karriere:

- New York har gjort meg tøffere. Jeg gir mer faen i hva folk tenker!

Salima, Sølvi og Miriam fulgte drømmen og dro til verdens råeste metropol. Slik kom de seg opp og fram.

NEW YORK, NEW YORK: Salima Breie Jobarteh (27), Sølvi Haugseth (28) og Miriam Robstad (31) bor og jobber i New York -slik landet de drømmejobben.
NEW YORK, NEW YORK: Salima Breie Jobarteh (27), Sølvi Haugseth (28) og Miriam Robstad (31) bor og jobber i New York -slik landet de drømmejobben.
Sist oppdatert
HVORDAN LYKKES?: 1. Lik det du driver med, og ikke minst prosessen. 2. Finn et miljø og en arbeidshverdag som passer din livsstil og personlighet – det er vanskelig å «fake» seg til topps. 3. Tro på deg selv.
HVORDAN LYKKES?: 1. Lik det du driver med, og ikke minst prosessen. 2. Finn et miljø og en arbeidshverdag som passer din livsstil og personlighet – det er vanskelig å «fake» seg til topps. 3. Tro på deg selv.

Miriam Robstad (31)

Yrke: Makeupartist

Utdanning: Seks måneder ved Art Complexion i Oslo

Bor: I Greenpoint, Brooklyn, med kjæresten sin.

Beste med New York: Menneskene og energien.

Hverdagen til Miriam:

7.15 Vekkerklokken ringer.

9.00 Kommer til studio og bestemmer dagens look og tar bildene som er planlagt for dagen.

17.00 Jeg pakker sammen og tar subwayen hjem.

18.30 Rett på yoga på mitt faste studio i Williamsburg.

20.30 Jeg spiser middag eller tar en drink med en venninne eller kjæresten.

22.30 Vasker makeupkostene og pakker kitet til neste dag.

- Når man begynner å kunne leve av en jobb man elsker, da kjenner man at man er på rett spor, sier makeupartist Miriam Robstad (31) til Det Nye.

Miriam var 16 år da hun begynte å tenke på et liv utenfor Norges grenser, men hun fulgte ikke instinktet før hun ble 27. Da var det nå eller aldri.

Hun var singel, jobbet frilans og kunne leie ut leiligheten sin i Oslo. Alt lå til rette for å hoppe ut i det – og det var akkurat det hun gjorde.

– Jeg har alltid vært tiltrukket av New York. For meg betyr den store avstanden at jeg slipper alt av forventninger. Det er lettere å begynne på nytt når ingen kjenner deg. Jeg fikk en enorm frihetsfølelse. 

Blanke ark

Miriam jobbet allerede med de største motemagasinene og de beste fotografene i Oslo. Det enkleste er likevel ikke alltid det beste.

– Jobb er vel det som er vanskelig. Jeg hadde ikke en agent som kunne hjelpe meg, og heller ikke noe nettverk. Alt var som da jeg gikk ut av makeup-skolen i 2008, sier hun.

Miriam begynte på scratch i New York – og sa ja til så å si alt som kunne føre til nye kontakter.

– Jeg kontaktet til og med folk jeg egentlig ikke følte for å kontakte, men visste jeg måtte for å bli kjent med nye mennesker. Et tilfeldig møte kunne lede til noe godt, sier hun.

Konkrete mål

I dag har Miriam bodd i New York i fire år. Hele veien har hun satt seg årlige mål. Første mål var å assistere briten Pat McGrath.

– Jeg nådde målet mitt det første året, da jeg hjalp til under moteuken, sier Miriam.

Det største målet var likevel å få en agent. Og i april i fjor skrev hun kontrakt med Bryan Bantry Agency.

– Hvordan klarte du det?

– Jeg assisterte en som allerede jobbet for Bryan Bantry, og av den grunn fikk jeg assistere for agenturet i ca. to år før de ba om å skrive kontrakt med meg, forteller hun.

– På hvilken måte hjalp dette deg?

– Det var en bekreftelse på at jeg har noe i New York å gjøre. Samtidig som jeg vet at jeg bare må jobbe enda hardere. Jeg kan ikke understreke nok hvor viktig det er å sette seg nye mål så snart et mål er nådd.

Så kom gjennombruddet

Supermodellen Erin Wasson har frontet kampanjer for de største merkene og er å se på magasinforsider i enhver kiosk. Miriam fikk mulighet til å jobbe med stjernen under et opptak for magasinet NO TOFU.

– Hva følte du da du fikk denne jobben?

– Jeg ble selvfølgelig glad, og veldig spent. Det var utrolig gøy å jobbe med en som er så trygg på seg selv. Wasson har tonnevis med erfaring, og man trenger ikke å fortelle henne hva hun skal gjøre foran kamera, sier Miriam.

Selv om hun sminker hver eneste dag, kjente hun det på kroppen etter den jobben. Det er ikke hver dag hun får pudre nesa til en supermodell.

– Har shooten gjort noe for deg i ettertid?

– Ja, jeg merker at jeg får mer respekt fra fotografer og magasiner som er på et høyere nivå, sier Miriam.

 

SMINKER DE HOTTESTE STJERNENE: Det var den forlokkende avstanden som gjorde at det rykket i flyttefoten til Miriam Robstad. Nå sminker hun stjerner som Erin Wasson og Karlie Kloss.
SMINKER DE HOTTESTE STJERNENE: Det var den forlokkende avstanden som gjorde at det rykket i flyttefoten til Miriam Robstad. Nå sminker hun stjerner som Erin Wasson og Karlie Kloss.

Aldri angret

–Har New York forandret deg?

– Jeg er blitt litt tøffere etter at jeg kom hit. Jeg gir mer faen i hva folk tenker. Mindre jantelov, rett og slett.

Likevel er det noe Miriam savner fra hjemlandet. 

– Gode venner og familien, sunn mat og sunne verdier. Ikke minst har jeg skjønt at nordmenn er veldig flinke til å ta vare på dem rundt seg. Her i New York er det mer meg og mitt.

– Likevel har du kommet godt inn i den amerikanske kulturen?

– Ja, jeg har jo bodd sammen med amerikanere fra dag én.

– Hvordan merker man at man er en «N.Y.-citizen» og ikke en turist lenger?

– Når man kommer over følelsen av å være på ferie, dårlige dager dukker opp og man lurer på hvor man skal bo om noen måneder, småler Miriam.

Hun skyver hverdagen til side og kjenner på den virkelige New York-følelsen.

– Jeg har aldri angret på at jeg flyttet. Det er nok det lureste jeg har gjort. Måten å tenke på har forandret seg til det bedre, og jeg har møtt mange fascinerende mennesker – sterke og tøffe folk som ikke lar seg stoppe. Slike har vi plass til flere av i Norge, tror jeg.

- New York er en fantastisk plass å hente inspirasjon fra, avslutter Miriam.

- Jeg kan alltids dra tilbake om det går til helvete!

For Salima (27) har New York alltid vært den store drømmen. Nå bor hun midt i den amerikanske storbyen, jobber som stylist og har startet sitt eget firma. Men ifølge hennes selv har hun fortsatt en lang vei å gå.

Salima Breie Jobarteh (27)

Yrke: Frilansstylist & stylistassistent

Utdanning: Diplom i Kunst & Design og bachelor i Fashion PR fra London College of Fashion

Bor: I en toetasjes leilighet i East Village sammen med tre andre.

Beste med New York: Alt kan skje, så lenge du er åpen for det.

HVORDAN LYKKES? 1. Jobb ekstremt hardt. Se på det som livets eksamen. Spør om gode tips og råd på veien. 2.  Om veien du hadde sett for deg ikke fører fram – sett deg ned og reflekter. Finn en annen framgangsmåte  – alt er mulig her i verden. 3.  Ikke la negative kommentarer påvirke deg.
HVORDAN LYKKES? 1. Jobb ekstremt hardt. Se på det som livets eksamen. Spør om gode tips og råd på veien. 2. Om veien du hadde sett for deg ikke fører fram – sett deg ned og reflekter. Finn en annen framgangsmåte – alt er mulig her i verden. 3. Ikke la negative kommentarer påvirke deg.

Hverdagen i NY:

07.00: Vekkerklokken ringer. Jeg svarer på e-poster og sjekker sosiale medier.

09.00: Setter sammen inspirasjonsbilder på Photoshop til Arcada Exclusives instagramkonto og facebookside.

12.00: Om jeg ikke har møter, drar jeg på trening i noen timer. Det er den eneste måten jeg blir kvitt stress på.

15.00: Hjemme igjen. Setter meg ned med Arcada Exclusive og jobber.

18.00: Middag i min venninnes klassiske Soho-leilighet, hvor vi snakker om business og livet.

21.00: Tid for TV-kos med Scandal og How to Get Away With Murder.

Tidlig i tjueårene flyttet Salima Breie Jobarteh (27) til England for å studere Fashion PR ved et av Londons beste moteuniversiteter.

Der assisterte hun som stylist, og fikk kle både Naomi Campbell og Erin O'Connor. London var spennende, men Salima drømte om New York.

–Alt fra tegnefilmer til musikk har romantisert New York for meg. Byen har alltid gitt inntrykk av at det er her drømmer blir virkelige, sier Salima Det Nye.

I stedet for å tilbringe den første sommerferien fra studiene i Londons gater, dro hun derfor heller til Manhattan. Allerede da begynte hun å bygge opp et nettverk, noe hun fremdeles høster frukter av i dag.

Den harde hverdagen

Da hun endelig hadde fullført bacheloren i London, var Salima  ivrig etter å flytte over Atlanteren. Men det skulle ta lengre tid enn forventet. Hun måtte nemlig vente ni måneder på visum, og satt hjemme i Norge og telte på knappene til hun holdt visumet i hånden.

I dag er hun en ekte New Yorker, og jobber blant annet som stylistassistent for David Vandewal, med merkevarer som Elle og Maison Martin Margiela på kundelisten. Hverdagen går med til henting og bringing av klær, sette sammen moodboards og finne de riktige trendene på sett.

– Selv om vi har fantastisk kjemi både på jobb og utenfor, er det David som er sjefen, forteller Salima, og forteller at hierarkiet i den amerikanske motebransjen er strengt.

– Hvordan er det å jobbe som assistent i New York i forhold til i Norge?

– Alt er helt annerledes her. I New York har magasinene egne team for hver nisje, og vi får hjelp fra blant annet et sko-team, et tilbehørsteam og et kjole-team til å finne styling, forteller Salima.

På selve opptaket har hun og de andre assistentene ansvaret for stylingområdet. Den siste cover-shooten hennes var med skuespiller Rooney Mara, iført Gucci-drakt.

– Jeg har lært vanvittig mye av David, spesielt språket og politikken innad i industrien, sier hun.

Hjelper folk å shoppe

I tillegg til å jobbe som stylistassistent, har Salima nettopp startet sitt eget gründerprosjekt kalt Arcada Exclusive.

– Siden det er såpass tøft å klare seg her, er det greit å ha flere bein å stå på, sier hun.

Aracada Exclusive skreddersyr shoppingopplevelser i New York for dem som vil unngå turistfellene, som for eksempel 5th Avenue og Broadway.

Ifølge Salima er det et stort marked innenfor personlig shopping i New York, fordi det er så mye å velge mellom. Dermed havner man fort på feil sted.

– Jeg kjenner til utallige sidegater og bortgjemte skatter i denne byen, og kan hjelpe dem som trenger det. Mange kommer hit for å bruke penger. Hvorfor ikke hyre en som kan veilede og lage en helt spesiell shoppingopplevelse rundt i byen?

Overlevelsesinstinktet

Det er sånne ideer som gjør at livet hennes går rundt. Penger gror nemlig ikke på trær i New York, samtidig som byen er av de dyreste stedene i hele verden å leve i.

– Jeg leste at om du skal leve godt i denne byen, må du ha en årslønn på en million kroner. Det er jo helt sinnssykt!

Salima underestreker at du må lære deg å kjempe for å overleve, med mindre du kommer fra en familie som kan sponse deg.

– Er det noe jeg har innsett, så er det at man ikke blir rik av å jobbe med styling og klær i oppstartsfasen.

– Blir du skremt av dette, eller sterkere?

– Jeg har satt meg et mål, og det skal jeg kunne stryke fra listen en dag. Jeg skal klare det! Når det er sagt, er det betryggende å vite at jeg har Norge. Jeg kan alltids dra tilbake om noe skulle gå til helvete, ler Salima, men krysser fingrene for at alt går etter planen. Noe det tyder på at det gjør.

– Jeg gjør det jeg alltid har drømt om. Jeg får et sug i magen når jeg står på Fashion Week og tenker på hva jeg jobber med. Det samme suget får jeg når jeg fyker forbi skyskraperne på rulleskøytene mine. Det er da jeg føler at jeg bor i New York.

- Ingen går hjem klokken tre på en fredag bare fordi det er fredag!.

Sølvi Haugseth (28) har kapret drømmejobben i New York, og jobber lange dager (og netter).

FØLGER DRØMMEN I NEW YORK: Hvem vil vel ikke bo i verdens råeste metropol? For norske Salima (27) er drømmen blitt til virkelighet.
FØLGER DRØMMEN I NEW YORK: Hvem vil vel ikke bo i verdens råeste metropol? For norske Salima (27) er drømmen blitt til virkelighet.

- Jeg blir fortsatt bergtatt av de endeløse gatene på Manhattan. Spesielt i West Village. Når jeg først har fri, tar jeg turen dit. Da er det lov å stoppe opp og tenke på hvor heldig jeg er som bor i denne byen, sier Sølvi.

Hverdagen til Sølvi:

07.25: Vekkerklokken ringer aller første gang. Jeg finner slumreknappen.

07.55: Vekkerklokken ringer for fjerde gang. Ok, jeg har en knapp halvtime på meg til jeg må hoppe på T-banen ...

Rise and shine!

09.25: Ankommer Chelsea Market og tar YouTube-heisen opp til sjette etasje.

11.00: Produksjonsmøte. Pitcher tre utvik-lede konsepter til videoinnhold.

13.00: Lunsj! Løper ned til Los Tacos No. 1, mitt favoritt-lunsjsted i Chelsea Market. Bestiller taco med grillet kylling.

20.00: Publiserer dagens video og logger av maskinen.

20.30: Drar ned til Smalls Jazz Club i West Village hvor en kompis skal spille. På veien svinger jeg innom Joe's Pizza for en Pepperoni Slice to go.

22.30: Hjemme. Hopper rett i dusjen og lager tradisjonell, norsk kveldsmat mens jeg sjekker kalenderen for morgendagen.

23.45: Ser House of Cards-episoder

til jeg slukner.

HVORDAN LYKKES?: 1. Jobb hardt og vær hyggelig og hjelpsom mot alle du møter. 2. Sett deg konkrete mål og egne tidsfrister. 3. Gjør det du liker og har talent for. Forventningene til arbeidsutførelser i N.Y. er gedigne, og du blir nødt til å jobbe lange dager (og netter …).
HVORDAN LYKKES?: 1. Jobb hardt og vær hyggelig og hjelpsom mot alle du møter. 2. Sett deg konkrete mål og egne tidsfrister. 3. Gjør det du liker og har talent for. Forventningene til arbeidsutførelser i N.Y. er gedigne, og du blir nødt til å jobbe lange dager (og netter …).

Sølvi Haugseth (28):

Yrke: Art Director-internship i YouTube

Utdanning: Bachelor i markedsføring fra BI og Art Direction ved Miami Ad School New York

Bor: I BushwicK, Brooklyn, sammen med to romkamerater.

Beste med New York: Mulighetene.

Hun sitter på kontoret sitt i YouTube og mimrer. Det er to og et halvt år siden hun forlot Norge.

– New York er en vanvittig kul og spennende by, men for meg handlet det mest om jobb og muligheter, sier hun.

Byen som klasserom

– Jeg har alltid vært veldig kreativ, men har aldri skjønt at det er det jeg må jobbe med.

En dag var det som om alt falt på plass. Sølvi skjønte at hun ville bli kreatør i reklame-bransjen, men hun ville ikke studere på en hvilken som helst skole.

– Jeg googlet «verdens beste reklameskole», enkelt og greit. Øverst på listen sto Miami Ad School New York.

For å komme inn måtte Sølvi sende inn materiale som viste hennes kreative talent.

I tillegg måtte hun ha en bachelor, og dessuten et Skype-intervju. Sølvi kom inn som den eneste norske studenten.

– Gjennom skolen slapp vi inn til verdens største reklamebyråer. Vi ble kastet ut i det. «Where the real world is your class room,» lyder skolens slagord.

Ingen hjem klokken 15

- Jeg har ikke tro på å lese x antall bøker for så å ta en test. Da er det lett å glemme alt etterpå. I denne bransjen lærer man best av å være der det skjer, sier hun.

I New York stilles det høye krav. Mange jobber lange dager.

– Ingen går hjem klokken tre på en fredag bare fordi det er fredag. Man gjør ferdig alt man skal før dagen er over, sier Sølvi.

Jobber gratis

YouTube er verdens største nettsted for opplasting og deling av videoklipp, og har lenge stått på ønskelisten til Sølvi.

– Hvordan fikk du jobb der?

– Jeg møtte noen som jobber der gjennom skolen. Da jeg søkte om internship etter utdannelsen, kjente de igjen navnet mitt, sier hun, og takker sitt urnorske fornavn for at akkurat hennes CV ble lagt merke til.

– De spurte om å få se porteføljen min. Kort tid etter fikk jeg en mail om at de ønsket å ha meg som intern, sier hun, og husker ennå den gode følelsen av å ha kommet et steg videre.

– Hvordan er lønningene i forhold til i Norge?

– Jeg er i en prosess der jeg søker om visum og har ennå ikke lov til å tjene penger, så, ja, jeg jobber mye for ingenting. Men jeg får gratis kaffe, ler hun.

– Hvordan overlever du i en så dyr by som New York uten lønn?

– Det er selvfølgelig veldig hardt, men det går på et vis. Jeg må være innmari fornuftig med alt jeg prioriterer. Jeg er sjelden på shopping og er blitt god på gjenbruk, sier hun.

Ifølge Sølvi er alle opptatt av å hjelpe hverandre i den travle byen.

– Vi som er her har én ting til felles, vi vil nå målene våre og har store drømmer, sier hun.

Ikke som på film

De fleste nordmenn kjenner byen gjennom TV-serier og filmer, der man går på shopping dagen lang eller løper gjennom Central Park med musikk på øret. Ganske langt fra hverdagen for de fleste.

– Mange der hjemme tror vi bare sitter på fortauet og drikker cosmopolitan, men så glamorøst er det ikke, sier Sølvi.

– På Instagram flasher vi bare hvor bra vi har det. Det er sjelden vi avslører at vi kun har levd på bananer den dagen, ler Sølvi, som innrømmer at hun er glad i å legge ut bilder med «positiv vibe», når byen er på sitt aller beste.

– Savner du noe fra Norge?

– Jeg er utrolig glad i landet mitt og savner aller mest å gå i fjellet, den norske naturen og alt det friske. Og brunost.

Likevel har ikke Sølvi vært hjemme på over et år. Når hun først har penger, går de ikke til flybilletter, men til å komme seg nærmere målet.

– Akkurat nå fokuserer jeg på New York, og tar et halvt år om gangen. Men framtidsdrømmen min er å jobbe med de sterkeste merkevarene i verden. Og jeg tror jeg vet hvordan jeg skal komme meg dit, sier hun. 

 

ETT SKRITT AV GANGEN: Når drømmen er å jobbe med de største merkevarene som finnes, faller det naturlig å bestille en enveisbillett til verdens reklamehovedstad. I hvert fall for Sølvi Haugseth (28).
ETT SKRITT AV GANGEN: Når drømmen er å jobbe med de største merkevarene som finnes, faller det naturlig å bestille en enveisbillett til verdens reklamehovedstad. I hvert fall for Sølvi Haugseth (28).

Denne saken ble første gang publisert 08/01 2016, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også