MENSEN:

Ser du hva som har flyttet inn hos tampongene?

Mulig Rema 1000 har plassert sjokoladen sin der den hører hjemme - i alle fall hver fjerde uke.

BIND, TAMPONGER OG SJOKOLADE I REMA 1000-HYLLA: Ann Kristin Børresen, som er daglig leder i Rema 1000 i Moss, sier til Det Nye at det er gutta som står bak sjokoladestuntet. - Lurer på om noen av gutta som jobber her synes vi jenter er litt mugne når vi har mensen, og sjokoladen er nok for å muntre oss opp.
BIND, TAMPONGER OG SJOKOLADE I REMA 1000-HYLLA: Ann Kristin Børresen, som er daglig leder i Rema 1000 i Moss, sier til Det Nye at det er gutta som står bak sjokoladestuntet. - Lurer på om noen av gutta som jobber her synes vi jenter er litt mugne når vi har mensen, og sjokoladen er nok for å muntre oss opp. Foto: Svein Harald Røine
Sist oppdatert
NAM NAM NAM: Joda, det er en kobling mellom menstruasjon og søtsug, men det skyldes kanskje noe annet enn du tror, ifølge ernæringsfysiolog i Bama, Gunn Helene Arsky
NAM NAM NAM: Joda, det er en kobling mellom menstruasjon og søtsug, men det skyldes kanskje noe annet enn du tror, ifølge ernæringsfysiolog i Bama, Gunn Helene Arsky Foto: Cecilie Leganger

Noe har skjedd i avdelingen for bind og tamponger på Rema 1000 på M8-senteret i Moss. Midt blant sanitærartiklene, lyser et parti med melkesjokolade opp.

Og da Det Nye regrammet Svein Harald Røines bilde av hylla, strømmet det inn med kommentarer.

Noen som kjenner seg igjen? Bra plassering! Ha ha ha ha ha.

Ann Kristin Børresen, som er daglig leder i butikken, sier til Det Nye at det er gutta som står bak:

- Lurer på om noen av gutta som jobber her synes vi jenter er litt mugne når vi har mensen, og sjokoladen er nok for å muntre oss opp.

Hun forteller videre at det er mange glade kunder som ler når de ser sjokoladen:

- Vi har noen verdigrunnlag vi lever etter, og det er at det skal være lønnsomt og morsomt, og dette er jo litt gøy, sier hun.

Gir mensen søtsug?

Ja, vi er kanskje litt ekstra mugne når vi har mensen?

Og mange av oss sier ikke nei takk til noe søtt fra godtehylla.

Men er det slik at vi opplever større søtsug denne ene uka enn ellers?

- Ja, vi har et større søtsug, men det skyldes bare at vi kjenner suget sterkere, ikke at det faktisk har skjedd noe med insulinnivåene, sier ernæringsfysiolog i Bama, Gunn Helene Arsky, til Det Nye.

Kompensasjon for lavt blodsukker

Hun henviser til en teori i en studie publisert i The Journal of Women's Health om at det er hormonene som setter i gang en ubalanse, og at man blir spesielt insulinsensitiv rett før menstruasjonen.

Det skulle igjen bety at kroppen lett får et for lavt blodsukker, og at man kompenserer for dette ved å spise søtsaker. Vel –er det da slik det henger sammen?

- Jeg fant en studie som viser at selv om kvinner gjerne har et mye større karbohydratsug etter ting som søtsaker og pasta rett før de får mensen, i den såkalte luteale fasen, så er insulinsensitiviteten stabil gjennom hele månedssyklusen, sier Arsky.

- Og det viste seg også at selv om kvinnene spiste mer karbohydrater rett før de fikk mensen, så var kaloriinntaket gjennom perioden stabilt. Med andre ord – de spiste mindre av noe annet.

BIND, TAMPONGER OG SJOKOLADE: Mange i kommentarfeltet synes Det Nyes regram av @sveinharaldroine sitt bilde fra Rema 1000 i Moss tar mensen på kornet.
BIND, TAMPONGER OG SJOKOLADE: Mange i kommentarfeltet synes Det Nyes regram av @sveinharaldroine sitt bilde fra Rema 1000 i Moss tar mensen på kornet. Foto: Instagram - regram @sveinharaldroine

Er søtsuget plagsomt?

Klart vi kan unne oss en sjokolade eller to når vi har mensen.

Og en som har kjent på suget etter både søtsaker og karbohydrater når hun har uka, er Karoline Lunde.

- Jeg har større appetitt enn deltakerne i TV-serien Slankekrigen. Det er ingen begrensning på hva jeg kan finne på å stappe i meg. Mitt eneste kriterie er at det er usunt, grisete og proppfullt av karbohydrater, skriver hun i en kommentar i Det Nye.

Men om søtsuget oppleves som slitsomt, har ernæringsfysiologen flere gode tips:

- Opplever man et søtsug som er plagsomt og som får en til å spise tomme kalorier, som for eksempel sjokolade, kan man eventuelt forsøke tilskudd av krom, sier Arsky.

- Krom er et sporstoff som er nødvendig for normal omsetning av karbohydrater og fettstoffer, som igjen er nært knyttet til hormonet insulin. Krom hjelper insulin med å regulere sukkernivået i blodet. Et stabilt blodsukker fører gjerne til mindre søtsug, legger hun til.

Mye annet søtt som er godt

Og det er mange søte ting som er bedre for kroppen å spise, enn rene drops, godteri og sjokolader.

- Med det mener jeg at dersom sukkeret kommer sammen med vitaminer, mineraler, fiber og andre aktive stoffer som er bra for helsen, slik som antioksidanter, så spiller det mindre rolle om det også er sukker til stede i disse matvarene.

Vi snakker da om naturlig sukker, ikke tilsatt. Selv om sukkermolekylene er kjemisk sett identiske, er det ikke noe ønske fra myndighetene om å redusere inntaket av naturlig sukker.

- Tørket frukt (uten tilsatt sukker), friske bær eller frisk frukt er eksempler på sunne, søte saker som man gjerne kan spise som mellommåltid eller avrunde middagsmåltidet med, sier Arsky.

Og dessert er kanskje ikke så dumt? Over hele verden nyter mennesker av alle nasjonaliteter noe søtt etter middag. I India mener man at et måltid ikke er komplett om ikke alle smakene er representert – man vil rett og slett ikke bli mett og tilfreds.

Og siden de færreste middagsretter er søte i seg selv, trengs det noe søtt etterpå.

Denne saken ble første gang publisert 18/02 2016, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også