Bakteriebomber

Rydd opp i sminkeskapet

Har du kikket gjennom sminken i baderomsskapet i det siste? Kanskje kan det være på tide med en liten utskifting.

MERKET: De fleste kosmetikkprodukter skal etterhvert merkes med holdbarhetsdato.

MERKET: De fleste kosmetikkprodukter skal etterhvert merkes med holdbarhetsdato. Foto: Kari Romøren

Publisert Oppdatert

Selv om parfymeflasken fortsatt er halvfull og det ennå er en centimeter igjen på favorittleppestiften kan det kanskje være en idé å se gjennom utstyret.

God merking

Sminke og kremer er nemlig ferskvarer, og etter noen måneder kryr det av bakterier i maskaraen din, mens leppestiften er tørr og har mistet sin glans.

- Det er vel egentlig ingen makeup som bør stå i skapet mer enn et år. Det eneste unntaket må være sminke som øyenskygge og rouge, sier makeup artist Heidi Hovet hos Visage Makeup Store.

Maskara blir harsk og full av bakterier.

Maskara blir harsk og full av bakterier. Foto: iStockphoto

I dag skal all kosmetikk merkes etter EU-regler. En liten krukke med åpent lokk trykkes på produktet og gir deg en pekepinn på hvor lenge du bør bruke leppestiften, kremen eller deodoranten din.

Best før...

Leppestift: Holder omtrent et halvt år før den harskner og mister fuktighet og farge.

Lipgloss: Holder like lenge som leppestift, omtrent 6 måneder. Etter det mister den fuktighet og blir seig.

Maskara: Holder i 3-4 måneder før den harskner og blir tørr. Får også høyt bakterieinnhold etter noen måneder.

Parfyme: Holder omtrent et år på badet, før den harskner.

Neglelakk: Tåler et år før den klumper seg. Når den blir gammel, bruker den lengre tid på å tørke på neglene.

Kajal: Blir tørr og vanskeligere å påføre etter et år.

Kremer: Se merking på pakningen - varierer veldig etter merke og innhold i kremen.

Øyenskygge: Har lang holdbarhet.

Rouge/pudder: Har lang holdbarhet.

Husk også:

- Les alltid bruksanvisningen nøye, inklusive mulige advarselstekster.

- Ha alltid lokket på et produkt når det ikke er i bruk, og bruk produktet innen anbefalt tid hvis det bærer "Å pen krukke"-symbolet eller "Bør brukes innen"-dato.

- Unngå oppbevaring av produkter i sollys eller nær varmekilder, og velg tørre, kjølige steder for oppbevaring om mulig.

- Tynn aldri ut eller bland et produkt med andre produkter (med mindre bruksanvisningen angir dette).

- Påfør kosmetiske produkter med rene hender eller applikator, og vask jevnlig alle applikatorer med såpe, vaskemiddel eller mild shampoo.

- Unngå å dele dine personlige kosmetiske produkter med andre.

(Kilder: Makeup-artist Heidi Hovet og Kosmetikkleverandørenes Forening)

Krukken er merket med det antall måneder kosmetikken anbefales brukt etter at produktet er åpnet første gang. Uåpnet kan den selvsagt stå lenger.

- Oppbevaringen av kosmetikken har også betydning for holdbarheten. På et varmt bad vil bakteriene trives bedre. Det er forresten mange som tror at man skal oppbevare neglelakk i kjøleskap for å bevare den lenger. Det stemmer imidlertid ikke, for alkoholen i neglelakken dunster uansett bort. Neglelakken oppbevares best i romtemperatur, forteller Hovet.

Dyre dråper

Det er forskjellig hva som skjer med sminken når den har gått ut på dato. Mens neglelakken klumper seg og tørker senere, forandrer kajalen konsistens og blir tørr.

- Maskaraen blir harsk og altså full av bakterier. Leppestiften harskner også, og blir tørr og mister fargen sin. Grunnen til at sminken begynner å lukte harskt, er at den ofte er tilsatt minkfett. Da sier det seg egentlig selv at det begynner å lukte etter hvert, fortsetter Heidi Hovet.

Det samme gjelder forresten også parfymeflasken du fikk til jul i 2005. Også den lukter etter hvert harskt og det er vel ikke akkurat den effekten vi ønsker når vi sprayer oss med de edle dråpene.

- En del parfymeflasker er store, og mange synes ikke de har råd til å bruke parfymen hver dag. Men husk at den bare holder en stund, så det er kanskje ikke så lurt å spare, sier Hovet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning