Har du et par jeans du kanskje er litt lei av, og som du ender opp med å aldri bruke? Eller en denimshorts som bare blir liggende i mørket innerst i klesskapet?

Løsningen er å sette i gang med et aldri så lite prosjekt hvor du gjør noen små forandringer på buksen eller shortsen, og vips så har du et helt nytt plagg du kan bruke i sommer - uten å ha brukt nevneverdig med penger.

For det er jo ikke noe vits å ha et klesplagg som bare blir liggende uberørt sesong etter sesong!

Vi har snakket med to eksperter på området, og fått deres aller beste DIY-tips. Les og lær!

Planlegg før du begynner

Før man setter seg ned og begynner å klippe og sy, kan det være lurt å planlegge hva man faktisk skal gjøre.

- Man bør tenke på hva man ønsker å oppnå. Hva slags stil man vil ha - og hva man rett og slett klarer, tipser Lene Risvik Johannessen, som driver bloggen My Fashion Inspiration, hvor hun blant annet legger ut DIY-prosjekter.

Det er lurt å ha i bakhodet at det som kanskje ser veldig lett ut på bilder, ikke er like enkelt å få til selv. Derfor er det lurt å teste ut teknikken.

- Prøv deg frem på ulike teknikker på et stykke stoff eller gammel jeans du ikke bruker, før du setter i gang med favorittbuksa, er designer hos Cubus, Camilla Abry, sitt beste råd.

Det finnes også haugevis av videoer man kan titte på før man setter igang selv.

- Det kan være lurt å gjøre litt research før man begynner. Se videoer av hva andre har gjort og hva slags metoder de bruker, sier Risvik Johannessen.

DIY tips

PASS PÅ: Når du skal klippe av kanten på en shorts, eller lage en shorts ut av en jeans, så pass på at du ikke klipper den for kort! Det er ikke fint å vise rumpa til omverdenen! © FOTO: Stella Pictures

Unngå de verste tabbene

Det finnes klassiske feil som man gjerne vil selv unngå. For det er jo ikke noen vits i å først begynne en prosess som ender opp med at du likevel kaster buksen.

- Typiske tabber, som jeg selv har gjort mange ganger, er å ikke tenke nøye nok gjennom hele prosessen. Man bare starter uten å tenke, og da ender man ofte opp med å ødelegge buksene, forteller Risvik Johannessen.

Hun mener at det derfor kan være lurt å tegne hva man vil gjøre på forhånd, slik at man har en mal å gå etter.

En annen klassiker er at man tar på seg en for stor jobb, og så ender bare buksen opp bakerst i klesskapet halvferdig.

- Det kan også hende at man ikke har kjøpt nok materiale til å endre jeansene, og da er det ofte ikke alltid like fristende å ta opp igjen jobben. Kjøp alltid litt mer materiale enn for lite, sier bloggeren.

Abry på sin side mener at en av de klassiske tabbene er plassering og størrelse på hull. Det er mange som ikke tenker på at hullene kan forandre seg ved bruk.

- Tenk på hvor du plasserer hullene og ta høyde for at de utvider seg - spesielt på knærne, sier designeren.

Stretch passer ikke til alt

Abry fraråder å bruke en bukse med masse stretch når man skal lage hull. Hun mener man bør velge en denimkvalitet med lite eller ingen stretch for at hullene skal se finest mulig ut.

- Det samme gjelder om du skal sy eller lime på patches. Du må huske at jeans med mye stretch utvider seg når man tar dem på, sier Abry.

Skal du klippe av noen kanter, er det bedre å ta for lite enn for mye. Prøv plagget og klipp deretter igjen hvis du synes det er nødvendig. Du må også huske at det blir en frynsete kant etter vask. Har du dette i bakhodet når du klipper, kan du unngå å ende opp med å vise mer enn planlagt av rumpa i den nyklippede shortsen.

- Unngå også å sette for mange studs på baklommene på en bukse eller shorts - det kan fort bli vondt å sitte, påpeker Abry.

Utover dette så er det bare å la kreativiteten få utløp.

- Det er faktisk bare fantasien som stopper deg når det kommer til hva man kan gjøre for å endre er par bukser og gjøre de mer personlige, sier Risvik Johannessen.

DIY tips

FIKS BUKSEKANTEN: Det er to lettvinte måter å personliggjøre buksekanten på. Du kan enten sprette opp sømmen og styrke ned kanten, eller du kan rett og slett klippe den rett av ved ankelen. © FOTO: Silje Golf

DIY-tips til buksekanten

- Denne sesongen står buksekanten spesielt i fokus, og her er det mange muligheter for å gjøre din egen personlige vri, forteller Abry.

Cropped og ankle pants er av de aller hotteste lengdene akkurat nå, og perfekt for et DIY-prosjekt. Nå er det nemlig bare kult om buksen er noen centimeter for kort!

- En av de enkleste måtene å endre jeansene på, er rett og slett å klippe de litt kortere på bena. Det er perfekt for sommeren, og passer bra til både sandaler, tøysko, sneakers og pumps. Det er også noe man ser mye av i motebildet, så her blir man både trendy og kul, sier Risvik Johannessen.

Etter at du har vasket buksen, vil kanten bli frynsete. Hvis du ønsker å begrense hvor mye frynser det skal bli, kan du eventuelt sy en som ovenfor kanten for å hindre at buksen eller shortsen rakner ytterligere.

- Du kan også sprette opp sømmen og stryke ned kanten. Dette er en trend vi ser mye spesielt denne sesongen både på jeans og shorts, og gir plagget lit mer «it-factor», sier designeren.

I tillegg kan du lage din egen customized hem hvor du for eksempel syr på frynser eller blonder på shortsen.

DIY tips

BAKLOMMENE: For å personliggjøre baklommene på jeansen kan du sy på et annet stoff, eller du kan sprette dem opp og fjerne dem. © FOTO Silje Golf

For de mer kunstneriske

- Denne sesongen har mange av de store motehusene hentet inspirasjon fra kunstverdenen. Sleng deg på trenden og finn frem kunstneren i deg!, sier designer Camilla Abry.

Hun har to tips til hvordan man enkelt kan gjøre dette:

  • Tegn eller mal på jeansen - det enkle er ofte det beste, du trenger ikke være rå på å tegne for å oppnå et kult resultat!
  • Tie dye buksen din - alt du trenger for å lage din egen versjon er en bøtte, klorin og gummistrikker

Pimp your jeans

- Man kan også sy på noen fine krystaller på knærne eller på lommene. Det får jeansen til å se litt ekstra eksklusiv ut, og det gjør de litt mer pyntet. Dette tar litt tid, så her kan det være lurt å sette av en ettermiddag, råder Risvik Johannessen.

Har du ikke tid eller ork til å sitte i mange timer å sy, kan du lime på krystallene i stedet.

- Bare husk å bruke et lim som holder i vask, påpeker Abry.

Hun forteller at perler har fått en revival i motebildet, og at påsydde perler på jeansen eller shortsen derfor kan være en kul måte å både være moteriktig og sette sitt personlige preg på plagget.

Eller hva med å lage din egen budsjettvennlige versjon av Phillip Lim's it-plagg i denim, og sy eller lim på ulike badges? Det er en rask og enkel måte å oppdatere plagget på!

- En annen måte å personliggjøre jeansen på, er å sy eller lime på patches i denim, skinn eller andre stoffer og kontrastfarger. Eller du kan sy på blonder eller frynser - som er perfekt for sommerens festival-look., sier designeren.

Risvik Johannessen er enig:

- For å få jeansen til å passe skikkelig til sommeren, er det fint å sy på en blondekant langs lommene og nederst i bena. Det blir finest hvis blondekanten er av litt tykkere materiale, gjerne heklet eller lignende, tipser hun.

En annen enkel tilpassing man kan kjapt kan gjøre, er å fjerne baklommene for å oppnå en kul kontrast, eller man kan erstatte dem med denim i en annen farge eller for eksempel blonder.

- En fin måte å gjøre jeansene litt mer personlig, er å sy på et lekkert stoff på baklommene. Eller man kan brette de opp, og sy på stoff i bretten. Det er veldig enkelt å gjøre, og man trenger bare litt stoff, nål og tråd, forteller bloggeren.

Du kan også sette på nagler. Det finnes nagler i mange ulike former som lett kan festes på en bukse eller shorts.

DIY tips

RIPPED JEANS: Kjendisene elsker å gå med ripped jeans. Paris Hilton har valgt en buske med smale hull, Sarah Michelle Gellar har en jeans med noen store hull, mens Rita Ora har gått all in med en bukse med flere kjempe store hull. © FOTO: Stella Pictures

Klipp og lag hull

- En av de mest fremtredende jeanstrendene er en distressed eller worn-out look. I år er det lov å dra den helt ut med masse hull og vise hud, men det kan være vel så kult med et enkelt kutt på hvert kne, sier Abry.

Det å klippe et hull på hvert kne er en veldig kul måte å endre jeansen på, så her er det bare å finne frem saksen og klippe i vei!

- Pass bare på at du har markert hvor knærne er så hullene ender på rett plass, påpeker Risvik Johannessen.

Etter at du har vasket jeansen, vil hullene få en frynsete kant. Hvis du ønsker å begrense størrelsen på hullene, kan det være lurt å sy en søm rundt kanten.

Du kan også skjære hull i buksene med en kniv. Både en skalpell eller en tapetkniv fungerer fint til dette. Dersom du ikke ønsker å vise for mye hud, kan du lime patches på baksiden av hullene.

- Klipp at et stykke denim fra en gammel bukse du ikke bruker. Dette vil også forhindre at hullene blir større, forteller Abry.

Hvis du ønsker en slitt look på jeansen, kan du bruke sandpapir - gjerne på lommer og kanter. Du kan også bruke et vanlig rivjern for å oppnå et enda røffere uttrykk.

- Du kan også ha klor på en svamp og stryke forsiktig. Området vil bli lysere og dermed se slitt ut, avslutter Abry.

Har du noen gode tips du vil dele med dine venner?

DIY tips

UTSTYR: Det er ikke så mye man trenger for å sette sitt eget preg på jeansen. © FOTO: Silje Golf

DIY tips

FØR OG ETTER: Til venstre ser man jeansen før DIY-prosjektet ble satt i gang, mens til høyre er resultatet etter å ha brukt saks, rivjern og sandpapir. Buksen har vært mørk i fargen, før den har blitt gjort lysere ved å legge til en hvitfarge. De områdene som har fått en omgang med rivjern og sandpapir har derfor blitt mørkere. © FOTO: Silje Golf

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!