HVORDAN LYKKES?: 1. Lik det du driver med, og ikke minst prosessen. 2. Finn et miljø og en arbeidshverdag som passer din livsstil og personlighet – det er vanskelig å «fake» seg til topps. 3. Tro på deg selv.

Miriam Robstad (31)

Yrke: Makeupartist

Utdanning: Seks måneder ved Art Complexion i Oslo

Bor: I Greenpoint, Brooklyn, med kjæresten sin.

Beste med New York: Menneskene og energien.

Hverdagen til Miriam:

7.15 Vekkerklokken ringer.

9.00 Kommer til studio og bestemmer dagens look og tar bildene som er planlagt for dagen.

17.00 Jeg pakker sammen og tar subwayen hjem.

18.30 Rett på yoga på mitt faste studio i Williamsburg.

20.30 Jeg spiser middag eller tar en drink med en venninne eller kjæresten.

22.30 Vasker makeupkostene og pakker kitet til neste dag.

- Når man begynner å kunne leve av en jobb man elsker, da kjenner man at man er på rett spor, sier makeupartist Miriam Robstad (31) til Det Nye.

Miriam var 16 år da hun begynte å tenke på et liv utenfor Norges grenser, men hun fulgte ikke instinktet før hun ble 27. Da var det nå eller aldri.

Hun var singel, jobbet frilans og kunne leie ut leiligheten sin i Oslo. Alt lå til rette for å hoppe ut i det – og det var akkurat det hun gjorde.

– Jeg har alltid vært tiltrukket av New York. For meg betyr den store avstanden at jeg slipper alt av forventninger. Det er lettere å begynne på nytt når ingen kjenner deg. Jeg fikk en enorm frihetsfølelse. 

Blanke ark

Miriam jobbet allerede med de største motemagasinene og de beste fotografene i Oslo. Det enkleste er likevel ikke alltid det beste.

– Jobb er vel det som er vanskelig. Jeg hadde ikke en agent som kunne hjelpe meg, og heller ikke noe nettverk. Alt var som da jeg gikk ut av makeup-skolen i 2008, sier hun.

Miriam begynte på scratch i New York – og sa ja til så å si alt som kunne føre til nye kontakter.

– Jeg kontaktet til og med folk jeg egentlig ikke følte for å kontakte, men visste jeg måtte for å bli kjent med nye mennesker. Et tilfeldig møte kunne lede til noe godt, sier hun.

Konkrete mål

I dag har Miriam bodd i New York i fire år. Hele veien har hun satt seg årlige mål. Første mål var å assistere briten Pat McGrath.

– Jeg nådde målet mitt det første året, da jeg hjalp til under moteuken, sier Miriam.

Det største målet var likevel å få en agent. Og i april i fjor skrev hun kontrakt med Bryan Bantry Agency.

– Hvordan klarte du det?

– Jeg assisterte en som allerede jobbet for Bryan Bantry, og av den grunn fikk jeg assistere for agenturet i ca. to år før de ba om å skrive kontrakt med meg, forteller hun.

– På hvilken måte hjalp dette deg?

– Det var en bekreftelse på at jeg har noe i New York å gjøre. Samtidig som jeg vet at jeg bare må jobbe enda hardere. Jeg kan ikke understreke nok hvor viktig det er å sette seg nye mål så snart et mål er nådd.

Så kom gjennombruddet

Supermodellen Erin Wasson har frontet kampanjer for de største merkene og er å se på magasinforsider i enhver kiosk. Miriam fikk mulighet til å jobbe med stjernen under et opptak for magasinet NO TOFU.

– Hva følte du da du fikk denne jobben?

– Jeg ble selvfølgelig glad, og veldig spent. Det var utrolig gøy å jobbe med en som er så trygg på seg selv. Wasson har tonnevis med erfaring, og man trenger ikke å fortelle henne hva hun skal gjøre foran kamera, sier Miriam.

Selv om hun sminker hver eneste dag, kjente hun det på kroppen etter den jobben. Det er ikke hver dag hun får pudre nesa til en supermodell.

– Har shooten gjort noe for deg i ettertid?

– Ja, jeg merker at jeg får mer respekt fra fotografer og magasiner som er på et høyere nivå, sier Miriam.

 

SMINKER DE HOTTESTE STJERNENE: Det var den forlokkende avstanden som gjorde at det rykket i flyttefoten til Miriam Robstad. Nå sminker hun stjerner som Erin Wasson og Karlie Kloss.

Aldri angret

–Har New York forandret deg?

– Jeg er blitt litt tøffere etter at jeg kom hit. Jeg gir mer faen i hva folk tenker. Mindre jantelov, rett og slett.

Likevel er det noe Miriam savner fra hjemlandet. 

– Gode venner og familien, sunn mat og sunne verdier. Ikke minst har jeg skjønt at nordmenn er veldig flinke til å ta vare på dem rundt seg. Her i New York er det mer meg og mitt.

– Likevel har du kommet godt inn i den amerikanske kulturen?

– Ja, jeg har jo bodd sammen med amerikanere fra dag én.

– Hvordan merker man at man er en «N.Y.-citizen» og ikke en turist lenger?

– Når man kommer over følelsen av å være på ferie, dårlige dager dukker opp og man lurer på hvor man skal bo om noen måneder, småler Miriam.

Hun skyver hverdagen til side og kjenner på den virkelige New York-følelsen.

– Jeg har aldri angret på at jeg flyttet. Det er nok det lureste jeg har gjort. Måten å tenke på har forandret seg til det bedre, og jeg har møtt mange fascinerende mennesker – sterke og tøffe folk som ikke lar seg stoppe. Slike har vi plass til flere av i Norge, tror jeg.

- New York er en fantastisk plass å hente inspirasjon fra, avslutter Miriam.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!