BRØDBAKST:

Ha mørk sjokolade i brødet!

Kan spises i stedet for kaker og søtsaker.

RUGBOLLER MED SJOKOLADE: Klart det! Hørt om sjokorug? Utrolig sunt, søtt og sprøtt. Her får du oppskriften.

RUGBOLLER MED SJOKOLADE: Klart det! Hørt om sjokorug? Utrolig sunt, søtt og sprøtt. Her får du oppskriften. Foto: Fit Living

Publisert Oppdatert

Et rykende varmt og ferskt brød er noe av det beste mange av oss vet.

Har du lyst på noen ferske oppskrifter med spennende ingredienser?

Vær så god – her er tre søte superbrød. Og ja - ett av dem skal du ha mørk sjokolade i.

Sjokorug

Mmmm ... søte og saftige rugboller med sjokolade? Spis dem i stedet for kake og søtsaker. 

Slik gjør du - 24 stk.:

Fordeig:

3 dl kaldt vann

10 g gjær

300 g rugmel

Deig:

150 g knuste rugkjerner

100 g linfrø

50 g solsikkekjerner

5 dl kokende vann

15 g grovt salt

1 ss maltsirup eller mørk sirup

1 ss kakaopulver

100 g mørk sjokolade

300 g hvetemel

50 g hakkede hasselnøttkjerner

Første dag: Hell vannet i en skål og løs opp gjæren. Rør rugmel i væsken og la deigen stå tildekket i romtemperatur i minst 10 timer. 

Neste dag: Ha rugkjerner, linfrø og solsikkekjerner i en skål. Hell kokende vann over, og la det stå i ca. 1 time.

Hell fordeigen i en stor skål sammen med de oppbløtte kjernene, salt, maltsirup og kakaopulver. Hakk sjokoladen grovt, og rør den inn i deigen.

Tilsett hvetemel, litt av gangen, mens du elter deigen. La deigen heve tildekket et lunt sted i ca. 2 timer. Hakk sjokoladen grovt og rør den i deigen.

Hakk hasselnøttkjernene.

Dypp en stor spiseskje i en skål med kaldt vann. Form deigen til boller ved hjelp av skjeen, og fordel dem på to stekeplater med bakepapir.

La brødene etterheve i ca. 30 min. Dryss bollene med de hakkede hasselnøttene, og stek på 250 °C i ca. 20 min. Avkjøl på rist.

RUGBOLLER MED SJOKOLADE: Hørt om sjokorug? Utrolig godt! Her får du oppskriften.

RUGBOLLER MED SJOKOLADE: Hørt om sjokorug? Utrolig godt! Her får du oppskriften. Foto: Fit Living

Speltbrød med gojibær - søtt og sprøtt

Et både søtt og sprøtt brød du kommer til å elske.

Du trenger til 1 stort brød:

1 dl yoghurt naturell

3 dl lunkent vann

25 g gjær

2 ts salt

1 ss flytende honning

100 g speltflak

50 g linfrø

50 g solsikkefrø

50 g gresskarkjerner

75 g gojibær

100 g grovt speltmel

250–300 g hvetemel

Slik gjør du:

Hell yoghurt og vann i en skål, og løs opp gjæren. Tilsett salt, honning og speltflak, og rør sammen. Ha linfrø, solsikkefrø, gresskarkjerner og gojibær i deigen. Bland speltmel og hvetemelet i litt av gangen, og elt godt. Deigen skal være litt klissete.

Dekk til og sett den til heving på et lunt sted i ca. 1 time. Ha deigen ut på en melet kjøkkenbenk, og form den til et rundt eller ovalt brød. Legg brødet på et stykke bakepapir og la det heve tildekket på et lunt sted i ca. 1 time.

Riss rutemønster i brødet. Sett ovnen på 200 °C varmluft, 225 °C på vanlig ovn. La en bakeplate stå i ovnen. Lemp brødet forsiktig med bakepapiret over på den varme bakeplaten, og stek brødet i ca. 25 min. Avkjøl på rist.

SPELTBRØD MED GOJIBÆR: Et både søtt og sprøtt brød du kommer til å elske.

SPELTBRØD MED GOJIBÆR: Et både søtt og sprøtt brød du kommer til å elske. Foto: Fit Living

Powermuffins 

Deilige muffins bakt på sunne råvarer – og helt uten mel.

Du trenger til 14 stk:

100 g gresskarkjerner

100 g solsikkekjerner

100 g linfrø

100 g sesamfrø

100 g mandler

100 g valnøtter eller hasselnøtter

5 egg

2 ss olivenolje

2 ts salt

100 g tørket frukt i små biter (f.eks. fiken og aprikos)

Slik gjør du:

Bland alle ingrediensene til muffinsene sammen, og fordel massen i 14 muffins-former av silikon. Stek på 160 °C i ca. 50 min. Avkjøl i formene før de tas ut. De holder seg godt i kjøleskapet i ca. en uke.

POWERMUFFINS: Bakt på sunne råvarer – og helt uten mel.

POWERMUFFINS: Bakt på sunne råvarer – og helt uten mel. Foto: Fit Living

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag