Fagfolk raser over farlige hemoroidekrem-tips

Jan Thomas-tips bare rævva?

Jan Thomas reklamerer for å bruke hemoroidesalve i ansiktet. Vil du følge hans råd?

Jan Thomas bruker hemoridesalve i fjeset. -- Ikke et eksempel til etterfølgelse, mener farmasi-kyndige folk..

Jan Thomas bruker hemoridesalve i fjeset. -- Ikke et eksempel til etterfølgelse, mener farmasi-kyndige folk.. Foto: Foto: TV 2

Publisert Oppdatert

Det er promo-reklamen til TV-serien «Top model Norge» som har fått farmasistudent Ingrid Kristine Ohm ved Universitetet i Oslo til å rasle med kremtubene.

I et krasst innlegg på Dagbladets debattsider retter hun søkelyset på hysteriet til Jan Thomas.

For bakvortes bruk

I et av innslagene tipser Jan Thomas modellprogramleder Vendela Kirsebom om å bruke hemoroidekrem på huden under øynene, angivelig for å fjerne poser under øynene på mirakuløst vis.

- Hemoroidekrem skal, av naturlige årsaker, brukes i endetarmen, da de inneholder legemidler som reduserer smerter og betennelser i forbindelse med hemoroider (utvidede blodårer i eller nær endetarmsåpningen), påpeker Ohm.

Kraftige bivirkninger

I innlegget setter Ohm søkelys på at kremen har kraftige bivirkninger om den smøres på tynn hud, slik som man har under øynene.

Dette kan igjen føre til at huden blir enda tynnere, og gi økt trykk rundt øyet. Noe som i verste fall kan forårsake grønn stær. I tillegg vil blåmerker og sår lettere blomstre opp...

- Mangler kunnskap

- Det er viktig at folk vet hva de gjør når de følger et slikt råd fra en stylist som ikke har faglig kompetanse innen legeyrket, påpeker Ohm.

Hun viser til at legemidler skal brukes i henhold til råd fra farmasøyter og leger.

- Annen bruk utover dette er å gamble med egen helse, understreker Ohm og retter pekefingeren mot Jan Thomas.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning