MENTAL HELSE:

- Jeg løp i hamsterhjulet fra tidlig til sent!

Annika jobbet fletta av seg - til kroppen streiket. Da tok hun et klokt valg.

HADDE STORE FORVENTNINGER TIL SEG SELV: – Det var ikke yrket det var noe galt med. Om jeg hadde byttet jobb hundre ganger, ville jeg aldri ha funnet meg til rette. Jeg løp i hamsterhjulet fra tidlig til sent. Problemet var de store forventningene jeg hadde til meg selv, sier Annika (28).
HADDE STORE FORVENTNINGER TIL SEG SELV: – Det var ikke yrket det var noe galt med. Om jeg hadde byttet jobb hundre ganger, ville jeg aldri ha funnet meg til rette. Jeg løp i hamsterhjulet fra tidlig til sent. Problemet var de store forventningene jeg hadde til meg selv, sier Annika (28). Foto: Rasmus Kongsøre
Sist oppdatert

Ta grep:

Snakk med noen om situasjonen din. Innsikter fungerer mer effektivt når de oppstår i samtale med andre, enn når man sitter alene og grubler.

Sorter ut hva du kan gjøre noe med. Legg en plan for hvordan du skal endre det.

Sett opp mål og delmål. Delmålene er viktige. For hvert delmål du når, får du en opplevelse av mestring, og vet du at du er på god vei.

Se med nytt og kritisk blikk på rutinene dine. Det du gjør hver dag får enormt mye å si over uker, måneder og år. Små grep kan gjøre en stor forskjell.

Ikke prøv å endre alt på en gang! Gi deg selv mulighet til å mestre endringene ved å innføre dem i tur og orden.

Vær tålmodig med deg selv. Det er ikke meningen at man skal klare alt på første forsøk. At du har prøvd, og ikke fikk til, er verdens dårligste grunn til å gi opp.

Jeg skulle klare alt, bli bedre på alt, huske på alt, ha det strøkent, få det til. 

Annika Heen Larsen (28) forklarer hvordan hun levde før kroppen sa stopp. Hun jobbet frilans som makeupartist, og sa aldri nei til overtidsjobbing.

Pengene strømmet inn på konto, og ble til lekre kjoler, partykvelder og rådyr sminke. Når det murret inni henne, kvelte hun ubehagelige følelser med å gjøre, gjøre, gjøre – både på jobb og hjemme.

– Du blir ikke rolig av å støvsuge gulvet når du ikke vil vite av følelsene dine, oppsummerer hun.

Espen Langseth driver coaching-firmaet Heia Deg, og møtte Annika for første gang i fjor da hun kom til ham for å søke råd.

– Når det er et gap mellom det du trenger og det du gjør, hjelper det ikke å bare tenke positivt. Da må det endringer til, sier han. 

Som coach veileder Espen klienter som vil finne ut hvordan de kan fungere bedre og trives bedre. Mange som får hjelp til å se seg selv utenfra, blir mer bevisst på behovene sine. Det fører gjerne til seriøse omprioriteringer.

Konstant på jobb

Som makeupartist kunne Annika jobbe kreativt og med mennesker – hun elsket det. Men som frilanser var det ingen grenser for hvor mye hun kunne jobbe.

Og ble hun spurt om å ta en jobb, var svaret ja. Alltid. Å være ja-menneske kostet dyrt. Hun var på jobb tidlig og sent. Når hun ikke jobbet, stresset hun med neste jobb: Vil jeg klare det? Er jeg godt nok forberedt?

Alle var fornøyd med innsatsen hennes. Alle unntatt henne selv. Og hun kjente en innvendig murring som ikke ville gi seg.

Når klienter kommer til Espen, begynner de sammen å pirke i hva klienten egentlig ønsker å få ut av livet. Hva gjør deg glad? Hva er de viktigste verdiene dine?

– Det er kanskje overraskende, men mange er ikke klar over hva som er viktigst for dem, og lever ikke i tråd med det de egentlig ønsker, forteller Espen.

Mange tenker at livet skal bli godt så snart jeg har den fine stillingen eller huset, anerkjennelsen, de gode karakterene eller den perfekte kroppen. Men de jager feil hare.

Uroen i brystet forsvinner ikke av mer jobbing eller finere kropp.

SØKTE PROFESJONELL HJELP: -Folk burde tenke mer med hjertet, mener Annika. Hun fant selv ut at pengene hun brukte på coaching ble mer verdt og varte lenger enn om hun hadde brukt dem på en kjole. Her med coach Espen Langseth.
SØKTE PROFESJONELL HJELP: -Folk burde tenke mer med hjertet, mener Annika. Hun fant selv ut at pengene hun brukte på coaching ble mer verdt og varte lenger enn om hun hadde brukt dem på en kjole. Her med coach Espen Langseth. Foto: Rasmus Kongsøre

- Må være rom for å feile!

Mange kan få en aha-opplevelse når de begynner å undersøke prioriteringene sine. Coaching handler om å bli bevisst på verdier og valg. Ved å finne ut hva som faktisk er viktigst for deg, kan du ta bedre valg for deg selv.

HAR NORMALE ARBEIDSTIDER: Opprinnelig hadde Annika planer om å bli gourmetkokk. Idag er hun lykkelig ansatt som makeupartist.
HAR NORMALE ARBEIDSTIDER: Opprinnelig hadde Annika planer om å bli gourmetkokk. Idag er hun lykkelig ansatt som makeupartist. Foto: Rasmus Kongsøre

Stresser du om morgenen?

Å starte dagen uten følelsen av å være på underskudd, gjør hele dagen bedre. Når hver dag, uke etter uke, får et bedre utgangspunkt, gir det hverdagen et løft.

Avklar med seg selv hva du skal gjøre hver morgen, og hva du må innse at du ikke rekker. Kanskje du kan gjøre noe klart kvelden før?

Estimer hvor lenge i forveien du må stå opp for at du kan rekke bussen med hvilepuls.

Å prioritere vekk er nøkkelen til suksess. Alt kan ikke være dødsviktig.

Skriv prioriteringslister, så du unngår å stappe alle dagene fulle. Da blir det lettere å la være å stresse med det du uansett ikke kan rekke å gjøre i dag.

Den som skal klare å prestere godt over tid, må tørre å være mer enn prestasjonene sine.
Espen Langseth, Coach i Heia Deg
Vi sorterte og prioriterte, og innførte én endring av gangen. Det var avgjørende for at jeg klarte det.
Annika Heen Larsen (28)

– Den som skal klare å prestere godt over tid, må tørre å være mer enn prestasjonene sine, sier Espen, som også coacher flere toppidrettsutøvere.

Mange blir utbrent på grunn av en feilslutning. De tenker at hvor godt de presterer, på idrettsbanen, på bloggen, på jobben eller på skolen, bestemmer hvor mye de er verdt.

Det fører til et uutholdelig press. Ingen kan prestere topp hele tiden. Det må være rom for å feile. Det er da vi vokser. Først når man lærer å være et helt menneske, med gode og dårlige sider, kan man prestere i det lange løp.

Og først når man gir plass til alle følelsene sine, også de ubehagelige, kan man trives.

Ble ubrent

Annika hadde det ikke bra, og kunne ikke fortsette å være på randen av utbrent, så hun skiftet beite. Ny jobb, nye muligheter.

Men i den nye jobben i sportsbutikk, fortsatte hun å stille urealistiske krav til seg selv. Da flere av kollegaene ble sykmeldt, gjorde Annika alles jobb. Da slo kroppen seg vrang.

– Jeg fikk senebetennelse i armer og ben, bihulebetennelse og halsbetennelse. Jeg måtte holde sengen i en måned. Det var den kjipeste måneden i mitt liv! Jeg er vant til å ha kontroll på alt, gjøre masse, prestere. Så lå jeg rett ut og klarte ingenting.

I kjent stil tenkte Annika nok en gang at ny jobb måtte bli løsningen.

Da hun kontaktet Espen, var det for å få hjelp til å finne drømmeyrket. Etter få coaching-timer var konklusjonen en annen.

Fikk aha-opplevelsen

– Det var ikke yrket det var noe galt med. Om jeg hadde byttet jobb hundre ganger, ville jeg aldri ha funnet meg til rette. Jeg løp i hamsterhjulet fra tidlig til sent. Problemet var de store forventningene jeg hadde til meg selv.

Nå har hun hoppet av hjulet. Espen er stolt av hva Annika har fått til.

– Noe av det beste jeg opplever som coach er når klienter får den aha-opplevelsen og innser at jeg kan endre meg. Alle kan ta grep for å få det bedre. Når jeg kan hjelpe noen til å innse det, opplever jeg mening ved det jeg gjør.

Oftere enn man skulle tro, sitter problemet på innsiden. Det er en selv man må endre for å få det bedre, ikke verden utenfor.

Gjennom samtalene innså Annika at det var opp til henne å gjøre noe. Da gikk startskuddet for endring. 

Å tøyle entusiasmen

I tillegg fikk hun hjelp fra Espen til å legge en plan. Noe av det viktigste Espen kunne bidra med var ikke å pushe Annika framover. Det var å bremse henne.

– Jeg måtte holdes i tøyle så jeg ikke prøvde å endre alt på en gang. Det er krevende å endre rutiner. Vi sorterte og prioriterte, og innførte én endring av gangen. Det var avgjørende for at jeg klarte det, sier Annika.

Nå lever hun annerledes enn før. Hun er fortsatt makeup-artist, men ga avkall på frilanslivet. Som ansatt i en salong har hun normale arbeidstider.

Hun sliter seg ikke ut, er en frisk fisk. Og blikket er våkent, det stråler.

– Jeg har det mye bedre nå. Jeg verdsetter det jeg får gjort mer enn jeg ergrer meg over det jeg ikke får gjort. Det kan oppsummeres i en liten setning, men gjør en stor forskjell i livet mitt.

Når Annika får spørsmål om hva hun har ofret ved å ta de grepene hun har tatt, er svaret klart:

– Ingenting. Jeg tjener mindre penger enn før, men det føles ikke som et offer. Noen flere dyre kjoler i året ga bare kortvarig glede. Klesskapet er jo fullt.

- Fem timer med vennene mine er mye mer verdt for meg enn fem timer overtid for å få råd til en ny kjole. Hver dag gleder jeg meg over at jeg er ferdig på jobb klokken 18 og har en hel kveld med fritid foran meg.

Denne saken ble første gang publisert 25/01 2016, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også