Whitby i Nord-England

I Draculas fotspor

Whitby er kjent for blodsugere. Sånt lokker turister.

DYSTERT: Ved ruinene av Whitby Abbey treffer du ikke en levende sjel om natta.
DYSTERT: Ved ruinene av Whitby Abbey treffer du ikke en levende sjel om natta. Foto: Foto: Carl Martin Nordby
Sist oppdatert

- Svart kaffe? spør svartkledde Kevin Riley muntert bak svarte solbriller, og skjenker krutt i det svarte porselenet.

Etter en drømmeløs natt i den massive himmelsenga, innsvøpt i blodrød silke og trygt bevoktet av grotesker, dragerelieffer, hodeskaller og hvitløk, inntas frokosten på "The Bats and Broomsticks" innerst i en mørk kjeller. Her serveres himmelsk "full English breakfast" i det blafrende skinnet fra svart stearin - lett akkompagnert av The Damned.

- Vi har drevet "gothic guesthouse" i åtte år, melder Kev, mens han piler opp trappa for å støvsuge blant mylderet av gotiske ornamenter, krusifikser og snerrende fabeldyr.

- Gjestene våre stortrives her, forteller han blidt og drar fra gardinene. Bak det tunge brokadestoffet skimter vi så vidt de illevarslende klosterruinene, udødeliggjort av den irske forfatteren Bram Stoker.

GOTH: Claire Melbourne på Gothic Crafts i Haggersgate selger fotsid fløyel, lakkorsetter, Ace Frehley-støvler, nattverdsglass, hodeskalleringer, kandelabere og ornamenterte speil - i pittoreske lille Whitby.
GOTH: Claire Melbourne på Gothic Crafts i Haggersgate selger fotsid fløyel, lakkorsetter, Ace Frehley-støvler, nattverdsglass, hodeskalleringer, kandelabere og ornamenterte speil - i pittoreske lille Whitby. Foto: Foto: Carl Martin Nordby

Whitby Abbeys ruiner er, sammen med tilstøtende St. Marys kirkegård, sentrale kulisser i den gotiske romanen "Dracula". Boka om den mystiske vampyrgreven, basert på transilvanske historier om prins Vlad "Spidderen", er sirlig sammenvevd med hendelser og myter fra den koselige engelske kystbyen.

Finn billige fly til Newcastle

</p> </div>

- Det var her han skrev den viktorianske klassikeren, peker den snippkjolekledde guiden Harry Collet mot Royal Hotel, vis-à-vis klosterruinene, og krafser uforvarende på en intetanende turisthals.

I teatralske vendinger hører vi om Stokers gjøren og laden i 1890-tallets Whitby. Om utsikten til stranda hvor skipet Dimitri noen år tidligere grunnstøtte; i boka gjenskapt som skonnerten Demeter, med Dracula om bord. Vi hører lokale sagn om store svarte hunder, utpekes de 199 trappetrinnene opp mot klosterrestene og kirkegården, og overbevises om opphavet til den blodtørstige grevens dødelige levnet i Whitby.

BISARR: Dracula-guide Harry Collet følger turister i grev Draculas fotspor i Whitby. De 199 trappetrinnene opp til klosterruinene i bakgrunnen, må du i imidlertid gå alene.
BISARR: Dracula-guide Harry Collet følger turister i grev Draculas fotspor i Whitby. De 199 trappetrinnene opp til klosterruinene i bakgrunnen, må du i imidlertid gå alene. Foto: Foto: Carl Martin Nordby

- Det kommer mange hit med Dracula-dilla, forteller Collet. - Og de reiser hit for å gå i den fiktive vampyrens faktiske fotspor, utdyper han.

Fakta om Whitby

  • Whitby ligger i North Yorkshire, i nasjonalparken North York Moors, på nordøstkysten av England.
  • Fra Newcastle til Whitby tar det cirka 3 timer med tog, fra Manchester cirka 4 timer med tog og buss, og fra Liverpool og London cirka 5 timer med tog.

Den glefsende greven har avstedkommet ikke mindre enn to årlige gothfestivaler for de mørkkledde bekjennerne av mytisk og middelaldersk, og langt flere butikker med gotisk krimskrams enn det som rimelig er i en idyllisk liten fiskerlandsby på nordøstkysten av England. På vei fra Gothic Crafts til klesbutikken Pandemonium treffer vi en hel gothfamilie:

- Vi er ofte her på handletur. Det er så mange bra butikker her, forteller svartkledde fru White.

SKALLEBANK: Frokosten på "The Bats and Broomsticks" er en greve verdig.
SKALLEBANK: Frokosten på "The Bats and Broomsticks" er en greve verdig. Foto: Foto: Carl Martin Nordby

- Men jeg har ikke vært på noen Dracula-tur. Jeg liker ikke å bli skremt jeg, betror hun humrende.

GRØSS: Trå forsiktig i trappa på The Bats and Broomstick".
GRØSS: Trå forsiktig i trappa på The Bats and Broomstick". Foto: Foto: Carl Martin Nordby

Whitby tiltrekkes mye gothfolk, og på Gothic Weekend i slutten av oktober, Halloween-helga, ventes om lag tre tusen av dem.

- Flere har faktisk flyttet hit, forteller Kev, tilbake på Bats & Broomsticks. - Innbyggerne er blitt så vant til utseendet vårt at her får vi være i fred. Ta en tur på puben The Little Angel i kveld for eksempel, der kan dere treffe på en og annen karakter, blunker han.

Les også: Skremmende kjolevalg

Les også: Hulkegråt av Hilton-horror

Idet vi legger ut i kveldsmørket, forvisser verten seg om at vi trives og får sove på det eksentriske gjestehuset:

- Klarer dere våkne til liv til frokosten halv ni?

Jo da, det skal nok gå bra, vi sover godt. Det er jo så stille og fredelig her, tenker vi og lukker den knirkende spindelvevsporten bak oss.

MØRKETS FYRSTE: Kevin Riley på "The Bats and Broomsticks Gothic Guesthouse" sørger for at neste gjest også får en god natts søvn.
MØRKETS FYRSTE: Kevin Riley på "The Bats and Broomsticks Gothic Guesthouse" sørger for at neste gjest også får en god natts søvn. Foto: Foto: Carl Martin Nordby

- Bare ikke kom borti disse hvis dere er tilbake etter midnatt, sier han alvorlig og kakker lett i en av de autentiske likkistene i trappa. - Så forblir det stille og rolig også.

Fakta om Dracula

  • Bram Stokers roman "Dracula" kom ut første gang i 1897, og skal være basert på den historiske prins Vlad Tepes (1431-1476).
  • Boka er skrevet i dagbok- og brevform til fortellingenes personer.
  • Deler av handlingen i romanen er lagt til Whitby, for eksempel Draculas ankomst til England.

- Stille som i graven.

Les også: På vampyrjakt i London

Les også: Knokkelkapellet i Praha

Tilbake til Klikk reise

DØDELIG SKIPSLAST: Det faktiske forliset av det russiske skipet "Dimitri", blir i romanen "Dracula" gjenskapt som "Demeter", og den transilvanske grevens ankomst til England.
DØDELIG SKIPSLAST: Det faktiske forliset av det russiske skipet "Dimitri", blir i romanen "Dracula" gjenskapt som "Demeter", og den transilvanske grevens ankomst til England. Foto: Foto: Carl Martin Nordby

Denne saken ble første gang publisert 15/12 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også