Angoraproduksjon: Kaninens siste skrik
Bak sesongens myke, lodne gensere og luer står myke, lodne angorakaniner - og hyler, mens de får hårene dratt av kroppen. Du synes kanskje genseren var dyr, men den egentlige prisen er det kaninene som betaler.

Unngå garn og plagg med angora fra kanin, sier Dyrevernalliansen. Karen Frivik, informasjonsansvarlig, er glad for at Det Nye fokuserer på saken.
Husk å gi din stemme nederst i saken: Kommer du til å slutte å kjøpe angoraprodukter etter dette?
- Avlen gjør at angorakaninene blir til noen enorme pelsdotter som ikke greier å bevege seg i særlig grad. For å unngå at pelsen subber i bakken og blir skitten, må kaninene dessuten sitte alene i små bur livet ut. Kaniner er selskapelige og familiekjære. Og dette er et dyrehold som vi vil til livs!
Med andre ord bekymrer hun seg ikke bare for kaninene vi har sett i de sjokkerende videoene fra Kina, der pelsen ikke klippes eller barberes, men regelrett dras av den skrikende kaninen - alt for å få best kvalitet og lengst mulig pels.
Det er bare noen uker siden de sjokkerende filmsnuttene kom ut, og her i redaksjonen ble vi like opprørt som alle andre. Flere måtte hjem i skapet og titte på merkelappene på de myke, deilige plaggene.
- Det er noen gensere og luer der hjemme, som jeg ikke kommer til å klare å gå med lenger, sier redaktør Mari Midtstigen.
Moteansvarlig Rubi Sørvik måtte stryke et par punkter fra ønskelisten før jul.
- De myke, pusete genserne har vært veldig populære nå, men når man ser hvor mye kaninene lider er det jo ikke snakk om å gå til innkjøp av angora, sier hun.
Vis forbrukermakt
Det er flere som synes det er vanskelig å være en samvittighetsfull forbruker. Spørsmålene fra dere lesere har vært mange, hvordan skal vi egentlig forholde oss til dette? Og er det i det hele tatt noe som er greit å gå med?
- Dyrevernalliansen oppfordrer både klesprodusenter og kunder til å boikotte alle produkter fra Kina som stammer fra dyr, dette inkluderer også all form for ull, sier Frivik.
Altså kan det være en idé å se etter merkelappen «made in China». Da utelukker du i hvert fall noen av de mest problematiske produktene, skal vi tro Dyrevernalliansen.
Dessverre er det ingen garanti at plagget er laget i et annet land, for du kan umulig vite om angoraen som er brukt likevel er fra Kina. Sannsynligvis er den det, da Kina står for hele 90 prosent av verdens angoraproduksjon.
I Norge finnes det ingen industriproduksjon av angora. Den eneste muligheten for å kjøpe norsk angora er fra typiske julemarkeder og utsalg for småprodusenter og hobbyentusiaster. Angorakaninene klippes gjerne av eierne sine (som i de aller fleste tilfeller nok er veldig glade i dyrene sine!) hver tredje måned, og hårene kan da leveres til spinnerier for å få garn.
Etisk angora
De fleste av oss er nok villige til å ofre pusete gensere og luer til fordel for kaninenes velvære, men kanskje må vi ikke engang det.
- Det finnes angoraull fra geit, og disse geitene har greie forhold. Her snakker man om angoraull, også kjent som mohair, og ikke angorapels eller angorahår, som altså stammer fra kanin, sier Frivik.
Hun mener man generelt bør se etter pels og ull fra geit og sau.
- Men vær oppmerksom på merinoull, som i hovedsak kommer fra lam i Australia. Disse lammene har fått avskåret deler av bakparten uten bedøvelse og er utsatt for grov mishandling. Se etter merinoull som er merket som dyreetisk forsvarlig.
At fokus i media kan være med på å påvirke har hun stor tro på.
- Når slike nyheter som mishandling av angorakaninene sprer seg i Vesten, kan det på sikt ramme eksporten av kinesiske varer. Dette vil være et press som kineserne forstår. De har ennå ikke innført selv enkle regler for dyrevelferd, og kineserne bør få kjenne at dette er noe vestlige forbrukere krever.
Det Nye har nå, i tillegg til å boikotte pels, vedtatt at inntil bransjen rydder opp, vil du ikke se et eneste plagg med angora i magasinet.
- Her blir vi nødt til å passe på så godt vi kan! sier Mari Midtstigen.
- Det er ikke alltid like lett å få med seg om det er en viss prosent av et materiale i plagget, men vi skal gjøre vårt beste - og håper leserne sier ifra hvis det oppdager at det har sneket seg med et plagg som ikke burde ha vært der.