Et rykende varmt og ferskt brød er noe av det beste mange av oss vet.

Har du lyst på noen ferske oppskrifter med spennende ingredienser?

Vær så god – her er tre søte superbrød. Og ja - ett av dem skal du ha mørk sjokolade i.

Sjokorug

Mmmm ... søte og saftige rugboller med sjokolade? Spis dem i stedet for kake og søtsaker. 

Slik gjør du - 24 stk.:

Fordeig:

3 dl kaldt vann

10 g gjær

300 g rugmel

Deig:

150 g knuste rugkjerner

100 g linfrø

50 g solsikkekjerner

5 dl kokende vann

15 g grovt salt

1 ss maltsirup eller mørk sirup

1 ss kakaopulver

100 g mørk sjokolade

300 g hvetemel

50 g hakkede hasselnøttkjerner

Første dag: Hell vannet i en skål og løs opp gjæren. Rør rugmel i væsken og la deigen stå tildekket i romtemperatur i minst 10 timer. 

Neste dag: Ha rugkjerner, linfrø og solsikkekjerner i en skål. Hell kokende vann over, og la det stå i ca. 1 time.

Hell fordeigen i en stor skål sammen med de oppbløtte kjernene, salt, maltsirup og kakaopulver. Hakk sjokoladen grovt, og rør den inn i deigen.

Tilsett hvetemel, litt av gangen, mens du elter deigen. La deigen heve tildekket et lunt sted i ca. 2 timer. Hakk sjokoladen grovt og rør den i deigen.

Hakk hasselnøttkjernene.

Dypp en stor spiseskje i en skål med kaldt vann. Form deigen til boller ved hjelp av skjeen, og fordel dem på to stekeplater med bakepapir.

La brødene etterheve i ca. 30 min. Dryss bollene med de hakkede hasselnøttene, og stek på 250 °C i ca. 20 min. Avkjøl på rist.

RUGBOLLER MED SJOKOLADE: Hørt om sjokorug? Utrolig godt! Her får du oppskriften. © Fit Living

Speltbrød med gojibær - søtt og sprøtt

Et både søtt og sprøtt brød du kommer til å elske.

Du trenger til 1 stort brød:

1 dl yoghurt naturell

3 dl lunkent vann

25 g gjær

2 ts salt

1 ss flytende honning

100 g speltflak

50 g linfrø

50 g solsikkefrø

50 g gresskarkjerner

75 g gojibær

100 g grovt speltmel

250–300 g hvetemel

Slik gjør du:

Hell yoghurt og vann i en skål, og løs opp gjæren. Tilsett salt, honning og speltflak, og rør sammen. Ha linfrø, solsikkefrø, gresskarkjerner og gojibær i deigen. Bland speltmel og hvetemelet i litt av gangen, og elt godt. Deigen skal være litt klissete.

Dekk til og sett den til heving på et lunt sted i ca. 1 time. Ha deigen ut på en melet kjøkkenbenk, og form den til et rundt eller ovalt brød. Legg brødet på et stykke bakepapir og la det heve tildekket på et lunt sted i ca. 1 time.

Riss rutemønster i brødet. Sett ovnen på 200 °C varmluft, 225 °C på vanlig ovn. La en bakeplate stå i ovnen. Lemp brødet forsiktig med bakepapiret over på den varme bakeplaten, og stek brødet i ca. 25 min. Avkjøl på rist.

SPELTBRØD MED GOJIBÆR: Et både søtt og sprøtt brød du kommer til å elske. © Fit Living

Powermuffins 

Deilige muffins bakt på sunne råvarer – og helt uten mel.

Du trenger til 14 stk:

100 g gresskarkjerner

100 g solsikkekjerner

100 g linfrø

100 g sesamfrø

100 g mandler

100 g valnøtter eller hasselnøtter

5 egg

2 ss olivenolje

2 ts salt

100 g tørket frukt i små biter (f.eks. fiken og aprikos)

Slik gjør du:

Bland alle ingrediensene til muffinsene sammen, og fordel massen i 14 muffins-former av silikon. Stek på 160 °C i ca. 50 min. Avkjøl i formene før de tas ut. De holder seg godt i kjøleskapet i ca. en uke.

POWERMUFFINS: Bakt på sunne råvarer – og helt uten mel. © Fit Living

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!