Madrid:

10 ting du må gjøre i Madrid

For en opplevelsesspekket helg i Madrid bør du ikke gå glipp av disse 10 tingene.

MADRID: Noen ting bør du få med deg når du er i Madrid. Bydelen La Latina ligger det mange torg og gode spisesteder og er ett av stedene som er et must.

MADRID: Noen ting bør du få med deg når du er i Madrid. Bydelen La Latina ligger det mange torg og gode spisesteder og er ett av stedene som er et must. Foto: Foto: Neil Davey

Publisert Oppdatert
MUSEUM: Museo del Prado er en av Madrids største turistattraksjoner.

MUSEUM: Museo del Prado er en av Madrids største turistattraksjoner. Foto: Foto: Neil Davey

Museo del Prado

En av Madrids største turistattraksjoner er nasjonalmuseet Prado. Og ikke uten grunn - dette er et av verdens fremste kunstmuseer. Utenfor den storslagne bygningen fra 1785, steker solen og trafikken er tett, men inne i de elegante, hvite salene er det lett å fortape seg i kunsten og Spanias historie.

Her finner vi klassiske verker fra storheter som Goya, El Greco, Rembrandt, Rubens og Botticelli. Faktisk har Pradomuseet mer enn 7000 malerier i samlingen, men bare under halvparten er på utstilling. Leier du guide får du med deg høydepunktene, og går ikke glipp av de spennende detaljene og fortellingene knyttet til verkene.

Billetter kan bestilles på websiden på forhånd. På søndager er det gratis inngang.

Spis tapas

For Madrids innbyggere er god mat en prioritet. Smakfulle munnfuller med Bocadillos (små smørbrød) med chorizopølse eller serranoskinke; croquetas fylt med ostesaus; fristyrstekt blekksprut og spansk omelett er alle pikante småretter "à la Madrid." Godbitene serveres overalt i Madrids mange tapasbarer og tavernas. Gang på gang lar vi oss friste av utvalget i glassdiskene - men så kan småspisingen gjerne erstatte middag.

I Calle de la Cava Baja i bydelen La Latina i Madrid finner du mange steder med innbydende utvalg. Turister stopper gjerne nærmere sentrum, men følger du gata videre mot Plaza de la Puerta de Moros, ligger det restauranter som alltid er fulle av "madrileños" - et godt tegn på at maten er god!

Les også:

Spanske, herlige munnfuller

Slik lager du tapas

TAPAS: Tapasretter à la Madrid.

TAPAS: Tapasretter à la Madrid. Foto: Foto: Neil Davey

Ro i Retiroparken

ROTUR: Du kan bruke robåt for en romantisk utflukt.

ROTUR: Du kan bruke robåt for en romantisk utflukt. Foto: Foto: Neil Davey

El Retiro er Madrids storslåtte hage og et populært møtested for både unge og gamle. Fargesprakende blomsterbed omkranser staslige marmorstatuer og fontener. Smale stier svinger seg mellom oliven og kastanjetrær.

Du finner her vakre byggverk, som krystallpalasset - en bygning laget av glass, hvor det ofte holdes utstillinger. Parkens midtpunkt er en turkis innsjø med tropiske fisk. Lei en liten robåt for en romantisk utflukt, ta en drink i en av de mange terrazaene eller finn et hvilested i skyggen og iaktta gateartistene og menneskelivet.

I helgene besøkes parken av familier på søndagspiknik, eldre menn som spiller petanca (kulespill), vennegjenger som pleier tømmermenn etter en livlig kveld på byen og energiske sportsutøvere.

Finn din favorittplaza

Madrids mange brosteinstorg omkranset av staselige, historiske bygninger, er utgangspunkt for byens fabelaktige kafékultur. På en deilig dag i Madrid er det ingen steder det er bedre å slappe av med et glass rioja, enn på en kafé på en av Madrids utallige plazaer. Her blir det fort fullt av glade mennesker når sola skinner. Makeløse Plaza Mayor er Madrids mest kjente torg. På denne store plassen har både tyrefekting og inkvisisjon funnet sted.

I bydelen la Latina finner vi mange koselige torg, med et godt utvalg 'al fresco'-servering. I kvartalene rundt Plaza del Dos Mayo, i barrioen Malasaña, ligger hippe puber og alternative butikker. Denne plazaen er et godt utgangspunkt for en livlig kveld. Men hvorfor ikke gå på leting etter din egen favoritt?

Tilfredsstill søtsuget

TORG: Madrid har mange koselige brosteinstorg. Sett deg ned, ta en kaffe og nyt livet.

TORG: Madrid har mange koselige brosteinstorg. Sett deg ned, ta en kaffe og nyt livet. Foto: Foto: Neil Davey

I madrid kan du nyte herlige churros con chocolate. Du kan bare glemme kebab og burgere på vei hjem fra byen. I Madrid er det churros y chocolate som gjelder. De smultringaktige stengene, dyppet i varm, tykk sjokoladesaus, er en spesialitet og lidenskap som søtmomser ikke må gå glipp av når de er i Madrid. Chocolatería San Gínes, i Pasadizo de San Ginés 5, er en institusjon og et av de beste stedene du kan innta sukkerbomben. Ettersom kafeen holder åpent til klokka syv om morgenen, er det like populært å stikke innom her etter en kveld på byen, som om formiddagen.

MARKED: Det syder av liv på Madrids berømte gatemarked.

MARKED: Det syder av liv på Madrids berømte gatemarked. Foto: Foto: Neil Davey

Les også:

Tapasbyen Madrid

Solkystens skjulte perler

Let etter skatter på El Rastro

Det syder av liv på El Rastro, Madrids berømte gatemarked. Dette markedet sies å være det største i Europa. Hver søndag drar halvparten av Madrids innbyggere, samt turister (og lommetyver) til Lavapiés-distriktet, for å kikke på utvalget, suge opp stemningen eller innta brunsj og drinker i nabolagets tavernas.

Fordelt på hundrevis av boder finner vi de vanlige hippieklærne fra Thailand og Peru, spanske vifter, fotballskjorter og andre typiske suvenirer, et sortiment av smykker, lærvesker, musikk, møbler og antikviteter. Men vi fastslår at om du har øynene med deg, er det absolutt skatter å finne i mylderet. El Rastro blir arrangert mellom kl. 8 og 15 hver søndag.

Finn billig fly til Madrid her

Se gripende samtidskunst

Centro de Arte Reina Sofia er kanskje ikke like kjent som Pradomuseet, men absolutt verdt å få med seg i Madrid. Museet byr på nyere spansk kunst, og har mange viktige verker av Picasso - deriblant et av verdens mest kjente malerier - Guernica. Picasso malte Guernica i 1937 som en protest mot krigen og fascismen. Det ikoniske verket er et uforglemmelig høydepunkt.

GODT FOR GANEN: Chocolatería San Gínes er et av de beste stedene og innta kaloribomben churros y chocolate.

GODT FOR GANEN: Chocolatería San Gínes er et av de beste stedene og innta kaloribomben churros y chocolate. Foto: Foto: Neil Davey

Museet har også bilder av andre store kunstnere som Salvador Dali og Joan Miro. I tilegg til malerier finner vi en stor samling skulpturer, tegninger og fotografier. Vi blir særlig grepet av Robert Capas bilder fra den spanske borgerkrigen.

Gode hoteller i Madrid

Madrid har et stort utvalg av overnattingssteder, alt fra gjestehus og hotellkjeder til luksushoteller.

Du finner et stort utvalg på:

Gomadrid.com som har informasjon om en rekke ulike overnattingssteder.

Du kan også bruke søkemotoren til den offisielle turistsiden Esmadrid.com.

Billig overnatting i Madrid

Gå på gourmetshopping

Madrid er Disneyland for de matglade. I byens mange spesialforretninger bugner det av skinker, pølser, oliven, oster og viner, som du kan gå til anskaffelse av dersom du ønsker å diske opp med en "tapas-fiesta" vel hjemme etter ferien.

Det elegante distriktet Salamanca, hvor Victoria Beckham brukte å shoppe designerklær da hun bodde i byen, har flere gourmetforretninger. Lavinia, i Calle de Jose Ortega y Gasset, har mer enn 4500 vinflasker i utvalget og arrangerer vinsmaking og turer til vingårder utenfor Madrid. Legendariske Mallorca, Calle de Serrano 6, frister med deilige terter og sjokolader i tillegg til oster og kjøtt.

KJENTE KUNSTVERK: Noen av verdens mest kjente malerier finner du i Centro  de Arte Reina Sofia.

KJENTE KUNSTVERK: Noen av verdens mest kjente malerier finner du i Centro de Arte Reina Sofia. Foto: Foto: Neil Davey

Museo del Jamon er en kjede med delikatesseforretninger/ tapasbarer/ restauranter som du finner i sentrum. Kjeden har et imponerende utvalg av skinke og chorizopølser.

Billig fly til Madrid

Real Madrid i aksjon

Å se Real Madrid i aksjon er et must både for fotballinteresserte, og de som ønsker å oppleve den spesielle stemningen på lagets hjemmebane - Estadio Santiago Bernabeu. Mange av de lokale heier imidlertid på Madrids andre fotballag Atletico Madrid, og mener det er for mye penger pumpet inn i Real Madrid.

Det er vanskelig å få billetter til de største kampene til Real Madrid (som mot Barcelona), men ellers kan du kjøpe billett på nettet, eller fra billettkontoret på Calle de Conche de Espina. Gå tidlig i uken. Billetter til Atletico Madrids kamper kan kjøpes ved klubbens stadion noen dager i forveien.

Madrid i fugleperspektiv

PØLSEGODT: Spesialforretningen Museo del Jamon har et imponerende utvalg av skinke og chorizopølser.

PØLSEGODT: Spesialforretningen Museo del Jamon har et imponerende utvalg av skinke og chorizopølser. Foto: Foto: Neil Davey

Vil du se Madrid fra oven, har byen en 2.5 kilometer lang taubane, som tar deg med til parkområdet Casa de Campo i utkanten av Madrid. Kabelvognen går fra Paseo del Pintor Rosales Avenue i nærheten av Argüelles metro.

Her føler du at du kommer langt bort fra trafikkkaoset og menneskemylderet i sentrum. Du svever 40 meter over byen og elva Manzanares. Vi tar inn utsikten av blant annet det kongelige palasset, Plaza de Espana og det gamle, egyptiske tempelet Debod.

Turen tar rundt 10 minutter. Vel framme i Casa de Campo - et populært utendørsområde - kan vi velge mellom å besøke et togmuseum, en ranch, en dyrehage, et tivoli eller bare kikke på brudefølgene som poserer for fotografene; det er nemlig mange som velger å ha bryllup i parkområdets restauranter.

Informasjon, avgangstider og priser på taubanen finner du her.

HØY STEMNING: Er det en varm kveld, er stemningen høy til langt på natt i barrioen Malasaña.

HØY STEMNING: Er det en varm kveld, er stemningen høy til langt på natt i barrioen Malasaña. Foto: Foto: Neil Davey

Les også:

PARK-UNDERHOLDNING: Dukketeater i Retiroparkeni Madrid.

PARK-UNDERHOLDNING: Dukketeater i Retiroparkeni Madrid. Foto: Foto: Neil Davey

Urban og trendy overnatting i Madrid

Sene kvelder i Madrid

Tilbake til Klikk Reise

Tips fra deg? Del gjerne ditt beste Madrid-tips med Klikk.nos lesere. Bruk kommentarfeltet under Madrid-kartet!


Vis større kart

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning