Jeg var invitert på en fest av en jente jeg ikke kjente.

Hun virket kul, hun virket morsom, hun var en av de personene som man bare fikk lyst til å bli kjent med. Hun var fra Bodø, hun også, ett år eldre enn meg og helt ny i Oslo. Vi hadde hilst, men aldri hengt sammen. Nå skulle vi møtes på en fest på Majorstuen.

Lite visste jeg om at dette møtet skulle knytte et bånd mellom oss som skulle vare frem til i dag – ni år senere.

Det var i 2005, og en av disse varme sommerdagene i Oslo, hvor vi hadde badet, solet, grillet og ikke hatt en eneste bekymring i hodet. Da jeg var på vei til festen for å møte hun jeg knapt kjente, hadde jeg heller ingen stor uro i kroppen. Men jeg var nervøs. Den dag i dag vet jeg ikke helt hvorfor. Men kanskje var det fordi jeg bare var 19. Og jeg hadde allerede bodd i Oslo i tre år, men gikk på en skole på vestkanten hvor jeg ikke følte meg helt hjemme, og heller ikke hadde veldig mye til felles med dem som gikk i klassen min. Derfor var jeg forventningsfull over å skulle møte noen som hadde samme bakgrunn og interesser som meg.

Det var en fredag, og det var nærmest en selvfølge at vi skulle drikke alkohol.

Vi kunne kanskje møttes på en kafé en formiddag, drukket kaffe, og så dratt hver til vårt. Men det var sommer, vi hadde fri, det var helg, vi skulle ha det gøy, det var en fest – og vi skulle drikke.  

På vei gjennom Oslos lumre og sommer-tomme gater hadde jeg en pose med vin i hånden og sommerfugler i magen. Hvordan skulle dette gå? Kanskje tenkte hun noen av de samme tankene da hun gikk fra Bislett til Majorstuen.

Hun hadde i alle fall med seg vin, hun også. Vi hadde begge kjøpt en billig, søt og ganske dårlig hvitvin, husker jeg.

Kanskje var det nervøsiteten, kanskje var det faktumet at vi ikke kjente de andre på festen veldig godt, kanskje var det sommervarmen eller kanskje var det alderen og at ikke vi var så altfor vante med å drikke alkohol.

Vi ble i alle fall fulle, begge to. Jeg er 1.80, hun rundt 1.60, og denne gangen ble den minste av oss fullere enn den andre.

EVIG VENNSKAP: Det som startet med noen glass vin for mye, ble senere til et helt spesielt vennskap. (Illustrasjonsbilde) © Thinkstock

Jeg lente meg over henne, åpnet døren. Hun stakk hodet ut, jeg holdt håret hennes mens hun lot det stå til.

Cathrine Elnan

Cathrine Elnan (28) er journalist, og har jobbet for blant annet minMote, Aftenposten og NRK. Følg henne på Instagram: @cathrineke

EN HÅND I HÅRET

Det skjønte vi derimot ikke før alle de andre på festen bestemte seg for å dra ut. «Allerede? Det virket jo altfor tidlig!», syntes vi. Vi hadde skravlet for oss selv, drukket vin og knapt løftet rumpa fra sofaen vi satt i. Men nå var det på tide å bevege seg. Det ble en ubehagelig opplevelse.

Vi var for fulle, begge to.

Rommet snurret, og plutselig satt vi to i en taxi, på vei til Youngstorget (selv om ingen av oss var gamle nok til å komme inn på noen av stedene vi hadde mest lyst til å dra på).

Ikke før vi hadde satt oss inn i drosjen, begynte venninnen min å føle seg dårlig. Drosjesjåføren rakk ikke å kjøre lengre enn til lyskrysset ti meter foran oss før tilstanden gikk fra dårlig til verre. Hun måtte kaste opp.

Jeg lente meg over henne, åpnet døren. Hun stakk hodet ut, jeg holdt håret hennes mens hun lot det stå til. Alt hun hadde konsumert den kvelden sto som en foss ut av munnen hennes.

Det var ikke særlig heldig, ikke særlig sjarmerende, ikke særlig søtt og heller ikke særlig morsomt. Ikke akkurat da, i alle fall – hverken for oss eller for drosjesjåføren som snudde seg og så brydd på de to unge jentene i baksetet. Men det var ingenting hverken han, jeg eller hun kunne gjøre. Det måtte ut. Og noen måtte holde håret hennes. Det ble meg.

Da magen var tømt for vin, snudde hun seg mot meg og vi lo begge to. For en situasjon! Den eneste som ikke så humoren i situasjonen, var sjåføren foran oss.

(Han ble fly forbanna, og krevde 1500 kroner for at det hadde havnet oppkast på innsiden av bildøren hans.)

LYSTIG LÆRDOM

I ettertid har denne kvelden blitt stående som startskuddet for vennskapet vårt.

– Jeg visste at du var ei bra dame første gang vi møttes, da du åpnet døra for meg slik at jeg kunne spy ut av drosja. Og jeg visste vi kom til å bli bestevenner da du orket å holde håret på en spyende jente som du knapt kjente, fortalte hun meg to år senere.

Da hadde vi flyttet sammen i en leilighet på Bislett, og hang sammen som erteris.

Vi hadde begge lært at det sjeldent var lurt å kjøpe den billigste og søteste hvitvinen på Vinmonopolet. Vi hadde også lært at man ikke burde overdrive alkoholinntaket, selv ikke på en fest en varm sommerkveld.

Men vi erfarte også at det på fylla kan oppstå situasjoner som får uventede konsekvenser – av og til i positiv forstand. Og det var slik det ble denne gangen: Sviende magesyre som resulterte i et livslangt vennskap.

FRA PILS TIL POSTGIROBYGGET

Noen år fram i tid – i 2011, da jeg var 25 – havnet jeg i en ny situasjon som ikke ville ha oppstått hvis det ikke hadde vært for den ølen jeg bestemte meg for å ta.

Plutselig skulle jeg på jobbintervju i Aftenpostens kulturredaksjon. Det gjaldt bare et tilkallingsvikariat, men for meg var dette drømmejobben. Å kunne skrive om film, musikk, kunst, arkitektur og dans i landets største papiravis, og i tillegg få betalt for det? Det kunne ikke bli bedre.

Men første måtte jeg altså få jobben, og jeg måtte på intervju. Jeg gikk inn i Postgirobygget og tok heisen til sjette etasje, og visste ikke helt hvordan dette skulle gå. Jeg visste knapt hvordan jeg hadde fått en intervjuavtale. Nok en gang føltes det som en rekke tilfeldigheter hadde gått min vei.

Det hele startet med en uskyldig øl én måned tidligere, i påskeferien hjemme i Bodø. Det snødde, var kaldt og blåste hardt – som det så ofte gjør i Bodø. Derfor var det ikke særlig fristende å sette bena utenfor døra for å begynne på spaserturen ned til sentrum. Men jeg endte allikevel opp med å dra til byen. Jeg møtte noen venner på en bar, hvor vi skulle ta noen øl. Fem venninner som ikke hadde sett hverandre på lenge. Vi var alle nettopp ferdige med studiene og snakket om hva vi ville gjøre til sommeren og hva vi hadde lyst til å jobbe med når høsten kom. På denne tiden jobbet jeg for MinMote i VG, men jeg sa det som det var til vennene mine; at jeg hadde mer lyst til å jobbe med kultur, og ikke bare med mote. Og at drømmejobben var i Aftenposten.

 

Illustrasjonsbilde: Thinkstock

Hadde det ikke vært for den ølen, hadde jeg nok ikke sett stillingsannonsen på Twitter.

SÅ MYE DRIKKER VI

Drikker vi mer enn før?

I HVILKEN ALDER DRIKKER JENTER MEST?

Norske kvinner i alderen 21–22 år, drikker hele 80 prosent mer enn kvinner i alderen 29–30 år. I den yngste aldersgruppen er det også vanlig at man drikker mye når man først drikker.

 

HVILKE JENTER DRIKKER MEST?

En undersøkelse fra SIRUS (Statens institutt for rusmiddelforskning) viser at kvinner mellom 21–30 år som er bosatt i Oslo drikker mer alkohol enn sine jevnaldrende i resten av landet. Samtidig synker forbruket med alderen i resten av landet, fortsetter unge kvinner i Oslo å drikke mer.

 

BEGYNNER JENTER Å DRIKKE TIDLIGERE NÅ ENN FØR?

Nei. Jenter i alderen 15–20 år drikker derimot oftere og mer når de først drikker enn hva de gjorde tidligere.

 

ER DET FLERE JENTER SOM DRIKKER NÅ ENN FØR?

Nei. Prosentandelen av kvinner mellom 21–30 år som drikker alkohol

har vært relativt stabil siden 1998. Forskjellen er at kvinner i denne aldersgruppen konsumerer mer alkohol, og dette gjelder særlig vin.

 

Kilde: SIRUS

KARRIERESTART PÅ BAR

Etter tre øl var det på tide å gå hjem. Før vi forlot baren, dro en av venninnene mine opp iPhonen sin. Ikke visste jeg hva hun holdt på med, før hun viste meg en tweet fra en Twitter-konto. Det var Cecilie Asker, kulturjournalist i Aftenposten, som hadde skrevet at kulturredaksjonen var på utkikk etter to tilkallingsvikarer. Og at en søknad kunne sendes til kulturredaktør Knut Olav Åmås.

Jeg kjente jeg fikk sommerfugler i magen. Som oftest henter redaksjonene inn vikarer på andre måter, ved å lyse ut stillinger eller bruke interne vikarer. Men nå var det altså åpent for hvem som helst å søke, og annonsen var ikke lagt ut noe annet sted enn på Twitter.

Begeistret takket jeg venninnen min, og med vinden rett i fleisen på vei hjem til moren min, tenkte jeg på hva jeg skulle skrive i jobbsøknaden. Jeg sendte den dagen etter.

Da påskeferien var over, og jeg tilbake i Oslo, hadde jeg fremdeles ikke hørt noe fra Aftenposten. Det var sikkert mange søkere, tenkte jeg, og sendte en mail til kulturredaktøren for å høre hvordan det sto til med ansettelsesprosessen. Han svarte det samme, at det var mange søkere og at de jobbet seg gjennom søknadene.

Jeg regnet med at det var mange som var mer kvalifisert enn meg, og begynte å legge drømmen om jobben på hylla. Men plutselig fikk jeg en mail fra redaksjonssjefen om at han ville ha meg på intervju! Og det var slik jeg havnet der, i heisen på vei opp til sjette etasje i Postgirobygget.

Hvis jeg bare gjorde det bra på intervjuet, ville jobben være min, takket være Twitter og venninnen min, tenkte jeg.

Intervjuet gikk tydeligvis bra, for dagen etter ble jeg tilbudt jobben. Og det som i utgangspunktet kun var et tilkallingsvikariat ble til et vikariat som varte i over ett år, helt til jeg fikk en ny, fast jobb som kulturjournalist i NRK.

Hadde det ikke vært for den ølen, hadde jeg nok ikke sett stillingsannonsen på Twitter. Og hadde det ikke vært for vikariatet i Aftenposten, så hadde jeg nok ikke fått fast jobb i NRK.

Det finnes dager derpå hvor jeg forbanner fyllenerver, hodepine og noen av de teite tingene jeg har gjort på fylla. Men det finnes også dager hvor jeg sender noen takknemlige tanker til øl- og vinglassene som har sendt meg i en uventet retning.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!