Kort sagt:

+ Den mest kompliserte sjampoen i testen.

+ Flasken inneholden en del pleiende ingredienser, samt kaviar.


- Uklart hvilken effekt alle de pleiende stoffene har.

- Enzymer vil ikke ha noen funksjon i en sjampo.

Vaskemidler og emulgator

– Denne sjampoen inneholder flere varianter av vaskemidler enn de fleste andre i testen. Når man bruker flere vaskemidler, kan det være at den totale mengden blir mindre, forteller Uggerud. 

Pleiende stoffer

Algeekstrakt, en rekke gjærekstrakter. Gjærekstrakentene stammer fra bakegjær og ølgjær.

Før i tiden var det ikke så uvanlig å vaske håret i øl. Imidlertid synes vår  kjemiker at det er litt pussig å tilsette gjærekstrakter i sjampo.  I tillegg inneholder denne sjampoen linolje, solsikkeolje, vegetabilsk protein, som bidrar til å gi sjampoen en gelekatig konsistens, kaviarekstrakt og sheasmør. 

Antistatiske stoffer

Polykvaternium-10. 

Konserveringsmiddel

MI - et allergen som man vet kan gi allergi. Askobinsyre (sitronsyre red. anm.). 

Luktstoffer og andre stoffer

Superoksiddismutase som er et enzym.

– Det er det  rareste jeg noen gang har sett i en sjampo. Det skal i prinsippet forhindre at håret blir slitt av frie radikaler i lufta, forklarer Uggerud mens han trekker på smilebåndet.

Han er litt overveldet over sjampoprodusentens kreativitet. Kjemikeren har liten tro på at enzymet i praksis skal klare å beskytte håret på denne måten. 

Kjemikerens kommentar: 

– Her har vi et komplisert produkt, og jeg må si at jeg nesten er litt overveldet over innholdet i denne sjampoen. Denne har rekorden når det gjelder antall ingredienser. Det må minst være over 100 ulike stoffer. Har man allergier bør man styre unna sjampoer som inneholder mange komponenter. Det litt eksklusive kommer nok inn i bildet her, mener kjemikeren. 

Les hele saken

Kjemisk sammensetning: 3

Forekomster av fargestoffer, enzymer, mineraler og vitaminer trekker ned - ifølge de faglige vurderingene er det ikke mulig for disse stoffene å trenge inn i hud og hår. Fargestoffer har ingen positive effekter. Fravær av unødvendige stoffer trekker opp.

En svært komplisert, kjemisk sammensetning av mer enn 100 ulike ingredienser. Virkningen av de ulike stoffene er usikker. Enzymene trekker en del ned, da produsenten antakelig ikke har belegg for at det skal beskytte håret.

Pleiende stoffer: 5

Pleiende stoffer trekker opp - dvs. oljer og andre stoffer som kan tilføre fett og fuktighet, fordi dette er sunt for hår og hodebunn. Fravær av fuktighetstilførende stoffer trekker ned.

Inneholder mange pleiende oljer.

Lukt: 6

Subjektiv vurdering. Lukt kan være viktig, men er mer opp til individuell smak.

Svært god og velbalansert sitruslukt.

Spesifikasjoner

Produsent Alterna
Pris 385,00

Konklusjon

Rekorden i antall ingredienser.

Vår karakter

Se alle produkter i testen

Produktene under kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no.

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!