Supermodellenes historie

De var vakre, søkkrike og beundret. Supermodellene hadde sin storhetstid på 80- og 90-tallet.

Sist oppdatert
Twiggy regnes av mange som den første supermodellen. Hun var aktiv på 60- og 70-tallet. Egentlig heter hun Lesley Hornby og er i dag 60 år. Du så henne som dommer på America's Next Top Model.
Twiggy regnes av mange som den første supermodellen. Hun var aktiv på 60- og 70-tallet. Egentlig heter hun Lesley Hornby og er i dag 60 år. Du så henne som dommer på America's Next Top Model. Foto: Foto: Bulls

Debattene om hvem som var den første virkelige supermodellen har vært mange, og kranglelen pågår fortsatt. En del vil nok si at svenske Lisa Fonssagrives (1911-1992) var den første supermodellen, selv om hun aldri ble kalt det i sin levetid. Hun var en stor modell på 40- og 50-tallet, jobbet med de mest populære motefotografene og dukket opp på coveret til magasiner som Vanity Fair. Hun har beskrevet seg selv som en god "kleshenger", et uttrykk som etter hvert har blitt mye brukt om modeller.

Andre mener amerikanske Gia Carangi var den første supermodellen på slutten av 70-tallet. Hun figurerte på forsiden av store motemagasiner som Vogue og Cosmopolitan. Etter at hun ble heroinmisbruker falt karrieren i grus, og historien hennes fikk et tragisk utfall etter at hun ble smittet av hiv. Carangi døde av aids bare 26 år gammel.

Modell, agent og motefotograf Janice Dickinson har utnevnt seg selv som den første supermodellen. Hun er født og oppvokst i USA, og begynte modellkarrieren i Europa og USA rett etter videregående. Hun ble raskt en av de mest suksessfulle og kjente modellene. Hun har gjort hele 37 covere for Vogue. Janice, som også er kjent fra America's Next Top Model, hevder at hun lanserte begrepet supermodell i 1979. I et intervju med Entertainment Tonight fortalte hun at agenten hennes, Monique Pilar fra Elite Model Management, spurte henne: «Janice, tror du at du er Supermann?», og da skal Janice ha svart: «Nei, jeg er en supermodell, kjære. Og du vil referere til meg som en supermodell og starte en supermodellelite».

Hun var den første modellen som skrev kontrakt med et haute couture-motehus. Det skjedde tidlig på 80-tallet, og motehuset var Chanel.

Storhetstiden

- Jeg står ikke opp av senga for mindre enn 10 000 dollar om dagen, sa Linda Evangelista på 90-tallet.
- Jeg står ikke opp av senga for mindre enn 10 000 dollar om dagen, sa Linda Evangelista på 90-tallet. Foto: Foto: Bulls

På 80-tallet begynte motedesignerne å reklamere på tv og plakater. Dermed ble modellene berømte blant vanlige mennesker, og de oppnådde kjendisstatus på samme måte som filmstjerner og rockestjerner. På 90-tallet ble supermodellene stadig viktigere. De fleste reklamerte bare for de største motehusene, men så fikk Hennes & Mauritz kloa i dem. Da Cindy Crawford poserte lettkledd på enorme postere i undertøyet til H&M, forårsaket hun flere trafikkulykker. Til slutt måtte plakatene fjernes fra veikantene. Feministene skrek i raseri og anklaget supermodellene for å være årsaken til at unge kvinner sultet seg og fikk alvorlige spiseforstyrrelser.

Selv om mange modeller ble referert til som supermodeller i denne perioden, er det bare seks som ble offisielt godkjent som supermodeller innen moteverdenen. De seks store var Claudia Schiffer, Cindy Crawford, Kate Moss, Linda Evangelista, Naomi Campbell og Christy Turlington.

Mistet rampelyset

Det har alltid stormet i modellbransjen, som er blitt anklaget for alt fra prostitusjon til narkotikamisbruk. De levde i og for luksus, og Linda Evangelista skapte stor furore da hun uttalte i media at hun ikke ville stå opp av senga for mindre enn 10 000 dollar om dagen. Men på slutten av 1990-tallet skjedde det en omveltning i bransjen. Supermodellene ble erstattet av skuespillere, popsangere og andre i underholdningsindustrien til å pryde magasinforsider og fronte kampanjer. En populær konspirasjonsteori er at supermodellenes statustap handlet om at motebransjen mislikte «10 000 dollar om dagen»-holdningen. De skal derfor ha sverget på at en så liten gruppe modeller aldri skulle få den samme makten igjen.

Gisele Bündchen regnes som en supermodell av vår tid. Karrieren hennes fikk en boost da hun datet Leonardo DiCaprio.
Gisele Bündchen regnes som en supermodell av vår tid. Karrieren hennes fikk en boost da hun datet Leonardo DiCaprio. Foto: Foto: Bulls

Samtidig ble klesmoten mindre prangende, og designerne henvendte seg derfor til mindre glamorøse modeller. De fleste modellene kom fra land og kulturer som ikke hadde engelsk som morsmål. En av dem var brasilianske Gisele Caroline Bündchen , som er blitt omtalt som den siste supermodellen av blant andre Naomi Campbell. Hun begynte karrieren i New York i 1996 og debuterte i 1999 på forsiden av Vogue. Selv Claudia Schiffer, som har uttalt at supermodellenes storhetstid for lengst er forbi, har innrømmet at Gisele har vært i nærheten av å fortjene supermodellstatusen. Men Schiffer mener det ikke er mulig å oppnå den samme kjendisstatusen som Naomi Campbell, Cindy Crawford og hun selv hadde på 90-tallet. Christy Nicole Turlington har dette å si om saken:

- Det er over, det er over, det er over. Det var gøy, men nå skulle jeg ønske det ville forsvinne. Uttrykket supermodell? Jeg hater det.

George Michael brukte supermodellene Naomi Campbell, Linda Evangelista, Christy Turlington, Tatjana Patitz og Cindy Crawford i musikkvideoen til sangen Freedom 90.

Les også:

Kjendistung vinsning fra Tommy Hilfiger

15 par høyhæler du vil elske

De siste kjendisparfymene

Stylistens høstfavoritter

Denne saken ble første gang publisert 02/10 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også