I 2015 satte Det Nye, Kreftforeningen og journalist Thea Steen fokus på livmorhalskreft blant unge kvinner med den flermediale kampanjen #sjekkdeg.

Thea Steen, journalist for blant annet Det Nye, fikk tidlig i 2015 påvist livmorhalskreft, og skrev om sykdommen på sin egen blogg (link) og på detnye.no (link til første sak om diagnosen).

I høst viste detnye.no en videodagbok med Thea, og en rekke av Norges mest profilerte unge kvinner oppmuntret jenter til å ta celleprøven gjennom filmer som fikk mye oppmerksomhet (link).

Landets største medier omtalte filmene, og kampanjen tok av i rekordfart.

Og nå er det klart at budskapet kom frem:

6500 flere kvinner tok celleprøven mot livmorhalskreft  fra 2014 til 2015, ifølge nye tall fra Kreftforeningen. Det er den største økningen i livmorhalsprogrammet på 20 år.

Og nå mottar Thea Steen organisasjonens hederspris for sin innsats i ‪#‎sjekkdeg‬-kampanjen og åpenheten hun har vist rundt egen kreftsykdom.

Fikk påvist celleforandring

En av dem som fikk påvist celleforandring, og nå skal til behandling, er Det Nyes redaktør Karine Thyness.

- Jeg hadde selv ventet litt lenge siden forrige celleprøve, og jeg hadde en dårlig følelse. Og idiotisk nok, så førte den dårlige følelsen til at jeg utsatte det ytterligere. Men da vi bestemte oss for å kjøre #sjekkdeg-kampanjen, så måtte jeg selvsagt ta meg i nakken og ta en ny test, sier hun.

Thyness skal nå utføre konisering, som er et inngrep der den nederste delen av livmorhalsen fjernes. Det gjøres for å forhindre celleforandringer fra å utvikle seg til livmorhalskreft.

- Det er klart det er ubehagelig å få en slik beskjed, men jeg har en fantastisk gynekolog som har sagt at jeg ikke skal bekymre meg, så jeg velger å høre på ham. Dette er et preventivt inngrep, og det er utrolig bra at denne muligheten for å teste seg og oppdage celleforandringer i tide, finnes, sier Karine.

Tok celleprøve da mamma døde

> Jeg er ei dame på 35 år, 3 barn (gutt 15, jente 11, gutt 2,5) bor på Hamar der jeg driver mitt eget treningsstudio,Go hard Workouts. Er udannet Personlig trener.

Min aller største motivasjon er nok at  mamma døde av kreft i en alder av 49 år for 4,5 år siden. Tillegg hører jeg også  mange historier og triste skjebner som kanskje kunne vært unngått i min jobb.

>

> Jeg selv tester meg vært andre år på Volvat,Hamar.

> Dette er en undersøkelse som går utrolig fort,er helt smertefri både under og etter prøven.

>

> Jeg vil kanskje anbefale de som ikke har gjort det, (eller gruer seg til det ) til å gå til et sted som f.eks Volvat. Der er de spesialister, og får utført en litt mer grundig undersøkelse enn en fastlege får gjort. (Det er hvertfall min erfaring) Tillegg jobber de bare med dette, så det blir kanskje ikke så "kleint"

>

> Viktigste grunnen til å sjekke seg er at du rett og slett kan redde dit eget liv.Gjør man dette som anbefalt vil man  oppdage  forandringer tidlig. Ingenting å lure på, bestill time i dag:-))  Og mens du gjør, send en påminnelse til venninnegjengen også! Mona Nyhagen

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!