Hijab couture

Hvilken hijab er finest?

Utstillingen "Hijab - med rett til å velge" viser hijab på en ny måte for nordmenn.

FEIRES: Hijab er blitt en anledning til å vise et motestandpunkt samtidig som mange kan velge fritt om de vil bruke det eller ikke.

FEIRES: Hijab er blitt en anledning til å vise et motestandpunkt samtidig som mange kan velge fritt om de vil bruke det eller ikke. Foto: Foto: Anita Hillestad

Publisert Oppdatert

UTFORDRENDE: Ved å designe haute couture-hijaber og feire plagget, utfordres det tradisjonelle synet på klesplagget.

UTFORDRENDE: Ved å designe haute couture-hijaber og feire plagget, utfordres det tradisjonelle synet på klesplagget. Foto: Foto: Rune Aakvik, Oslomuseum

- En hijab er mer enn bare en hijab, sier religionsviter ved Universitetet i Oslo, Berit Thorbjørnsrud, om det omstridte klesplagget.

- Mange omtaler dem ofte som kjedelige og ensformige, men nå pyntes de gjerne med både spenner og perler, og man bruker fine farger.

Klikk.no har valgt ut seks forskjellige hijaber-varianter - hvilken synes du er finest? Stem nederst i saken!

Et moteplagg

- Andre kvinner har veske- eller skodilla, jeg har sjaldilla. Jeg liker å ha sjal som matcher antrekket, sier Imaam Ali (22) til Klikk.no. Hun vokste opp i Oslo, men er nå bosatt i Ohio i USA, der hun er blitt kjent som bloggeren Babousa. Les hele saken om henne her. I bloggen The Hijablog viser hun fram trendy og fargerike hijaber, plagget som religionsviteren er så fascinert av.

- Det hender de er så fine at jeg får lyst til å kunne gå med det selv, sier Thorbjørnsrud til Klikk.no.

- Tror du det kommer til å skje en dag, at etnisk norske også kan kle seg i hijab - bare fordi det er pent?

- Nei, jeg vet ikke om det kommer til å smitte over på norsk ungdom, sier Thorbjørnsrud, som følger med på hjiabmotene over hele verden.

Les også: Jeg ble mobbet som barn (Samsaya)

- Jeg har hatt flere lange studieopphold i Egypt, der man på de fine hotellene kan observere gjester i overklassebryllup, i spesialsydde antrekk fra Paris. Er man interessert, er det bare å sette seg ned og se på. Også i Tyrkia har de store islamske moteoppvisninger, der de viser frem det siste i islamsk haute de couture, sier Thorbjørnsrud, som sier det religiøse aspektet ved hijaben er blitt mye mindre de siste tiårne.

- Tidligere brukte alle i Midtøsten uansett religiøs tilhørighet forskjellige typer hodebekledning og ansiktsslør. Hijab brukes derimot som regel som en betegnelse påd et nye sløret - fra 70-tallet og fremover, opplyser Berit Thorbjørnsrud.

Også i Norge var det i gamle dager vanlig med hodeplagg - som kvinnene bar både av eget valg, og av religiøse grunner.

Les også: Inspirert av burkaen

Hijabene på utstillingen "Med rett til å velge", som for tiden vises på Union i Drammen, er designet av søstrene Nafeesah og Susan Badrkhan og deres internasjonalt anerkjente foretak The Fashion House of Badr. Utstillingen er inspirert av fredsprisvinner Shirin Ebadis utsagn «forbud mot hijab er like autoritært som et påbud».

Hvilken er finest? Stem under!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning