Orgasme step by step:

Ja, vi kommer!

– Alle kan få orgasme, det er bare en treningssak! sier sexbokforfatterne Ida Jackson (21) og Maren Kristiane Solli (22).

Ida Jackson og Maren Kristiane Solli har skrevet ei bok for alle som har 
sex med jenter. - Min største ahaopplevelse var at klitoris er et kjempestort 
organ, sier Maren. - Min åpenbaring var sexleketøy, sier Ida.

Ida Jackson og Maren Kristiane Solli har skrevet ei bok for alle som har sex med jenter. - Min største ahaopplevelse var at klitoris er et kjempestort organ, sier Maren. - Min åpenbaring var sexleketøy, sier Ida. Foto: Foto: Jeanette Landfald Bækkevold

Publisert Oppdatert

Beklager jenter, men din orgasme er ditt ansvar

- Vi har skrevet en bok for alle som har sex med jenter. Tanken er å vise damer flest mulig måter å oppnå orgasme på. Vi vil at alle jenter skal ha det bra med seg selv og med kroppen sin, sier Ida.

Bokprosjektet Jenter som kommer startet for et og et halvt år siden, da Maren fikk jentekjæreste. Hun hadde bare vært sammen med gutter før og pløyde nettet og bokbutikker for å finne ut hvordan man egentlig har sex med en jente. Etter iherdig leting måtte hun bare slå fast at det knapt finnes litteratur om hvordan man tilfredsstiller en jente, eller bøker om jenters onani.

- Det eneste jeg fant ut, er at jenter kan ha sex uten kuk - men ingen skrev hvordan. Da får jeg skrive en bok selv da, tenkte jeg, sier Maren.

Hun ringte sin litteraturstuderende feministvenninne Ida - tidligere definert som lesbisk, i dag godt gift med en mann - og snart var de i gang med researchen. I november ble boka lansert.

Orgasmeansvar

Da Det Nye i høst spurte rundt 3000 norske kvinner om deres sexliv, svarte én av ti at de aldri får orgasme når de har sex. Halvparten oppga dessuten at de hadde faket en orgasme.

- Faktisk viser annen forskning at to av ti jenter aldri kommer. Supertriste tall, kommenterer Maren.

- Forklaringen ligger kanskje i at 25 prosent av alle jenter aldri onanerer?

Les også: Ta orgasmen i egne hender

Å avslutte når ståtissen daler og håpe at jenta fikk til noe underveis, holder ikke

De fleste menn onanerer to til seks ganger i uka, ifølge professor i sosiologi, Willy Pedersen, sier Ida.

Vi møter de fargerike bokdebutantene i Idas leilighet i Ullevålsveien i Oslo. Bak et bord dekket med tekopper, peanøtter og sexleketøy går praten løst om fitte, «klitt» og dildokvalitet. På agendaen står jenters orgasme.

- Mange klager over at kjæresten ikke gir dem orgasme. Beklager jenter, men din orgasme er ditt ansvar. Hvis du ikke vet hvordan du får det til å gå for deg, kan du ikke forvente at partneren din har fasiten, sier Ida.

- Det er aldri for sent å lære seg å få orgasme. Begynn med å utforske deg selv, slik at du finner ut hva som funker og kan si det til partneren din, fortsetter Maren.

Forfatterne mener at press og jag etter klimaks gir prestasjonsangst og kan drepe hele akten.

- Jakt på den gode følelsen og opphisselsen, ikke på orgasmen, for da blir det stress, sier Ida.

Les også: Orgasmeordboka

Jentene, som har vært venninner siden videregående, har alltid vært litt over gjennomsnittet opptatt av sex. Ida har studert litteraturvitenskap og jobber som frilansskribent, mens Maren hoppet av lektorutdanningen for å jobbe i sexbutikk og deretter i barnehage.

Hva gjør dem til sexeksperter?

- Vi har lest alt vi har kommet over som er girl-on-girl- og onanirelatert. Vi har pløyd gjennom samfunnsforskning, sosiologiske undersøkelser og kjønnsforskning. Snakket med sexologer, lest anatomi og sykdomslære, satt oss inn i statistikk og analysert pornofilmer. Og så har vi fått personlige innspill fra mange damer der ute, sier Ida.

Puling uten pikk

Enhver orgasme er fullverdig, mener Ida og Maren. Også hvis du bruker en dildo for å få den.

Enhver orgasme er fullverdig, mener Ida og Maren. Også hvis du bruker en dildo for å få den. Foto: Foto: Jeanette Landfald Bækkevold

Ifølge den amerikanske sex- og samlivseksperten Sadie Allison trenger 80 prosent av alle damer klitorisstimulering for å få orgasme.

Tips kan gi prestasjonspress

- Orgasmeråd hjelper mange, men ikke alle, sier psykolog Anita Skrautvol på Institutt for klinisk sexologi og terapi.

Trenger vi disse rådene?

- I fagmiljøet diskuterer vi balansen mellom viktig informasjon, og det å drukne folk i sexstoff - som kan gi prestasjonspress. Noen kan få følelsen av å være «unormal» hvis de ikke får multiorgasmer på kjøkkenbordet fem ganger i uka, og ikke har prøvd gruppesex og analsex. Siden orgasmeproblemer kan ha ulike årsaker, kan slike råd virke unyansert og bli sår lesning for dem som har prøvd alt uten å få det til.

Hvilke råd gir du til kvinner som oppsøker deg fordi de sliter med å få orgasme?

- Jeg nærmer meg dem først fra et sexologisk ståsted, der informasjon om orgasme og kropp, oppfordring til å kjøpe vibrator, råd om pust og muskelbruk og det å ta ansvar i forhold til egen orgasme blir viktig. Noen ganger bruker jeg en instruksjonsvideo for å supplere. Mange kommer smilende tilbake og har fått det til etter kort tid. Men ikke alle gjør det. Da går jeg inn i et terapiløp, der temaer kan være alt fra kropp og pust, til overgrep, skam, religion og dårlig selvfølelse. Medikamentbivirkninger og hormonell ubalanse må også sjekkes ut.

Finnes det andre gode bøker for dem som sliter med å komme?

- She Comes First: The Thinking Man's Guide to Pleasuring a Woman av Ian Kerner (2005) er en god anbefaling.

- Jenter er altfor flinke til å tenke at sex bare er penis i vagina eller i rumpa. Flesteparten av alle damer får faktisk orgasme av de tingene to damer gjør når de har sex. Av alt som ikke har med pikk å gjøre, sier Maren.

Ida går bort til pc-en og spiller av en film der en dame tegner kvinners klitoris. Den ser verken ut som en tapp, knapp eller ert, men åpenbarer seg som en 20 centimeter lang «pyramide» rundt skjedeåpningen.

- Tenk at det bare er ti år siden Helen O'Connell fant ut dette! Om det er vaginal-, klitoris-, G-punkt- eller sprutorgasmer, så springer de alle ut ifra klitoris. Dette er et stort organ, sier Maren.

- Mange jenter tror at de ikke har hatt en fullverdig orgasme fordi det ikke gikk for dem under selve samleiet, men de er jo de færreste som kommer ved bare penetreringssex. Forandre innstilling! Enhver orgasme er en fullverdig orgasme - om du får den alene, med partner eller med sexleketøy! sier Ida engasjert.

- Sex er ingen konkurransesport. Så lenge du har en deilig orgasme, ikke tenk at du burde fått til en sprut- eller multiorgasme! sier Maren.

Les også: Pust deg til himmels

Tospannet tror at noe av det viktigste heterofile kan lære av lesbiske, er regien i sexakten: Å hele tiden gi og ta, gi og ta.

- Mange jenter tenker: «Forspill, puling, oi der gikk det for ham, og nå er jeg litt trist for at det ikke gikk for meg». Tenk heller: «Nå har vi sex, jeg skal være god mot deg og du mot meg». Beregn to orgasmer på sexen. Jenter skal tørre å kreve en orgasme. Å avslutte når ståtissen daler og håpe at jenta fikk til noe underveis, holder ikke, sier Maren.

- Hva med dem som aldri kommer?

- Alle damer med en klitoris har den samme orgasmeevnen. Det handler om det mentale. Å tørre å bli kåt og tillate å ta på seg selv. Det er en treningssak.

Les også: 9 steg til nytelse

Sjekk ut Maren Kristianes blogg på Klikk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning