Kos med en delfin

Har du noen gang hatt lyst til å omfavne, klemme og kysse en delfin?

Publisert Oppdatert

Delfinene i Hawk's Cay

Type: Tilhører arten bottlenose eller tumler på norsk. Hører hjemme i Atlanterhavet.

Størrelse: Voksne måler to og en halv til tre meter og veier snaut 150 til 300 kilo.

Kommunikasjon: De knatrer, piper og grynter. I tillegg sender de beskjeder ved å bruke kroppen. For eksempel ved å hoppe til værs og lande på siden eller slå med halen.

Spisevaner: I det fri spiser de fisk, blekksprut og forskjellige krepsdyr.

Avl: Delfinene i Hawk's Cay er født i fangenskap.

Delfinen er i det pratsomme hjørnet: Knitre-knitre-knatre, knatre-pip-pip-pip-ra-ta-tata. Den slår med halen som tegn på at den vil strykes og kjæles fram og tilbake langs den glatte kroppen.

Så fyker den av gårde, forsvinner under vann, tar fart og bykser opp i luften, kommer tilbake for å få et kyss pluss belønning. Jeg slenger en liten fisk eller to inn i det evig glisende gapet.

Jeg befinner meg i bassenget til hotell og feriesenteret Hawk's Cay i havkanten på øya Islamorada - en del av the Florida Keys - nesten midt mellom Miami og Key West. Vannet i bassenget kommer fra havet utenfor.

Det lukter hav, saltvann, tang og tare. Her bor et halvt dusin delfiner. Alle født i fangenskap, alle menneskevennlige underholdningsartister.

Arbeidsdagen til delfinen er lang. Flere ganger om dagen kommer gjester som meg - gjerne i grupper på sju-åtte stykker - ut til sine rundt 25 minutter i bassenget for nærkontakt med havets klovn.

Men først er det teori.

Du må lære deg å sette pris på denne vidunderlige skapningen i tilfelle du en dag møter den i havet. Opplevelsen, som heter The Dolphin Connection, skal både være oppdragende, gjøre deg naturen bevisst og være morsom. Den lykkes på alle tre områder.

Hawk's Cay startet med sitt delfinprogram i 1990 og driver både med undervisning av mennesker, trening av delfiner og med avl. Gjennom et utvekslingsprogram med andre store delfinparker rundt om i USA byttes delfiner for å unngå innavl.

Jeg lar meg imponere over disse sjarmørenes arbeidsmoral. Aldri en sur mine, aldri misbruk av makt. En delfin består tross alt av hundre kilo veltrimmede muskler.

Etter at mine tilmålte 25 minutter i vannet er over, hilser den meg farvel med å danse baklengs på halefinnen, forsvinne under vann, ta fart, kommer opp og gjøre en tredobbelt salto.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning