Brusete hår

Aldri mer brusete sommerhår med disse tipsene

Dette skjer med håret i sol, saltvann og høy luftfuktighet.

KRUSKONTROLL: Mange opplever at håret ikke spiller på lag i ferien. Her er rådene du trenger.

KRUSKONTROLL: Mange opplever at håret ikke spiller på lag i ferien. Her er rådene du trenger. Foto: FOTO: Thinkstock

Publisert Oppdatert

Det er få ting som får oss til å føle oss like vakre som ferietid. Brun hud, bare legger, og søte sommerkjoler. Alt ligger liksom til rette for å se smashing ut - enten det er Sydenturen, storbyeventyret eller festivalferien som står for døren. Om bare sommerhåret spilte på lag, da.

Men som de aller fleste på etter eller annet tidspunkt har erfart, så kan sol, strand, saltvann og høy luftfuktighet ta knekken på feriefrisyren på 1-2-3.

Men fortvil ikke, det finnes hjelp å få! Under har vi samlet ekspertenes beste råd mot problemet.

Sol tørker ut håret

Ikke aller er i like stor grad plaget med hår som bruser seg, så hva er det egentlig som forårsaker at det blir «frizzy»?

- Brusete sommerhår kommer av at både sol og saltvann er veldig skadelig og uttørrende for håret, forklarer frisør og daglig leder hos Dugg Frogner, Silje Andreassen, til Det Nye.

- De fleste av oss er flinke til beskytte huden, men de færreste tenker på håret, som jo ofte blir solbleket og tørt på sommeren. Det sier jo litt om hvor sterk solen er, når vi hos frisøren må bruke bleking for å oppnå samme lysnende effekt, påpeker hun.

International creative director hos Auster Salon & Academy, Andre Auster, er enig:

- Brusete hår kommer ofte hos dem som har tørt eller skadet hår i utgangspunktet, spesielt når det er mye luftfuktighet ute. Det kan være vanskelig å håndtere brusete hår, i tillegg til at det ser matt og tørt ut, sier Auster.

Håret blir solbrent

Peter Vonkunz Brun, frisør og kreativ leder hos På Håret i Oslo, tror at håret, akkurat som huden, kan bli «solbrent».

- Håret blir slitt av vær og varme, noe som gjør at det mister muligheten til å holde på fuktigheten og virker brusete og tørt.

Brusete hår kan også, ifølge Vonkunz Brun, komme av at man har behandlet det med sjampoer som har for lav pH-verdi.

- Lav pH-verdi finnes gjerne i sjampoer som inneholder protein, eller volumsjampoer som er laget for å styrke veldig slitt hår. Begge disse kan gjøre at håret blir stivt og brusete, spesielt på sommeren, sier han.

Løsningen kan være så enkel som å bytte sjampo om man er plaget.

- Bytt til en mildere protein-sjampo midt på sommeren, tipser frisøren.

De 12 beste rådene for å redde feriehåret:

KRUSEKRISE: Sol, saltvann og høy luftfuktighet kan være krise for sommerhåret.

KRUSEKRISE: Sol, saltvann og høy luftfuktighet kan være krise for sommerhåret. Foto: FOTO: Thinkstock

1. Ikke vask håret for ofte

Ifølge Allures egen hårstylist, Nathaniel Hawkins, er den største tabben du gjør i kampen mot brusete hår å vaske håret for ofte.

- De naturlige oljene som hoper seg opp, hjelper mot brusete hår, forteller hun.

Dersom håret ditt kjennes fett ut mellom vasker, kan du heller bruke en tørrsjampo for å friske opp frisyren litt.

Det har også noe å si for tilstanden på håret hvilken type sjampo du bruker.

- Bruk alltid en sjampo som inneholder milde sulfater som ikke stripper håret for fuktighet. Og ja, ikke overdriv vaskingen. Dette gjelder ikke bare for bruste hår, men også for dem som sliter med blant annet tørr hodebunn og fett hår. råder Auster.

2. Bruk en god balsam

Å bruke en god og dyptvirkende balsam hver gang du vasker håret, kan være med på å redde håret ditt fra å bli til strå i sommerhalvåret.

- Bruk en god balsam og la den sitte på i minst fem minutter før du skyller den ut. Man bør generelt bruke balsam, særlig i perioder som om sommeren når håret utsettes for mye slitasje og når mange kan oppleve at håret bruser seg, men vær litt varsom dersom du har svært fint hår - en tung balsam kan være med på å tynge ned håret, forklarer Vonkunz Brun.

Brusete hår forekommer når tørt, porøst hår suger til seg den fuktigheten som finnes i luften, og gjør slik at selve hårstrået «hovner» opp.

- Balsamen fungerer som en fin hinne på skjellagene, og gjør at det blir hardere for fukt fra luften å trenge inn i hårstrået, forteller frisøren.

3. Dropp frottéhåndkleet

Mange av oss tuller håret inn i den klassiske håndkle-turbanen når vi trår ut av dusjen, og lar håret tørke slik. Det bør man droppe om håret har en tendens til å bruse seg, råder ekspertene.

Frottéhåndklær «rufser» til skjellagene i håret slik at det ikke vil ligge flatt, og gjør at det ser mer brusete ut, skriver Allure. Om man liker å tørke håret på denne måten, bør man da heller kjøpe seg et superlett og absorberende mikrofiber-håndkle, som ikke har samme effekten på håret som et håndkle i frotté har.

Auster har også et godt råd:

- Det går an å tørke håret med håndkle uten å rufse det til for mye. Prøv heller å klemme håret forsiktig tørt, enn å gni det med håndkleet, tipser stylisten.

4. Bruk beskyttelse

Å bruke hårføner, rettejern og krølltang kan alle være med på å tørke ut håret, noe som igjen kan øke risikoen for brusete hår.

- Om du sliter med veldig brusete hår, er det absolutt noe for seg i å droppe varmestylingen av håret. Og klarer man seg ikke uten, bør man absolutt kjøpe en varmebeskyttende spray å bruke på håret før man bruker føner eller rettejern, råder Auster.

Andreassen er enig:

- Beskytt også håret mot direkte sollys, både med hatt og solprodukter. Aveda sin Sun Veil Protection er perfekt til dette, og kan sprayes i både vått og tørt hår for å beskytte det mot solens stråler, sier frisøren.

5. Invester i ny hårføner

Sliter du med «frizzy» hår, bør du byttet ut den gamle hårføneren med en nyere, ionisk versjon.

- Disse utgjør faktisk en forskjell på håret. De reduserer brusing ved at de presser sammen skjellaget, noe som stenger ute fukt fra luften som jo gjør at håret bruser seg, forteller Auster.

6. Serum

Serum er det mange som ikke har begynt å bruke ennå, men ifølge ekspertene kan denne multikunstneren gjøre underverker for håret ditt.

- Serumet dekker hvert eneste hårstrå slik at skjellaget holder seg lukket og glatt. Spre det i håret ved å gre det inn med en grovtannet kan, tipser Andreassen.

Auster er enig:

- Jeg anbefaler serumet Silk'n Glow fra O-Way, som er helt ypperlig for å motvirke og dempe frizz i håret, sier han.

7. Bruk en olje

En god hårolje kan også være med på å gi håret tilbake litt tapt fuktighet, men husk å ikke bruke olje for nær opp mot hodebunnen.

- Da risikerer du at håret tynges ned og kan se både fett og flatt ut. En god tommelfingerregel kan være å begynne i øre-høyde, og ta på oljen nedover i tuppene av håret, sier Andreassen.

Andreassen anbefaler oljen Essence Absolute fra Shu Uemura.

- Dette er en helt fantastisk hårolje som beskytter og pleier håret mot sol og uttørring, forteller hun.

8. Alkoholfritt

Alkohol kan være med på å tørke ut håret og gjøre det mer brusete i utgangspunktet.

- Les innholdsfortegnelsen og forsøk å unngå produkter som inneholder alkohol, råder Auster.

- Mange hårsprayer og mousser inneholder høye nivåer av alkohol, så vær varsom med bruken av disse, eller velg produkter som er merket med at de ikke inneholder alkohol, legger han til.

9. Dropp hårbørsten

Ifølge nettstedet Webmed kan bare det å børste håret faktisk føre til at det blir brusete. Både fordi børsting forstyrrer skjellaget i håret, men også fordi at børsting kan være med på å strekke hårstråene og gjøre at de brekker.

Auster mener også man skal være varsom med børsting.

- Bruk heller en grovtannet kam til å gre gjennom håret, eller gjør det varsomt med fingrene. Man skal spesielt være varsom når håret er vått, da det da er mye mer sårbart for skade, forteller eksperten.

10. Leave-in kur

Om håret ditt virkelig trenger hjelp, kan løsningen være en leave-in kur, som ofte er veldig effektive for å dempe brusete hår.

- Disse hjelper til med å roe ned håret. De fungerer akkurat som en fuktighetskrem til hendene, de gir god fukt der og da, forklarer Vonkunz Brun.

- Og sliter du med mye brus, ville jeg hatt en tube med fuktighetskur i vesken, og påført håret når du føler at det ser tørt ut, eller begynner å bruse seg, legger han til.

Les også:

Beach Waves: Slik får du sommerens fineste hår

Få fantastisk hår - uten å måtte vaske det

Aldri mer «Bad Hair Day» med disse tipsene

REDDER HÅRET: 1. O-Way Silk'n Glow Hair Bath, kr 229  2. Redken Smooth Down, sjampo kr 449 for 1000 ml, balsam kr 469 for 1000 ml. 3. Aveda Sun Care Protective Hair Veil, kr 329 4. Moroccan Oil Frizz Control, kr 299.

REDDER HÅRET: 1. O-Way Silk'n Glow Hair Bath, kr 229 2. Redken Smooth Down, sjampo kr 449 for 1000 ml, balsam kr 469 for 1000 ml. 3. Aveda Sun Care Protective Hair Veil, kr 329 4. Moroccan Oil Frizz Control, kr 299. Foto: FOTO: produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning