Har du husket alt?

Sjekkliste for reiselystne

Gyldig pass, riktig vaksine og reiseforsikring kan avgjøre om ferien blir en suksess.

UT PÅ TUR: Er du heldig, kommer bagasjen vel frem.
UT PÅ TUR: Er du heldig, kommer bagasjen vel frem.
Sist oppdatert

Det er mange småting å passe på i forbindelse med en reise, både før, underveis og etter. Ellers kan reisen fort bli en opplevelse av den negative sorten.

Surf etter tilbud

Allerede før bestilling av neste ferie, er det mange feller å falle i. Som det å kjøpe første og beste billett, og deretter finne et supertilbud til samme reisemål like etter. Bruk tida godt, søk etter reiser på flere reisenettsteder og hos forskjellige flyselskaper, så sikrer du deg det billigste tilbudet.

Det samme gjelder bestilling av hotell over nettet, der man finner forskjellige priser på de mange hotellsøkemotorene, og hotellenes hjemmesider.

Pass også på å stave navnet ditt riktig når du kjøper billetten, så du ikke får trøbbel med kranglete check-in personell, eller i passkontrollen.

Tenk koffert

Å pakke kofferten er ofte et problem, fordi man aldri klarer å velge hva som skal med, og hva som skal ligge igjen hjemme. På grunn av de europeiske væskereglene, må alt flytende pakkes i bagasjen, eller i maks 100 ml beholdere som legges i en egen pose, i håndbagasjen.

Det er og lurt å legge en lapp med navn og telefonnummer inni bagasjen. Kofferter forsvinner, og ytre merkelapper detter lett av. Vær obs på at TAP Air Portugal, British Airways og KLM er på topp når det gjelder å rote bort bagasje, ifølge Association of European Airlines. Ønsker du at kofferten din skal bli funnet, kan det og lønne seg at den skiller seg ut i mengden, for eksempel på farge.

I tillegg er det viktig å sjekke flyselskapets bagasjevilkår før reisen, ellers kan du fort få deg noen overraskelser. Vilkårene varierer fra selskap til selskap, og mens noen tar betalt per kolli, tar andre betalt for spesiell bagasje som fiskestenger og barnevogner. Også antallet kilo du kan pakke med deg, varierer. Og overvekt blir fort dyrt.

Pass og visum

Skal du reise langt, er det en viss fare for at du trenger visum til landet du skal besøke. Det gjelder og naboland som Russland. Utenriksdepartementet gir oversikt over visumfrie land. Finner du ikke ditt reisemål blant landene på lista, bør du kontakte landets ambassade for informasjon om hvordan man søker om visum.

Vær og obs på at passet må være gyldig i minst 6 måneder fremover i tid, for den som reiser til blant annet Mexico. Og ta med passet selv om du bare skal på shopping i London. Storbritannia er nemlig ikke med i Schengen-samarbeidet.

Dessuten må du nå søke om innreise i USA over internett, en regel som ble innført nylig.

Les også:

Må søke om USA-innreise

Enklere å kreve erstatning

Sprøytestikk før avreise

Når flybilletter og hotell er i boks, er det en idé å sjekke om du trenger reisevaksiner før avgang. Spesielt i enkelte verdensdeler bør man være føre var, og hos Folkehelseinstituttet får man råd om hvilke vaksiner man skal og bør ta før reise til forskjellige land.

Skulle du likevel bli syk, eller andre uhell skulle inntreffe, lønner det seg å ha skaffet en reiseforsikring på forhånd. Sjekk vilkårene hos forskjellige selskap for å se hvor god dekning du trenger. Husk at mange kredittkort gir deg reiseforsikring automatisk, dersom minst halvparten av reisen er betalt med det aktuelle kortet.

Kan ha rettigheter

Noen ganger går ikke flyet til oppsatt tid, og du blir sittende på flyplassen i mange timer. Ifølge Flypassasjer.no kan du ha krav på blant annet forpleining, hotellovernatting eller erstatning ved innstillinger og forsinkelser. Dette gjelder reiser innen Europa.

Ikke alle flyselskaper er flinke til å gi passasjerene det de har krav på, så krev din rett!

Les også:

Dette kan du klage på

Få bagasjen rett på døra

Krev din rett i to eller fem år

Denne saken ble første gang publisert 25/01 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også