Slik vasker du jeans

Joda, klart disse skal vaskes!

Det er bare snakk om hvor ofte du egentlig trenger å gjøre det.

KLART JEANS SKAL VASKES: Ifølge ekspertene skal du vaske jeansene dine. Pass bare på at du ikke gjør det for ofte, for de kan fort miste fasongen sin.
KLART JEANS SKAL VASKES: Ifølge ekspertene skal du vaske jeansene dine. Pass bare på at du ikke gjør det for ofte, for de kan fort miste fasongen sin. Foto: FOTO: Ane Solstad Sønnesyn
Sist oppdatert

Det svirrer en myte om at man aldri skal vaske jeans.

Det høres kanskje litt ekkelt ut, men nå sier også jeansekspertene at det er klart du skal vaske buksene dine. Du trenger bare ikke å gjøre det så ofte om du har lyst å beholde de så lenge som mulig.

- Man skal jo vaske de. Men fra mange merker som har rådenimbukser, blir man rådet til å vente lenge med det fordi buksen skal slites og få spor før man vasker de, sier John Vinnem, designer og mannen bak klesmerket Johnny Love.

Også tekstilkonsulent ved Retro i Trondheim, Jørgen Rosenlund, mener at det at man ikke skal vaske jeans er en sannhet med modifikasjoner.

- Alle bukser kan vaskes, men for mye vasking sliter buksen raskere. Personlig vasker jeg mine jeans en gang i halvåret, med mindre den blir utsatt for altfor mye skitt. Mindre vasking, mindre slitasje, sier han.

Vent så lenge som mulig med vasken

Indigo, blåfargen i jeans, sitter ikke like godt i bomullstrådene. Rådenim har mye farge i seg, som gjør at mye av fargen vaskes ut ved første vask. Derfor er det best å gå med buksen en stund slik at fargen får satt seg skikkelig.

- Kjøper du rådenim, såkalte dry jeans, bør du bruke de i 6-9 måneder uten å vaske de for å beholde fargen på buksene, sier Deniel Langerhorst, innkjøper for kleskjeden Carlings.

- Etter første vask etter et halvt års tid, kan du deretter vaske de 1-2 ganger i måneden. Da lar du fargen få sitte godt først. Jeg synes det er en fascinasjon ved hvordan jeans fader etter hvert, sier Jens Berg, co-founder for Emmett Jeans og designer hos Carlings.

En av ulempene (eller fordelene, om du vil) når du ikke vasker buksa, er at slitemerker etter ting man har i lommene og rynker som legger seg for eksempel bak knærne når man bruker buksa, slites fortere frem.

- Men det er selvsagt ikke nødvendig å vaske buksa etter hver gang den har blitt brukt, sier Vinnem.

Har du derimot en jeans som er lys eller mye vasket før du kjøper dem, er det bare å kjøre på.

- Da spiller det ingen rolle, så klart – det er bare å vaske i vei!, sier Vinnem.

Det samme mener Langerhorst, men vær oppmerksom hvis du vil at buksa skal beholde fasongen sin.

- Er buksa slitt når du kjøper den, så er det bare å vaske i vei. Men husk at vask sliter hardt på tynne jeans, og den vil dermed miste elastisiteten sin.

RAW DENIM FOR GUTTER: Kjøper du en dry jeans, altså en ubehandlet bukse, vil den vare lenger enn en mer vasket og slitt bukse. Fra venstre: Standard - Straight leg jeans - New York Dark fra 7 For All Mankind, kr 1695. Straight Leg Jeans - 501 Leary fra Levi's, kr 1099. Kingston Zip - Straight leg jeans - blå fra Pepe Jeans, kr 899.
RAW DENIM FOR GUTTER: Kjøper du en dry jeans, altså en ubehandlet bukse, vil den vare lenger enn en mer vasket og slitt bukse. Fra venstre: Standard - Straight leg jeans - New York Dark fra 7 For All Mankind, kr 1695. Straight Leg Jeans - 501 Leary fra Levi's, kr 1099. Kingston Zip - Straight leg jeans - blå fra Pepe Jeans, kr 899. Foto: FOTO: Produsenten

Så lenge skal en jeans vare

Når det gjelder varighet på jeans, er dette avhengig av kvalitet og pris. I tillegg har også tykkelsen på stoffet, og hvor mye slitasje som er gjort på buksa før du kjøper den, noe å si.

En tynnere bukse slites raskere enn en med kraftigere kvalitet, og en som er mer vasket slites også raskere enn en bukse som er ubehandlet. Men, slitasje handler også om hvor ofte du bruker jeansen.

- Dersom man bruker ei bukse med normal hyppighet, det vil si at du veksler på noen bukser, burde de vare et par år. De kan også vare mye lengre dersom man behandler dem pent. Oftest blir vi vel lei av en denimbukse eller den blir utvasket, før den faktisk går i stykker, sier Vinnem.

Likevel, har du en ubehandlet rådenimbukse, vil ikke det automatisk si at den varer i årevis.

- Sykler du for eksempel ofte til jobb i den, vil buksen bli mer slitt i skrittet, sier Berg, som selv har måttet reparere et par av sine yndlingsjeans.

- Mine favorittbukser i rådenim bruker jeg 3-4 ganger i uken og vasker dem én gang i måneden. De har holdt i 3-4 år nå, bortsett fra én reparasjon i skrittet, sier han.

Varighet på jeans kommer også selvsagt an på hvor mange du har liggende i skapet og rullerer på.

- Har du to jeans du bruker, vil de så klart ikke vare like lenge som om du har fem du varierer mellom. Da vil de fem vare dobbelt så lenge, sier Langerhorst.

Og, husk! Å vaske jeans er ikke bare, bare det heller. Visse regler bør du forholde deg til om den skal se like fin ut når du tar den ut igjen av vaskemaskinen.

- Ikke bruk skyllemiddel, og for guds skyld, IKKE send den i tørketrommelen! Vask den på et skånsomt program på 30 grader, råder Rosenlund og legger til:

- Våre jeans skal vrenges og vaskes på 30 til 40 grader. Grunnen til at man vrenger bukse, er at vaskemaskinen også sliter på ei bukse, sier Vinnem.

RAW DENIM FOR JENTER: Fra venstre: Pop Cropped Boyfriend Jeans fra Acne, kr 1765 hos Net-A-Porter. Olympia - Straight leg jeans - blå fra Pepe Jeans, kr 799. Toya High-Rise Slim-leg boyfriend jeans fra Etoile Isabel Marant, kr 2119.
RAW DENIM FOR JENTER: Fra venstre: Pop Cropped Boyfriend Jeans fra Acne, kr 1765 hos Net-A-Porter. Olympia - Straight leg jeans - blå fra Pepe Jeans, kr 799. Toya High-Rise Slim-leg boyfriend jeans fra Etoile Isabel Marant, kr 2119. Foto: FOTO: Produsenten

Hvor mye må du egentlig betale for kvalitet?

Mange av kjedebutikkene frister med jeans til under femhundrelappen, og det er lett å kjøpe både ett og to par – fordi det er billig og jeansene ser jo fine ut? Men, som med mye annet, må man ofte legge i litt penger for å få kvaliteten med på kjøpet.

- Pris henger helt klart sammen med kvalitet. Billige bukser kan ha ok denim, men både innfarging, altså kjemikalier, og søm kan være litt så som så. Men skal du kjøpe billig, kjøp en jeans laget av et kraftig materiale, sier Vinnem.

Rosenlund hos Retro mener klart man må legge litt penger i jeans for å få en god modell som varer lenge og beholder fasongen.

- Dette spesielt dersom man kjøper en bukse fra et merke som driver generelt med jeans. De jobber kontinuerlig med kun jeans som produkt og utvikler dette til stadighet. De går modellene nøye etter i sømmene, bokstavelig talt, og forbedrer svakheter hele tiden, sier han.

Disse merkene velger også kvaliteter som egner seg best og fabrikker som syr de på best mulig måte.

- Retro sin tankegang rundt produkter er at det er best å kjøpe de gitte produkter fra dem som bare driver spesifikt med få ting, og som ikke lager alt mulig og putter det inn i én kolleksjon. Jeg kjøper ikke julemiddagen på 7-Eleven, sier Rosenlund.

Selv om det er stor forskjell på en jeans til 500 kroner og en til 1000 kroner, vil det ikke nødvendigvis si at om du dobler summen enda en gang får den ultimate jeansen.

- Det vil ikke dermed si at en bukse til 2000 kroner er dobbelt så bra som en til 1000 kroner, sier Langerhorst.

Berg mener uansett hvilke jeans du kjøper at noe skal du kunne forvente av den kvalitetsmessig.

- Ofte når du finner en ekstra dyr jeans, så har det med vasken å gjøre og ikke kvaliteten. Sånn generelt skal du forvente at en bukse holder litt likevel, uansett hvor den er kjøpt. Men, ikke kjøp ting bare fordi det er billig, sier han.

Denne saken ble første gang publisert 07/12 2014, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også