Hvordan få klærne perfekt tilpasset din kropp?

Få kjolen til å sitte som støpt

Problemer med å finne klær i butikken som sitter riktig på din figur? Det er du ikke alene om. Her har du løsningen.

VIKTIG MED PERFEKT PASSFORM: Kjolen til venstre sitter helt perfekt. Kjolen til høyre derimot, var ikke eieren fullt så heldig med passformen...
VIKTIG MED PERFEKT PASSFORM: Kjolen til venstre sitter helt perfekt. Kjolen til høyre derimot, var ikke eieren fullt så heldig med passformen... Foto: FOTO: Stella
Sist oppdatert

Frida Dahl

Artikkelforfatteren Frida Dahl er utdannet klesdesigner fra Esmod, har jobbet med redesign hos Steen & Strøm og Fretex tidligere. Frida er nok mer erfaren enn de fleste når det kommer til bruktkjøp av klær og tilbehør, det er hennes hobby og store lidenskap! Nå jobber hun som praktikant i Det Nye.

Ordliste

Ready-to-wear, også kalt prêt-à-porter: Disse plaggene er ikke laget etter kundenes mål, men etter standardmål som skal "passe de fleste", og de produseres på fabrikker. Ready-to-wear-kolleksjonene vises på messer og catwalkshow under moteukene i de enkelte land.

Konfeksjon: Ready-to-wear deles inn i konfeksjonskolleksjoner og designerkolleksjoner. Konfeksjonsplaggene har ikke samme standard på kvalitet når det gjelder søm, snitt og design som designerplaggene. Konfeksjon er den aller rimeligste moten, som er fabrikkfremstilt og masseprodusert.

Haute couture: Svært eksklusiv skreddersøm, som kun tilbys av de største motehusene og sys opp etter private kunders mål på bestilling. Fåes ikke i butikk, og det er gjerne bare én modell av hvert plagg. Et haute couture-hus må vise to kolleksjoner hvert år, med minst 35 antrekk, disse blir da vist på catwalkshow eller privat.

De store kleskjedene tilbyr oss såkalte "ready to wear"-kolleksjoner. Det vil si at klærne er klare til bruk, og at de ikke skal trenge forandringer. Som for eksempel at genseren i størrelse medium skal passe alle som er en størrelse medium. Men dette er langt i fra sannheten. Vi mennesker har alle forskjellig kroppsfasong, og mange sliter med å passe inn i konfeksjons-plaggene.

Alle kan ha god stil, uansett figur. Her er oppskriften til noen av motebransjens mest inflytelsesrike stylister.

Har du opplevd at du finner en fantastisk kjole i butikken, i den størrelsen du pleier å bruke. Men når du i fyr og flamme får dratt den på i prøverommet, så henger den slapt rundt livet, eller blir et pølseskinn rundt baken, mens den passer på resten av kroppen?

Skreddersøm til din kropp

Det kan være vanskelig å selv se hva man kler, og man kan lett bomme ved å for eksempel kjøpe for trange klær eller følge moten slavisk. Her kan du få gode tips så du ikke går i de største motefellene.

Det er vanskelig for de som ikke har de typiske standard-målene til kjedebutikkene, å finne plagg som sitter bra. Men det er enda godt vi har et mangfold av fasonger, og at ikke alle går rundt og ser ut som sylslanke modeller. Bare se her hvor mye furore og positiv oppmerksomhet modellen Lizzie med "vanlige", kvinnelige former fikk for dette bildet i Glamour Magazine i USA!

Det er to løsninger på passform-problemet; Enten kjøpe haute couture som er spesialtilpasset deg, og modellert etter din kropp. Eller for de fleste av oss som ikke har et femsifret shoppingbudsjett per måned, så kan du løse dette ved å få hjelp av en skredder.

Kan du sy og har symaskin selv, er dette selvfølgelig den beste løsningen, men for de fleste av oss er en hjelpende hånd gull verdt her.

Hva kan du gjøre selv?

Har du symaskin er det en del enkle grep du selv kan gjøre. Som å sy inn enkle ting i livet, og kanskje legge opp bukser, skjørt og kjoler.

Har du derimot kun nål og tråd for hånd, så kan du sy i knapper, legge opp bukse, skjørt og kjoler. (Men jeans blir nok i tykkeste laget her.)

Hvis håndsøm er ok for deg, kan du også prøve å sy inn i livet på plagg hvor det er få lag med stoff. Man kan egentlig få til det meste med nål og tråd. Bare tenk på hvordan man gjorde det før symaskinenes tid..! Men det trenges jo såklart en del trening og tålmodighet til for å briljere på den fronten.

Og da er det godt det finnes skreddere!

SLIK FÅR DU KLÆRNE TIL Å SITTE PERFEKT: Nål og tråd kan være redningen.
SLIK FÅR DU KLÆRNE TIL Å SITTE PERFEKT: Nål og tråd kan være redningen. Foto: FOTO: Colourbox

Hva kan en skredder gjøre?

Skredderen kan gjøre mye med plagget ditt, og stort sett få det til å sitte som et skudd (så lenge det er nok stoff å gå på hvis man skal legge ned- eller ut.)

Vi snakket med noen skreddere, og fant ut at det flest kvinner ber om hjelp til er å:

- Legge opp for lange kjoler og bukser.

- Sy inn i livet på kjoler, skjørt og bukser.

- Sy bukser smalere i bena. Dette blir mer og mer populært på grunn av den smale buksetrenden, både for damer og herrer.

Vi har også forhørt oss om prisene hos diverse skreddere, og her er en omtrentlig pris på noen av de vanligste operasjonene:

Merk at prisene kan variere ut ifra stofftype, detaljer på plagget, fòr o.l. Brudekjoler og ballkjoler f.eks, vil koste en del mer å legge opp enn en vanlig, enkel kjole.

- Sy inn/ ut i livet på kjole: 300 kr og oppover.

- Sy inn/ ut i livet på blazer: Ca 350 kr.

- Legge opp kjole/ skjørt i nederkant: Her spiller vidden på skjørtet en stor rolle, og om det er fòr i tillegg. Prisen ligger på omtrent 300 kr og oppover.

- Legge opp bukse/ jeans: Ca 150 -200 kr.

- Gjøre ermer kortere/ lengre på jakke/ blazer: 300-400 kr

- Sy smalere ermer i jakke/ blazer: Mellom 200 og 400 kr.

- Sy smalere bukseben: 350 til 500, avhenger av om du bare skal sy inn ved leggene, eller lårene også.

Merk: Disse prisene er for skreddere i Oslo. Utenfor byene er det nok noe billigere også.

VELKLEDDE DAMER: Kjoler som sitter helt riktig til fasongen.
VELKLEDDE DAMER: Kjoler som sitter helt riktig til fasongen. Foto: FOTO: Stella

Denne saken ble første gang publisert 14/04 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også