktor brukes på området som er utsatt.

Wahr-Hansen Ottho forklarer at man til dels kan beskytte seg ved å bruke solblokk, med en faktor opp mot 50.

- Men ofte er selv ikke det nok.

6. Skader på arvestoff, DNA

Å sitte på sørlige strender og la seg brenne av solens varme stråler strekker seg desverre både dypere og lengre enn bare sår hud som flasser. Når huden utsettes for solstråler vil hudcellene bli tykkere og melaninpigment produseres - som gjør at huden blir brunere. Men det ender ikke her.

- Dette er hudens forsøk på å stoppe UV-stråler fra å penetrere dypere ned i huden og skade cellenes DNA, altså arvestoffet, forklarer Stokke.

- Kroppen gjør en fantastisk jobb på småskader, men dersom strålingen er mer omfattende en kroppen kan håndtere og reparere, vil dette få alvorlige følger. Dersom DNA er skadet og kroppen ikke greier å reparere denne skaden, kan dette føre til hudkreft.  

7. Hudkreft

Det er klare bevis for at solforbrenning og hudkreft er direkte linket sammen, og at eksponering for ultrafiolette stråler er den viktigste risikofaktoren for hudkreft.

- Både enkeltepisoder med solbrenthet og langtids kumulativ UV eksponering er medvirkende, forklarer Guldbakke.

- Soling kan gi skader på arvematerialet, såkalte DNA mutasjoner, som igjen kan føre til dannelse av kreft i huden.

Guldbakke forklarer at enkeltepisoder med solbrenthet ofte assosieres med føflekkreft, hvor vi nordmenn ligger på verdenstoppen av oppdagede tilfeller.

- Mens overdreven soling over tid er sterkere assosiert med basalcellekreft og plateepitelkreft.

Når skaden har skjedd

- De aller fleste episoder av solbrenthet går over av seg selv med tid, forklarer Guldbakke.

HETE STRÅLER: Når huden blir rød er det kroppens forsvarssystemer som forteller deg at nå er det på tide å komme deg ut av sola.
HETE STRÅLER: Når huden blir rød er det kroppens forsvarssystemer som forteller deg at nå er det på tide å komme deg ut av sola. Foto: FOTO: Thinkstock Photos

- Men ved alvorlige solforbrenninger og blemmedannelse bør man ses av en lege.

Solvettreglene

1. Ta pauser fra solen - unngå å bli solbrent

Nyt solen, men husk at både å bli solbrent og mye soling øker risikoen for hudkreft. Det fremskynder også rynker og pigmentflekker. Tar du noen pauser fra de sterke solstrålene mellom klokken 12 og 15, er faren for å bli solbrent mindre.

2. Bruk klær, solhatt og solbriller

Vinterblek hud blir lett brent. Sol deg sakte og ta hensyn til hudtypen din. Barn, ungdom og de som har lys hud, trenger ekstra beskyttelse. Lette klær og solhatt beskytter godt.

3. Bruk solkrem med minst faktor 15

Skygge og klær beskytter best - solkrem er nødvendig når huden ikke er beskyttet på annen måte. For norske forhold er faktor 15 med UVA-beskyttelse tilstrekkelig for de fleste. I solrike land er det behov for ekstra beskyttelse. Smør jevnt og rikelig - en håndfull krem til en kropp.

4. Unngå solarium - det øker risikoen for føflekkreft

Solarium frarådes, spesielt for alle under 18 år* eller som har lys hud. Bruk av solarium øker risikoen for hudkreft. Det gjelder også om solarium brukes som underlag for naturlig soling.

Kilde: Kreftforeningen

Hudlegen forklarer at er man først blitt brent er det flere ting man kan og burde gjøre:

1. Ut av solen

- Det første og viktigste man gjør, er å komme seg ut av solen med en gang man merker at man har blitt brent, forklarer Guldbakke.

- På denne måten unngår du videre eksponering for UV stråler og dermed mer alvorlig skade.

2. Drikk vann

Kroppen din blir dehydrert når du utsettes for solforbrenning.

- Du må tilføre rikelige mengder med vann, forklare Guldbakke.

3. Kjøl ned huden med vann

- Ta en kald dusj eller et kaldt bad, Eller sitt med kalde våte omslag på områdene som er blitt brent, forklarer hudlegen.

Stokke anbefaler også et kaldt bad.

- Unngå produkter i badevannet. Og vær skånsom når du tørker deg etterpå, klapp heller huden tørr enn å gnukke og gni på sår hud.

4. Smør deg med fuktighetskrem

Solbrent hud trenger rikelig med fuktighet, så ikke spar på after-sun kremen.

- Unngå fete kremer, disse vil hindre huden fra nedkjøling og kan gjøre situasjonen verre, råder Stokke.

- Påfør heller et generøst lag med lindrende after-sun gel på de røde områdene og hold deg langt borte fra sol og varme.

5. Se etter produkter som lindrer

Mange har hørt om og benytter også aloe vera gelé dersom man har brent seg i solen, men det finnes også andre ingredienser som kan hjelpe.

- Naturmidler som kløver, lakris, lavendel og agurk er alle ypperlige for å redusere irritasjon, smerte og rødhet ved solforbrenning, forklarer Stokke.

- En annen fantastisk ingrediens er japansk or som i studier har vist seg å reparere UV-fremkalt DNA-skade. Aloe vera, som mange har hørt om, alger og hyaluronsyre, er ingredienser som gjenoppretter fuktigheten i huden.

Stokke anbefaler å se etter disse ingrediensene på innholdsfortegnelsen når du kjøper after-sun produkter.

- En synergi av slike ingredienser i din after-sun vil raskt, roe ned og lindre en solbrent hud.  Antioksidanter, særlig fra C og E vitamin, er også gunstig.

6. Hold deg unna sola

Selv om man har blitt brent den ene dagen, er det mange som våger seg ut i sola igjen allerede neste dag. Dette er ikke smart om man skal høre på ekspertene.

- Nei! Du kan ikke forvente at huden din er klar for en ny runde med sol neste dag, råder Stokke.

- Huden din jobber fortsatt med å reparere seg selv og må holdes borte fra solen i flere dager. Huden har dessuten god hukommelse, selv med et godt after-sun product, kan uopprettelig skade fortsatt opptre i form av prematur aldring og hudkreft, som først kommer til uttrykk flere år senere.

Les også:

5 myter om soling

Fem steg til en bikiniklar kropp

Dette tenker gutta om badedrakten din

Trikset som gir deg den flotteste brunfargen

BRENT: Selv Kelly Osbourne er ikke immun mot å å brenne seg på stranda. Her har Fashion Police stjernen twitret et bilde av seg selv etter en dag ute i sola.
BRENT: Selv Kelly Osbourne er ikke immun mot å å brenne seg på stranda. Her har Fashion Police stjernen twitret et bilde av seg selv etter en dag ute i sola. Foto: FOTO: Stella Pictures

Denne saken ble første gang publisert 26/06 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også