Camilla Pihl

Nostalgisk smykkemani

Vi har tatt en titt i Camilla Pihl og to andre inspirerende damer sine smykkeskrin.

TIDLIG KRØKET: Camilla fattet interesse for smykker allerede som fem-åring

TIDLIG KRØKET: Camilla fattet interesse for smykker allerede som fem-åring Foto: FOTO: Truls Qvale

Publisert Oppdatert

De aller fleste har et skinnende tilbehør som betyr ekstra mye for en. Det kan være et smykke fra barndommen, en ring fra kjæresten eller et armbånd fra bestemor - men felles er at det har en større verdi enn noen av de andre smykkene man eier.

Kanskje går du med det hver dag, fordi det minner deg om noe fint og personen du fikk det av, og muligens føler du deg litt naken uten det? Enten det er et skikkelig statementsmykke eller en enkel gullring, er du er ikke den enste som føler det sånn.

Vi har tatt møtt tre inspirerende damer om deres favorittsmykker, og får servert historien bak de forskjellige.

Først ute er superblogger og smykkedesigner Camilla Pihl om skattene hun aldri tar av seg. Så har vi tatt turen til Stockholm og møtt smykkedesigneren Maria Nilsdotter og fått et innblikk i hennes smykkeunivers. Vi har også tatt en prat med skjønnhetsansvarlig i Det Nye, Julie Botnen, som forteller om hvor mye følelser det ligger i smykkene hennes.

Les også:

De beste shoppetipsene for en slunken lommebok

Supermodellens hemmelige triks for fin hud

Det Nye-redaksjonen tester høstens sminketrender

Hyller bestemoren

Camilla Pihl har merkelapper som blogger, modell og nylig skodesigner. Men det er kanskje smykkene hennes hun er mest kjent for. Camillas smykkemani startet allerede som femåring.

Foto: FOTO: Truls Qvale

SOSIALE MEDIER: La deg inspirere av Camilla på bloggen camillapihl.no og på instagramprofilen @camillapihlno

SOSIALE MEDIER: La deg inspirere av Camilla på bloggen camillapihl.no og på instagramprofilen @camillapihlno Foto: FOTO: Truls Qvale

- Jeg var ute og gikk sammen med mamma da hun plutselig spurte: «Skal vi ta hull i ørene, Camilla?». Jeg svarte selvfølgelig ja! Det var noen helt enkle hjerter eller stjerner, og jeg syntes det var så stas - selv om jeg senere mistet en øredobb i barnehagen hver eneste dag.

Favorittene

Til hverdags går designeren alltid med forlovelsesringen sin, og gullklokken hun fikk av forloveden Peter i bursdagsgave. Lag på lag er stikkordene for Camillas hverdagssmykker. Til fest derimot er «less is more» en bedre beskrivelse.

- Til fest tar jeg av meg alle små smykker, og kjører ofte på med et par store øredobber. Da holder jeg riktignok resten av antrekket veldig cleant.

Hyllest til bestemor

Camilla har et helt spesielt forhold til gullknapp-motivet på et av armbåndene i kolleksjonen sin. Historien bak stammer fra barndommen hennes, og er en hyllest til bestemoren.

- Bestemor kommer fra en gård i Gudbrandsdalen, der man aldri kaster noe som helst. Alle knapper ble derfor lagt i store melkespann. Det beste jeg visste var å helle alle knappene utover gulvet og lete etter de aller fineste, for så å lage smykker av dem. Om vi fant selveste gullknappen, var det virkelig helt hallelujastemning!

Bestemoren lever fortsatt, og har fått armbåndet.

Lager drømmesmykkene selv

Inspirasjonen til Camilla kommer ofte fra hennes egen fantasi. Hun forteller at de smykkene hun leter lenge etter, men aldri har funnet, er utgangspunktet til mange av smykkene hun lager.

- Det ender opp med at jeg lager drømmesmykkene selv.

Det er viktig for Camilla at smykkene hun designer passer sammen med de personlige smykkene man allerede har.

- De aller fleste har en ring eller et arvestykke, et kjede eller et armbånd de uansett aldri tar av, sier hun.

Marias smykkeunivers

Vi tok turen til Stockholm og den ambisiøse designeren, Maria Nilsdotter, som har latt sin fantasiverden bli virkelighet gjennom egne smykkekolleksjoner.

Smykkedesigneren startet sitt egen merke i 2007, og åpnet i fjor sin flaggskip-butikk i Stockholm. Hun realiserte smykkedrømmen for å få utløp for sine mystiske dagdrømmer.

INSTAGRAM: Sjekk ut @marianilsdotter for masse glitrende inspirasjon

INSTAGRAM: Sjekk ut @marianilsdotter for masse glitrende inspirasjon Foto: FOTO: Truls Qvale

- Jeg lar meg inspirere av mytologi og eventyr - som jeg elsker! Helt siden jeg var liten, har jeg drømt meg bort i egne fantasiverdener.

Det første smykket

Hennes første smykke fikk hun fra sin farmor og farfar - som var gullsmed.

- Det var et armbånd i 18-karat gull, og jeg husker at jeg syntes det var så fint! Det var altfor stort, og de ga meg beskjed om at jeg måtte vente med å bruke det til jeg ble større. Imens jeg ventet, pleide jeg å sitte og se på det og bare lengte til den dagen jeg kunne ta det på meg.

Hodesmykker til fest

Maria har alltid øredopper på, og elsker å ha fingrene fulle av ringer til hverdags.

- Til fest liker jeg å bære hodesmykker. Til alt - til og med jeans!

Indianerring fra Mexico

Maria kjøper ofte smykker når hun er ute på spennende reiser, fordi hun elsker å finne ting man ikke får tak i hjemme. Da Maria var i Santa Fe i Mexico med mannen sin, gjorde hun en spesiell oppdagelse. E indianerring gjorde sterkt inntrykk på henne.

- Jeg endte opp med å ikke kjøpe den da vi var der, fordi den var altfor stor. Det var nemlig en herrering. Da jeg kom hjem til Sverige, angret jeg som en hund! Heldigvis fant jeg fram til den snille damen som eide den lille butikken, og hun gikk med på at jeg kunne bestille den hjem. Men så ble det masse tull da jeg skulle overføre penger, og plutselig sluttet hun å svare.

Maria forteller at hun var helt besatt av ringen, men prøvde å slå seg til ro om at den aldri kom til å sitte på hennes finger. Så fikk hun seg en stor overaskelse.

- Jeg fikk den plutselig i 30-årsgave av mannen min. Han hadde kjøpt den! Jeg ble så sjokkert og glad, og kommer alltid til å ha et spesielt forhold til den ringen.

En ring som heter Monster

- Det mest personlige smykket i den siste kolleksjonen min, er en ring som heter Monster. Den er inspirert av en tegning datteren min lagde av et monster med taggete tenner og sinte øyne.

Designeren koster også ofte på seg antikke smykker.

- Ellers så lager jeg stort sett det jeg vil ha selv, i tillegg til at jeg får en del smykker i gaver, sier hun.

– Det ligger mye følelser bak smykkene

Skjønnhetsansvarlig i Det Nye, Julie Botnen, har ikke bare de beste skjønnhetstipsene. Hun har også noen av de aller fineste smykkehistoriene.

Julie verdsetter smykker over klær. Først og fremst fordi hun mener det er tidløst, og at hun føler seg veldig fin.

- I tillegg ligger det mye følelser i smykkene jeg har. Jeg kan ta på meg noe jeg har arvet og føle godhet, og at personen som opprinnelig eide det er veldig nær. Og tar jeg på meg en ring jeg har fått i gave av en venninne, kan det gi meg et skikkelig energikick.

SKJØNNHETSANSVARLIG: Julie instagrammer både om sine eventyr i magasinet og om sine tre katter på @detnyejulie

SKJØNNHETSANSVARLIG: Julie instagrammer både om sine eventyr i magasinet og om sine tre katter på @detnyejulie Foto: FOTO: Truls Qvale

Julies første smykker fikk hun i dåpen. Av oldemoren fikk hun et dåpshjerte og av foreldrene et armbånd med navnet sitt inngravet.

- Jeg bruker ikke disse smykkene til hverdags, men passer godt på dem, forteller hun.

Vintage forlovelsesring

Smykket hun som betyr mest for Julie er forlovelsesringen. Den har hun et helt spesielt forhold til.

- Det er en vintagering som kjæresten min kjøpte på en antikkbutikk i New York. Den har tidligere tilhørt en gammel dame, og jeg føler faktisk at jeg har blitt kjent med henne gjennom ringen. Det er veldig koselig.

Hun har også noen ringer som hun har arvet av farmoren sin, blant annet en perlering og en rubinring som farmoren alltid gikk med. Hun har også arvet en medaljong av farmoren.

- Åpner du den, ser du et bilde av henne og farfar, og det er som jeg ser dem for meg i levende live når jeg har den på.

Klassisk og delikat

- Til hverdags går jeg for de klassiske, mer delikate smykkene, og unngår helst veldig store øredobber, sier hun.

Julies store smykkeikon er Olivia Palermo, og i hennes øyne er det ingen bedre på tilbehør.

- Til fest elsker jeg statementkjeder i skikkelig Palermo-stil - særlig i kombinasjon med en enkel genser.

Sparsommelige smykkekjøp

Julie kjøper kun billige smykker hun liker godt.

- Det skjer aldri at jeg går inn på Cartier eller stikker innom en gullsmed for å kjøpe noe nytt og fancy til meg selv.

Og det er èn ting vi aldri vil få se Julie smykke seg med.

- Jeg er ingen stor fan av perleøredobber. Det er bare ikke meg.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning