Marilyn Monroe-utstilling

Se Marilyns kjoler

Noen av Marilyn Monroes mest legendariske kjoler stilles ut i Oslo i disse dager.

STILLES UT: De legendarsiske kjolene fra "The Seven Year Itch" og "Diamonds Are a Girls Best Friend" stilles ut i Oslo. Marilyn hatet dem begge, forteller mannen bak utstillingen

STILLES UT: De legendarsiske kjolene fra "The Seven Year Itch" og "Diamonds Are a Girls Best Friend" stilles ut i Oslo. Marilyn hatet dem begge, forteller mannen bak utstillingen Foto: Foto: Silje Golf, Stella

Publisert Oppdatert
KONGEN OG DRONNINGEN: Travilla ble sett på som kongen av design, mens Marilyn var dronningen av filmlerretet.

KONGEN OG DRONNINGEN: Travilla ble sett på som kongen av design, mens Marilyn var dronningen av filmlerretet.

Hun hatet den kjolen. Mest fordi hun ikke likte å gå med underbukser

Fra i dag, torsdag 18. desember, og fram til mandag 22. desember, kan du se og oppleve noen av Marilyn Monroes mest legendariske kjoler på Cosmo Beauty Clinic i Oslo.

Den eksklusive utstillingen, som blir kalt «The Golden Age of Hollywood», viser fram fem prototyper av Marilyns famøse filmkjoler, i tillegg til tre kjoler som ble designet for henne personlig.

Les også: Kle deg som Marilyn

Kongen og dronningen

Mannen bak disse legendariske kjolene er William Travilla. Han var en av de mest profilerte designerne i Hollywood, og jobbet i filmbyen i over 40 år.

Mest kjent er han for å ha kledd opp filmikonet Marilyn Monroe. Han ble sett på som kongen av design, mens hun var dronningen av filmlerretet.

De to jobbet sammen på åtte filmer, og flyttet grensene for både kunst og skjønnhet gjennom fantastiske couture kreasjoner.

På utstillingen kan du blant annet se den famøse hvite kjolen fra «The Seven Year Itch».

- Hun hatet den kjolen, forteller Andrew Hansford, mannen bak utstillingen.

- Mest fordi hun ikke likte å gå med underbukser, legger han til med et smil.

Andrew er nær venn med Bill Sarris, som arvet hele samlingen til Travilla da han døde i 1990. Sarris og Travilla var partnere i mange år i Travilla Inc.

I sitt hjem i Palm Springs, har Bill tusenvis av kjoler, stoffprøver og skisser som har vært liggende i kofferter og hengende i skap i 40 år.

Da Andrew oppdaget skattene i huset, kunne han nesten ikke tro sine egne øyne.

Personlig utstilling

På utstillingen, kan du også se skisser til kjoler tegnet av Travilla, i tillegg til fotografier som aldri er blitt vist offentlig tidligere. Hans Oscar-statuett stilles også ut.

Andrew fant for ikke lang tid tilbake Travillas personlige dagbok.

- Den er skrevet i jeg-form, og forteller personlige historier om alle Hollywood-kjendisene Travilla møtte og jobbet sammen med, sier Andrew.

Noen av memoarene rundt Marilyn blir vist fram. Dette gjør utstillingen mer personlig, og man får et innblikk i hennes liv.

- Hun var en karikatur av Hollywood. Privat var hun ikke glamorøs i det hele tatt. Hun var veldig jordnær og likte best å gå med jeans, T-skjorte og flate sko, forklarer Andrew.

Han kan absolutt alt om kjolene og Marilyn Monroes liv.

Andrew kommer til å være til stede alle dagene, og det er bare å stille ham spørsmål - han svarer mer enn gjerne, og har masse sladder og historier på lur.

Det koster 120 kroner å komme inn, og pengene går til forskning av Alzheimer siden Bill Sarris i dag lider av denne sykdommen.

Les mer og se video:

Marilyn Monroes siste bilde solgt

Se eksklusivt Marilyn-opptak

Les mer og se bilder: Fra prektig pike til Playboy

THE WHITE DRESS: Kjolen fra "The Seven Year Itch" er kanskje en av de mest kjente kjolene som noen gang er laget og båret.

THE WHITE DRESS: Kjolen fra "The Seven Year Itch" er kanskje en av de mest kjente kjolene som noen gang er laget og båret.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning