Slik unngår du å bli lurt

Hvilken veske er ekte?

Det kryr av falske vesker på nettet. Den eneste som er ekte på dette bildet, er den øverst til venstre.

HVILKEN VESKE ER EKTE? Den øverst til venstre er en ekte Mulberry Alexa. Alle de andre er piratkopier.

HVILKEN VESKE ER EKTE? Den øverst til venstre er en ekte Mulberry Alexa. Alle de andre er piratkopier.

Publisert Oppdatert

En proff nettshopper kan gjøre mange kupp. Men om du planlegger å shoppe en designerveske på nettet, lønner det seg å skru på fake-radaren og å ha følehornene ute. Du kjenner kanskje til nettbutikker som er åpne på at de selger det de kaller "replika", altså etterlikninger etter kjente designervesker.

Verre er det når du havner på nettsider som gir seg ut for å selge ekte vare til "halv pris", men som er så falske som du får det.

Falske vesker har normalt en helt annen kvalitet enn originalen, og det viser seg gjerne på type skinn som er valgt, foringen, sømmene og detaljer som dekor og mønster.

På bildet hos nettbutikken likner de på originalen, men det du får i posten er av et helt annet kaliber.

Piratkopiering har blitt et så stort problem at falske varer nå antakelig er mer utbredt enn ekte vare på internett.

Flere nettbutikker, mange av dem er såkalte outlets, tilbyr 60 til 80 prosent avslag på vesker med eksklusive merker som Mulberry, Chanel, Louis Vuitton og Chloé.

Mange nettbutikker selger fake

Bare for Mulberry-vesker har vi funnet flere falske nettbutikker, som oppgir at veskene er ekte og autentiske, og enkelte av dem kan til forveksling likne Mulberrys egen nettbutikk.

Typisk for disse nettbutikkene er at de har "sale" eller "outlet" i nettadressen sin, for eksempel www.mulberry-outlet.com. Noen ser så like ut original-nettsiden, at det er lett å bli lurt.

Mulberry er for øvrig et ekslusivt britisk merke som kun selger sine varer gjennom sine egne butikker og nettbutikker og autoriserte forhandlere. Særlig er veskemodeller som Alexa (oppkalt etter Alexa Chung), Roxanne, klassikeren Bayswater og Daria veldig populære. Originalpriser ligger på rundt 6000 kr og oppover.

Selv om vi tar frem Mulberry som eksempel, er det viktig å ha i minne at piratkopieringsproblemet gjelder for alle de store og attraktive luksusmerkene.

BARE FAKE VESKER: Det kryr av nettsider som hevder at de selger ekte vare, og det er lett å bli lurt. Sjekk nøye før du handler.

BARE FAKE VESKER: Det kryr av nettsider som hevder at de selger ekte vare, og det er lett å bli lurt. Sjekk nøye før du handler. Foto: FOTO: Faksimile div. nettsteder

Tør ikke handle på nett

Det kan være penger å spare på nettshopping. Men når prisen er mistenkelig lav, er vesken ofte falsk. Det kan derfor lønne seg å sjekke markedsprisen for du kjøper vesken.

- Jeg har aldri kjøpt en designerveske på nettet fordi det er så lett å bli lurt, sier stylist Therese Haugsnes.

- Man vet aldri om nettbutikken har lagt ut et bilde av en ekte veske, men sender deg en falsk versjon i posten. De gangene jeg har kjøpt designervesker har jeg gått til merkevarens autoriserte butikker. Halve gleden ved å kjøpe en eksklusiv veske er jo også den opplevelsen du får i butikken, med fin pose og silkepapir.

Hun har flere venninner som har kjøpt vesker på nettet som åpenlyst ser falske ut når de får dem i posten.

Slik unngår du piratkopiene:

Det er først og fremst detaljene som avslører piratkopiene, men de blir stadig bedre. Derfor er det ekstra vanskelig å avsløre forskjellene på et bilde i en nettbutikk.

Kirsty Glenne, sjef for nettbutikken my-wardobe.com i Skandinavia, gir disse tipsene til deg som ser etter eksklusive vesker på nett:

* Sjekk om nettsiden som selger veskemerket er en autorisert distributør. Merkets egen hjemmeside gir ofte informasjon om hvilke forhandlere som er autoriserte.

* Sjekk om navnet på vesken er korrekt og identisk med det som står på merkets egen hjemmeside.

* Ring eller send e-post til nettbutikken før du kjøper noe. De vil svare med det samme om de er en gyldig og ærlig forhandler.

* Sørg for at vesken leveres med en garanti som beviser at den er ekte.

* Sørg for at vesken kan sendes tilbake uten problemer.

Ikke bare lureri

Programleder og modell Kathrine Sørland har positive erfaringer med to nettbutikker som blant annet selger eksklusive vesker.

- Mytheresa.com er veldig bra og billigere enn markedsprisen. Det samme gjelder Net-a-porter.com, sier hun.

Les også:

Fra vinterblek til duggfrisk med ett produkt!

Redningsbøyene motebloggerne tyr til i kleskrise

Stor test av neglelakker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning