ALDRI KOSEKLÆR: Cecilie Mevatne eier ikke joggebukser. © Egil Nordlien

Er du en av dem som river av deg jeans, skjorte og BH når du kommer hjem, og hopper inn i mykere plagg?

Eller er du hun som går i det samme antrekket hele dagen, og som kanskje ikke helt forstår deg på hvorfor man skal skifte innenfor husets fire vegger?

Temaet «koseklær» har skapt stor engasjement på forumet til Kvinneguiden, og også i Det Nye-redaksjonen. Det Nyes mote- og skjønnhetsansvarlige, Cecilie Mevatne, vil aldri bli sett i joggebukse.

- Over mitt lik! ler hun når hun får spørsmålet.

- Jeg skifter aldri til koseklær når jeg kommer hjem fra jobb. Når jeg skal på trening skifter jeg til treningstøy rett før jeg drar, men jeg loffer aldri rundt i treningstøy i huset, sier hun.

Cecilie har rett og slett ikke sansen for joggebukser, og kan ikke forstå hvorfor mange går i det.

- Skal du bruke joggebukse får det være inne i ditt eget hjem, og skift før du åpner døren for gjester. Jeg får angst når jeg ser folk på gaten i joggebukse. Det er usexy, og bør ikke være lov. Jeg tror jeg må si som Karl Lagerfeld: «Sweatpants are a sign of defeat. You lost control of your life so you bought some sweatpants.»

Les også: Rapport fra NYFW: Ingen smiler

Elsker joggebuksen

Det Nyes redaksjonssjef Mari Ruus er ikke enig med Mevatne. Hun synes joggebukse er et ypperlig og ikke minst komfortabelt plagg, som hun gjerne har på seg både hjemme og ute.

- Det beste tidspunktet på hele dagen er når jeg kommer hjem fra jobb, røsker av meg de trange klærne og BH-en og tar på meg joggebuksa. Ingenting føles mer frigjørende enn akkurat det. Bare tanken på å ligge på sofaen i trange jeans eller skinnbukse gir meg frysninger.

- Kan du gå på butikken i joggebuksa?

–  Ja, jeg har ingen problemer med å gå på butikken eller andre steder i joggebukse på fritiden. På søndagstur er det et must. Du kan dra det så langt som å si at om jeg ikke er på jobb eller har pyntet meg, så har jeg i 90 prosent av tiden på meg en joggebukse. Jeg er veldig glad for at jeg ikke er typen som må føne håret og sminke meg for å handle melk på butikken.

- Når vil du si det ikke er innafor å møte opp i joggebukse?

– Jeg hadde ikke hatt på meg joggebukse på jobb eller i andre situasjoner der jeg skal representere meg selv. På date eller sosiale sammenhenger med andre er det heller ikke greit. Joggebukse er et fritidsplagg.

joggebukser

I JOGGISEN: Ashley Tisdale, Jennifer Lopes, Britney Spears og Sienna Miller er ute og lufter joggebuksene sine. © Stella Pictures

Mari Ruus

TRIVES I JOGGIS: Mari Ruus har ikke noe imot å gå på butikken i joggebukse. © Privat

Bekymret for samlivsbrudd

På forumet til Kvinneguiden er det i skrivende stund 90 svar i tråden Bytter du klær før du går ut av huset? En av Kvinneguidens forumbrukere er bekymret for at joggebuksen kan ødelegge parforhold.

«Ikke rart det blir mange samlivsbrudd hvis man går rundt i skikkelige daffeklær hjemme. Det er viktig å gjøre seg attraktiv for partneren» skriver hun.

«Både jeg og samboer går bare i daffeklær hjemme og det har aldri tært noe på forholdet vårt. Vi trives best i koseklær begge to, så hva er så galt hvis noen foretrekker det? Tar på meg finere klær hvis jeg skal noe spesielt, men er det bare for å dra på butikken skifter verken jeg eller samboer klær når vi går ut» svarer medlemmet Kassiopeia.

Les også: Alt du trenger å vite om menskopp

– Hadde samboeren min hatet å se meg i joggebuksa hver bidige dag, så hadde jeg nok kuttet ned litt på bruken. Man vil jo at kjæresten skal synes man er fin. Men for vår del er vi heldigvis ganske like på dette punktet, så det går helt fint, sier Det Nyes Mari Ruus.

FEST OG HVERDAG: Suki Waterhouse er strigla på fest, men velger mer komfortable klær når hun skal ut på tur. © Stella Pictures

Gi-faen-holdning?

Kvinneguidens trådstarter skriver:

«Jeg kan fint gå i onepiece eller joggebukse hjemme. Men aldri i verden om jeg går i det utenfor døren. For meg så virker det som man har litt jeg-gir-faen-i-hvordan-jeg-går-kledd-holdning.»

«Dasseklær hører til hjemme :)», skriver brukeren smalls.

«Hva er poenget med å gå i "dasseklær" overhodet? Fatter det virkelig ikke...» svarer en annen forumbruker.

«Går med presentable klær når jeg er hjemme også. Klær av typen onepiece og joggebukse ser jeg ingen grunn til å gå med», svarer en.

En annen bruker svarer henne:

«Kan du gi noen eksempler på hvilke "presentable" klær du går med hjemme? Regner med at du også vil være komfortabel, og da velger komfortable klær.»

«Jeg velger klær som er både komfortable OG presentable», skriver hun, og utdyper:

«Jeg tenker ikke på å imponere noen verken hjemme eller på butikken. Jeg har bare ingen interesse av å gå med klær av typen onepiece eller joggebukse. Ville følt meg "dassete" og uvel. Jeg går naturligvis ikke i ukomfortable klær. Går i bukser med stretch og vanlige overdeler. Hva er hensikten med å ha dobbelt opp med klær og skifte flere ganger om dagen? For meg virker det som mye ekstraarbeid og ekstra klesmengde. Og for hva?»

LANG I BAKEN: - Får jo ikke akkurat Beyoncés rumpe i joggebukse, det skal jeg innrømme, sier Sofia Storhaug. © Privat

Nordmenn får stilskryt

Tove Eggen er makeupartist, stylist og livsstilsjournalist, og driver nettstedet iknowthatMagazine.

- Sorry, men hvis du ikke vrenger av deg jeansen og slenger på deg joggebuksa i det sekundet du kommer inn døren, så har du levd livet feil! Men der stopper også bruken av joggebukse, med mindre du skal på trening eller hyttetur, sier hun.

Tove har de siste årene bodd fem år i Barcelona og London de siste fem årene, hvor det er ganske vanlig å bruke joggebukse til alt.

- Noe vi nordmenn får mye skryt for er at vi alltid ser så trendy og stylet ut. Og det tenker jeg at vi burde holde på. Joggebukse som er designet til å passe inn i sporty-looken, er selvfølgelig ok, men da er det viktig å slenge på noen hæler og en fancy overdel eller blazer for å balansere ut antrekket. Selvfølgelig må alle få gå kledd akkurat som man selv vil, men en joggebukse på jobb eller kafé vil sjeldent føles like komfortabelt som det kanskje høres ut i teorien.

Det Nyes digitalansvarlig Sofia Storhaug trives i både joggebukse og tights.

- Men selv om jeg er veldig positiv til komfort, går jeg bare i joggebuksen hjemme. På søndagstur tar jeg på meg tights, det er jo også uglesett. Men du får mye finere rumpe i en stram tights, enn i en slapp joggis.

Les også: Uretusjert Beyoncé overrasker fansen

Hun har med årene blitt mer selektiv med hvordan hun kler seg.

- Før synes jeg det var helt ok å dukke opp på skolen iført en joggebukse. Jeg syntes også det var greit å gå på butikken, og å bo i den en hel søndag. Nå er jeg ikke så sikker på om jeg hadde bodd i den en hel søndag eller dukket opp på en forelesning med den.

Sofia tror kanskje det kan være et poeng å kle seg fint for kjæresten sin, hvilket kan innebære å begrense koseklær-bruken.

- Ja, jeg tror det, faktisk. Typen min har jo truet med å gå fra meg flere ganger, flirer hun.

Følg Det Nye på Instagram og Facebook

Få 10 utgaver av Det Nye pluss veske til 299 (+porto)

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!