Mote og veldedighet

Kler av seg for en god sak

Nå skal vi kurere sykdom og redde verden med shoppevanene våre. Funker det?

KJENDISER MED SAMVITTIGHET: Sienna, Claudia og Kylie støtter alle opp om Fashion Target Breast Cancer kampanjen. Ralph Lauren startet kampanjen etter at en venninne døde av kreft på 1990-tallet.
KJENDISER MED SAMVITTIGHET: Sienna, Claudia og Kylie støtter alle opp om Fashion Target Breast Cancer kampanjen. Ralph Lauren startet kampanjen etter at en venninne døde av kreft på 1990-tallet. Foto: FOTO: Fashion Target Breast Cancer
Sist oppdatert

Shopping er nærmest for en sport å regne blant mange - kanskje spesielt kvinner. Vi utvider vi ikke bare garderoben og gleder oss over nye ting - handleturen er et naturlig møtepunkt for venninnegjengen, en hyggelig ettermiddag sammen med mamma, eller rett og slett litt terapi etter en dårlig dag på jobben.

Men når kredittkortet har fått kjørt seg varmt, kommer ofte også den dårlige samvittigheten snikende. Hva om du kunne lette litt på samvittigheten din ved å dele litt med andre når du shoppet? En ny trend er nemlig at vi skal bry oss når vi handler.

Ansvarlig shopping

Flere kjeder tilbyr nå en mer etisk kjøpsopplevelse via samarbeid med veldedige organisasjoner.

Hennes & Mauritz' Conscious Collection er laget av resirkulerte plastflasker og økologisk bomull.

Lindex samarbeider med motehuset Missoni om klær hvor deler av inntekten skal gå til brystkreftforskning.

Amerikanske Toms Shoes donerer med sitt One for One-prosjekt ett par sko til et barn som trenger det hver gang du kjøper et par sko til deg selv.

MED PÅ MOTENE: H&M sin Conscious Collection er laget utelukkende av økologisk bomull - for å både bedre kvalitet og produkt for forbrukeren, og for å bedre forholdene til bomullsarbeiderne.
MED PÅ MOTENE: H&M sin Conscious Collection er laget utelukkende av økologisk bomull - for å både bedre kvalitet og produkt for forbrukeren, og for å bedre forholdene til bomullsarbeiderne. Foto: FOTO: H&M/Produsenten

Presseansvarlig hos H&M i Norge, Vibeke Holann, sier til Det Nye at klesgiganten har mange veldedige kampanjer. Fashion Against Aids-kolleksjonen alene har samlet inn hele 45 millioner svenske kroner til HIV- og AIDS-forskning.

I tillegg samarbeider H&M med Water Aid, en internasjonal interesseorganisasjon som har som misjon å tilby rent vann i verdens fattigste samfunn. Kampanjen har vart i ti år.

- Water Aid-kolleksjonen har vist seg å være kjempepopulær blant våre kunder - den har hittil samlet inn 24 millioner svenske kroner og hjulpet 150.000 mennesker til å få tilgang til rent vann i Bangladesh, India og Pakistan, sier Vollan.

Brystkreft berører mange

25. september i år slipper kleskjeden Lindex sin aller første samarbeidskolleksjon med det verdenskjente italienske motehuset Missoni. Kolleksjonen, som består av barn, dame, undertøy og tilbehør, vil donere 10% av salget direkte til kampen mot brystkreft og årets Rosa Sløyfe aksjon.

VIL BEKJEMPE BRYSTKREFT: Sammen med Lindex skal Missoni-familien støtte opp om Rosa Sløyfe aksjonen til høsten.
VIL BEKJEMPE BRYSTKREFT: Sammen med Lindex skal Missoni-familien støtte opp om Rosa Sløyfe aksjonen til høsten. Foto: FOTO: Lindex/Produsenten

- Missoni er verdensberømt for sin unike design, forklarer presseansvarlig Johan Hallin hos Lindex til Det Nye.

- Det er klart at det er flott å kunne tilby Missonis design til Lindex' priser. Om man skal selge noe som skal være til inntekt for et godt formål, så er det jo absolutt mer verdt for alle om produktet blir best mulig.

Angela Missoni er også fornøyd med prosjektet.

- Samarbeidet med Lindex har gitt oss en unik mulighet til å bringe rimelig design til alle kvinner, og samtidig til å gi noe tilbake, gjennom en verdensomspennende oppmerksomhet på brystkreft, forteller Angela Missoni i den offisielle pressemeldingen om samarbeidet.

Alle vil vise ansvar

Også blant kjendiser er det blitt in å vise at man tenker på de som ikke har så mye som man har selv.

Burlesque-artisten Dita Von Teese har i samarbeid med motemerket Moschino designet en øyemaske hvor 30 prosent av salgsinntektene går direkte til amfAR (American Foundation for AIDS Research).

Scarlett Johansson har sammen med den spanske kleskjeden Mango designet en veske hvor deler av salget gikk til inntekt for de rammede etter jordskjelvkatastrofen på Haiti.

Fashion Targets Breast Cancer er en kampanje som ble startet av designeren Ralph Lauren i 1994. Lauren skapte kampanjen etter at hans nære venn Nina Hyde, moteredaktør i Washington Post, døde av sykdommen. Til dags dato har kjendiser som Kylie Minogue, Claudia Schiffer, Sienna Miller og mange fler villig stilt opp og latt seg fotografere av kjendisfotografen Mario Testino i kampen mot brystkreft.

- Fashion Targets-kampanjen har samlet inn over 90 millioner dollar til inntekt for kampen mot brystkreft siden den startet i 1994, forklares det på nettsiden til organisasjonen.

Generasjon Ansvar

- De som sier at ungdommen blir verre og verre vet ikke hva de snakker om. Denne generasjonen bryr seg mer, tar mer ansvar, både for egen helse, omgivelser og verden rundt seg, enn både foreldregenerasjonen i dag og de før det igjen har gjort, mener trendforsker og sosialantropolog Gunn Helen Øye i Eye;Watch.

Sosialantropologen mener uten tvil at det ligger en trend i det å vise ansvar når man handler, enten det nå gjelder å støtte opp om økologisk landbruk eller mote som gir tilbake.

KJENDISER MED SAMVITTIGHET: Sienna, Claudia og Kylie støtter alle opp om Fashion Target Breast Cancer kampanjen. Ralph Lauren startet kampanjen etter at en venninne døde av kreft på 1990-tallet.
KJENDISER MED SAMVITTIGHET: Sienna, Claudia og Kylie støtter alle opp om Fashion Target Breast Cancer kampanjen. Ralph Lauren startet kampanjen etter at en venninne døde av kreft på 1990-tallet. Foto: FOTO: Fashion Target Breast Cancer

- Her som på andre områder lar vi oss jo påvirke av kjendiser og hva de gjør. Og også her er det i tiden å vise at man bryr seg.

Øye forklarer at selv om vi lever i et samfunn hvor det ytre har mye å si, så er det tydelig at både forbrukere og forhandlere har fått med seg beskjeden om at vi vil fortsatt handle, men det skal ikke gå på bekostning av verden og menneskene i den.

- Noen kjeder leder an når det gjelder ansvarlig shopping, og mange henger seg på. Ikke alle klarer å på samme måte verken skape blest eller troverdighet, men det sender likevel en beskjed om at nå vil vi tenke nytt, nå sier valgene våre like mye om hvem vi er, kanskje enda mer, enn der man for noen år tilbake kjøpte ny bil og reiste på dyre ferier for å formidle sin status og verdi.

Øye mener utviklingen er positiv på alle måter.

- Bare det at den enkle gleden ved å gi til andre, å passe på noen utenfor seg selv, kommer så sterkt, det er jo fantastisk.

Positiv til at ting settes på dagsordenen

Generalsekretær i Unicef Norge, Bernt Apeland, er i utgangspunktet positiv til at butikkkjedene og klesprodusentene bidrar til ideelt og humanitært arbeide gjennom slike typer samarbeider og kolleksjoner.

- Generelt har jo mange blitt veldig bra og flinke til å passe på at det ikke brukes barnearbeid hos de leverandørene og mellomleddene de bruker - og at dette har blitt satt stor fokus på i media har jo også vært til stor hjelp i å gjøre forbrukere klar over hvordan plaggene de kjøper produseres, sier Apeland til Det Nye.

Generalsekretæren forklarer at Unicef i noen år nå har hatt et samarbeid med klesgiganten H&M.

MED GOD SAMVITTIGHET: Både Dita Von Teese og Charlotte Johanson har kastet seg på bølgen med ansvarlig shopping.
MED GOD SAMVITTIGHET: Både Dita Von Teese og Charlotte Johanson har kastet seg på bølgen med ansvarlig shopping. Foto: FOTO: Mochino/Produsenten, Mango/Produsenten

- Vi kan jo ikke gi et "godkjent"-stempel til H&M, men vi stiller strenge krav til at H&M har full kontroll med reguleringen når det gjelder produksjon, og at hele deres verdikjede er fri for barnearbeid.

Denne generasjonen bryr seg mer, tar mer ansvar, både for egen helse, omgivelser og verden rundt seg, enn både foreldregenerasjonen i dag og de før det igjen har gjort.

Og Apeland mener det er positivt at forbrukere blir flinkere til både å bry seg og også å være kritiske til hvordan klærne de kjøper er kommet til.

- Vær bevisste, still spørsmål, sett krav, det er bare på denne måten at vi kan forsikre oss om at kjedene holder det de lover, avslutter Apeland.

Shopper vi med samvittigheten?

Det er ingen tvil om at tilbudene om ansvarlig shopping er der, men betyr det noe for jenta i gata? Det Nye tok pulsen på samvittighetsshopping i hovedstaden.

- Jeg synes det er fantastiske tiltak av kjedene, røper Marianne Åvik fra Lørenskog.

- Jeg tror nok absolutt at det gjør noe med deg som forbruker, det å vite at dette er jo ikke bare litt luksus til deg selv, men at noen andre, som trenger det, faktisk får noe ut av det.

- Ja, det gjør at man får den feel-good følelsen, mener Silje Eilertsen fra Kristiansund.

- Jeg har kjøpt flere småting fra slike kolleksjoner, og synes det var fint å vite at jeg støttet formål eller organisasjoner som jeg virkelig synes det erverdt å støtte. Det er jo sikkert ikke tilfeldig at så mange slike samarbeider støtter forskning på for eksempel brystkreft, det berører jo så mange, og man blir kanskje ekstra villig til å gi fra seg penger til et formål man brenner for personlig.

Marianne Nergård fra Oslo er enig:

- Det er klart jeg bryr meg. Ansvarlig shopping er fantastisk flott tiltak, og det er et bonus at pengene går til et godt formål i tillegg til at jeg liker plagget, forklarer Nergård.

- Det er en vinn- vinn situasjon for alle. Ja til fine klær og en bedre verden.

- Det går jo ikke an å si at det ikke er bra, mener Silje Sørensen fra Fredrikstad.

- Men jeg vet ikke om jeg hadde kommet til å velge en kjole fra en slik veldedig-kolleksjon over en annen kjole i en annen butikk, bare ut fra at overskuddet gikk til det ene eller andre.

Marte Trøan Vik fra Bamle er enig:

- Nei, jeg vet ikke om det er nok til å få meg til å kjøpe noe - om jeg da ikke ville ha det plagget i utgangspunktet, fordi jeg rett og slett likte det og hadde lyst på det.

Nådd et metningspunkt

Trendforsker Gunn Helen Øye mener at kanskje er det slik at vi i vår rike del av verden har nådd et visst metningspunkt når det gjelder meningsløs shopping.

Foto: FOTO: Colourbox

- Det er rett og slett litt over å skryte av at man sløser med penger, forklarer Øye.

- Nå handler ikke sosial stautus lengre bare om å ha det største, beste og dyreste; det handler mer og mer om øko-kredibilitet og sjenerøsitet.

Les også:

Skal du på shopping i Paris? Da må du lese dette.

Stjel stilen til motebransjens viktigste kvinner

Kan du motespråket? Ta denne testen og finn ut!

Her er de vanligste motetabbene

Denne saken ble første gang publisert 19/06 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også