Smart guide

Rydd opp i garderoben

Hva bør ut, hva skal du beholde og hvilke nye basisplagg er vårens hotteste? Finanskrisen er over oss - her er den lønnsomme fasiten!

OPPRYDDING: Paris har også stor våropprydding i garderoben.

OPPRYDDING: Paris har også stor våropprydding i garderoben. Foto: Foto: Bulls

Publisert Oppdatert
Sandaler med kilehæl og snøring fra Bianco, kr 700.

Sandaler med kilehæl og snøring fra Bianco, kr 700. Foto: Svein-Erik Tøraasen/Blueline Studio

Denimvest fra KappAhl, kr 249.

Denimvest fra KappAhl, kr 249.

Folkloreinspirert ørepynt fra Gina Tricot, kr 119.

Folkloreinspirert ørepynt fra Gina Tricot, kr 119. Foto: Svein-Erik Tøraasen/Blueline Studio

Fotsid, mønstrete kjole fra Moods of Norway, kr 2500.

Fotsid, mønstrete kjole fra Moods of Norway, kr 2500. Foto: Svein-Erik Tøraasen/Blueline Studio

Sex- og singellivstjernen Kim Catrall i frekke slangeskinnssko.

Sex- og singellivstjernen Kim Catrall i frekke slangeskinnssko. Foto: Bulls

Dette bør du beholde!

Smykker som synes: Trenden fra sist høst med store, personlige smykker eller lag på lag, er like het denne våren. Jo større, jo bedre, enten de henger rundt halsen eller dingler i ørene.

Veskebalansen: Velg mellom alt fra liten og søt på fest, til baggy og romslig til hverdags, clutch i alle varianter og herlige, vintageinspirerte skinnvesker. Vi digger alt med sjel!

De dekadente skoene: Ankelboots med tynne, skyhøye hæler og sko med platå eller kilehæl fordrer at du ikke har høydeskrekk og virkelig kan gå på dem. Trenden fortsetter som bare det, og er en gavepakke til alle med lav høyde.

Stjernesmell og ruteress: Stjernedrysset som kom i fjor, er med oss videre inn i 2009. Både plagg og tilbehør preges av stjerner. Eventuelt kan du gå for ruter, den evige klassikeren som fortsatt står sterkt denne sesongen.

Les også: Alt om vårmotene

Den sexy sekretærlooken: Det er en stund siden sekretærstil var et skjellsord og symbolet på grå og kjedelig. Kjøpte du et smalt blyantskjørt forrige sesong, kanskje med høyt liv, er det bare å kjøre på med nerdebriller og sexy sko til.

Dressjakka, skinnjakka og trenchcoaten: Den litt romslige og herreinspirerte dressjakka holder stand, og funker supert i kombinasjon med smale og slitte jeans. Skinn og trench kan du også trygt ta med deg videre.

Blomsterbarnet i deg: Investerte du i en fotsid, blomsteraktig kjole i fjor, gjorde du et godt kjøp. Hippietrenden fortsetter som bare det. Det gjør også de asymmetriske eller stroppeløse chiffonkjolene, for deg som ønsker mer gudinnefølelse.

Glamouren: Selv om champagnen ikke flommer like mye som før, fortsetter festen en stund til. Plagg med paljetter er fortsatt hett, og du kan trygt danse rundt som ei diskokule helt til de faller av.

Vesten utenpå: Enten du har en herreinspirert på lur, eller en mer nedpå variant i dongeristoff - vesten digger vi fremdeles! Super i kombinasjon med en litt stor skjorte eller tunikalignende topp.

Buksedressen: Det engelske begrepet jumpsuit blir til hoppedress eller buksedress på norsk. Et hett element fra forrige sesong, som vil poppe opp i alle mulige varianter, både kort og lang - om mulig enda hetere en før.

Les også: Ny vår for jumpsuiten

Volumet: Baggy shorts og skjørt med volum og skulpturelle fasonger var gode investeringer i fjor, og funker like bra denne våren. Det samme gjelder den avkutta jeansen, som plutselig ble til en supertrendy shorts.

Chinos, skinnbukser, smale jeans og jeans med bootcut: Uansett hvilken av disse du investerte i forrige sesong, så er den glade nyheten at alle fortsetter for fullt inn i neste.

Les også: Den store bukseguiden

Hatten: Lot du deg inspirere av supermodell Agyness Deyns hattebruk i fjor, kan du fortsatt leke deg med den i år. En hatt på toppen, helst litt bestefarsaktig, lever i beste velgående som morsomt tilbehør.

Rydd plass til!

80-tallsbuksene: Haremsbukser og pyjamasbukser, løse boyfriendjeans, slitte, klorvaskede, opprevne og fargeglade jeans - like it or not: 80-tallet er tilbake. Se opp for nye, mystiske bukseformer fremover!

De korte jakkene: På den ene siden kan vi glede oss over inspirasjon fra korpsmiljøet - på den andre restaurantbransjen. Både korpsjakka og den korte kelnerjakka er hete tips for sesongen. For ikke å glemme oppstandelsen av olajakka!

Les også: Skulderputene er tilbake

Det fjerne østen: En av årets store moteinspirasjoner kommer fra Kina. Vi snakker kimonoinspirerte kjoleoverdeler med vide ermer, som vil gi tunikaen tøff konkurranse. Kinakrager er en annen detalj verdt å merke seg.

Fresht fottøy: Sko med åpen tå, pumps, gjerne med stilettaktige hæler og spissere tupp, skulpturelle detaljer og nettingsko à la YSL er bare noen av godbitene du kan glede deg til denne våren.

Et nytt liv: Årets belter har flere detaljer enn tidligere, og blir som et smykke i livet. Midjemålet skal rammes inn, og beltene skal synes, uansett hvilken tykkelse du måtte velge.

Skjørt som svinger: A-formede skjørt, gjerne med belte i livet og mye vidde nederst, er supertrendy igjen. Ikke nok med det, skjørtelengden kryper oppover. I disse krisetider får man som kjent ikke mer moro enn man lager selv.

Sjarmerende smykker: Side om side med de store statementsmykkene, ser vi en voksende trend av søte halsgropsmykker, gjerne med budskap og flere dinglende charms på. For ikke å glemme skinnsmykkene. Dette blir hot, hot, hot!

Utvidet veskebalanse: De svinedyre it-veskene er på tilbakegang, men veskeutvalget vil blomstre. Det hotteste blir vesker med personlighet, gjerne med snøring eller lenker på. I tillegg kommer mer firkantede vesker som en kontrast til de runde og baggy.

Vannfarger og akvarellblomster: Designerne har igjen tatt fram vannfarger og akvarellignende print - i tillegg til den knallgule sommerfargen.

Shortsen: På den ene siden kan du satse på smale denim- eller safarishorts, gjerne med lengde til kneet og oppbrett nederst. Eller om du er veldig vågal; de nye superkorte badedraktlignende shortsene med høy beinskjæring og høyt liv.

Slanger og andre dyr: Det dyriske printet blir et viktig trendelement denne våren, enten vi snakker imitert slange- eller krokodilleskinn eller leopardprint. Dyremønster vil gjøre seg bemerket både på klær, vesker, sko, belter og smykker.

Les også: Finn dyret i deg

Shortsdressen: Sesongens heteste plagg kommer trolig til å bli litt mer pyntet, og både med og uten stropper. Har du ikke skaffet deg en allerede, bør du vurdere det nå. En sikker hit på enhver sommerfest, og supersexy med høye pumps til.

Hullene: Diverse plagg med hullmønster kommer vi til å se mye av fremover. Og vi snakker da hull, som ser ut som de faktisk skal være der. Klipt ut i forskjellige mønsterformasjoner.

Les også: Stjel stjernestilen - stor samleartikkel

BEHOLD: Hatten står fortsatt sterkt, og buksedressen er et must i vår. Trenchcoat er en klassiker. De rutete skjortene holder stand. Spe på garderoben med et supertrendy korallfarget skjørt. Buksedress H&M, kr 249. Skjorte fra Indiska, kr 299. Trenchcoat fra KappAhl, kr 599.
Hatt fra H&M, kr 69,50. Skjørt fra H&M, kr 349.

BEHOLD: Hatten står fortsatt sterkt, og buksedressen er et must i vår. Trenchcoat er en klassiker. De rutete skjortene holder stand. Spe på garderoben med et supertrendy korallfarget skjørt. Buksedress H&M, kr 249. Skjorte fra Indiska, kr 299. Trenchcoat fra KappAhl, kr 599. Hatt fra H&M, kr 69,50. Skjørt fra H&M, kr 349. Foto: Foto: Svein-Erik Tøraasen/Blueline Studio

Pakk bort!

De mørkeblå, uvaska jeansene: Denne våren må de vike for de lysere - gjerne syrevaska og solblekede varianter.

Alt i fløyel: Jo visst er det mykt, men spesielt trendy i sommerhalvåret er det ikke.

De gotikkinspirerte plaggene: Gjem dem på et mørkt sted en god stund fremover.

De formløse og super-oversized klærne: Nå heller trenden igjen mot det smale og kroppsnære.

Den deilige fuskepelsen: I hvert fall fram til neste vinter. Den har gjort nytten sin, og bør få hvile fram til neste julebord.

Plasstjuvene: Ta et alvorlig oppgjør med alle mislykkede kjøp på salg og klær du ikke har brukt på en stund. Vet du at du aldri kommer til å bruke dem igjen, gi dem bort til Fretex, så får noen andre glede av dine tabber.

Les også:

Rocka mote

De kuleste interiørbloggene

Vis solvett i påsken

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning