Hva er det og hvordan bruker jeg det?

Alt om mineralsminke

Mineralsminke har vært i vinden lenge. Men hva er det egentlig? Hvordan legger du det? Og er det så bra som alle vil ha det til?

SMIL OG VÆR GLAD: Mineralsminke gir deg god grunn til å smile.
SMIL OG VÆR GLAD: Mineralsminke gir deg god grunn til å smile. Foto: Foto: Svein-Erik Tøraasen/Blueline Studio
Sist oppdatert

Ingrediensforklaring

Mica: Et mineral tilsatt for å gi glød og skinn i huden.

Sinkoksid: Gir UVA-og UVB-beskyttelse, og fungerer som solfilter.

Titandioksid: Gir UVA-og UVB-beskyttelse, og fungerer som solfilter.

Jernoksid: Gir fargen i produktene, men blir også brukt som fyllstoff.

Bismuth oksyklorid: Et mineralsalt som blir tilsatt sminken for å gi en lysreflekterende effekt.

Silica: Brukt som fyllstoff, men blir brukt som en absorberende ingrediens i kosmetikk.

Talkum: Brukt som fyllstoff. Kan virke uttørrende. Har du veldig sensitiv eller tørr hud, se da etter mineralsminke uten talkum.

Førstemann ut var det amerikanske merket Bare Escentuals som lanserte sminkeserien Bare Minerals i USA i 1995, der den ble en umiddelbar suksess.

I Norge kom merket i 2003 som det første mineralmerket her til lands, med Glo Minerals hakk i hæl i 2004.

Trenden har tatt helt av!

I dag er det veldig mange merker, dyre som billige, som reklamerer med mineralsminke i Norge. Du finner alt fra tradisjonelle pudderfoundationer til rouge, glosser, øyenskygger og kajaler.

Hva er mineralsminke?

Mineralsminke består av mineraler og pigmenter som finnes naturlig i jord og stein, og skal ikke være tilsatt en eneste kjemisk ingrediens som kan irritere følsom hud.

Sminken inneholder ofte sinkoksid som kan dempe akne og uren hud.

Det sies at Kleopatra brukte kroppssminke av mineralet mica. Ordet mica kommer antakelig av det latinske ordet micare som betyr å glitre. Mica er et mineral som gir huden glans.

Mineralene kommer fra alle verdens hjørner, utvinnes og knuses til den fine og lette pudderkonsistensen vi kjenner i dag.

Les også: Få fine negler -nå!

Dekker godt

STOR KOST: Bruk en stor og god kost til å fordele mineralfoundation i ansiktet. Denne er fra Bare Minerals og koster ca kr 200.
STOR KOST: Bruk en stor og god kost til å fordele mineralfoundation i ansiktet. Denne er fra Bare Minerals og koster ca kr 200. Foto: Foto: Svein-Erik Tøraasen/Blueline Stu

Mineralfoundation skal kunne erstatte vanlig foundation, og mineralsminkepulveret dekker godt og gir fin glød. Mange brukere mener at en av de største fordelene med mineralfoundation, er at de demper ujevnheter og rødhet i huden på null-komma-svisj. Pluss at foundationen er enkel å legge og resultatet blir jevnt og fint.

En annen fordel er at de fleste merkene inneholder naturlige solfilter og andre stoffer som kan virke beroligende på stresset hud.

Les også: Slik får du perfekt hud.

Slik bruker du det

De fleste mineralfoundations kommer i enten løs pulverform eller i presset form som et kompaktpudder. I begge tilfeller brukes en stor og myk kost til påføring.

Dypp penselen i pulveret, rist forsiktig på kosten for å riste av overflødig pulver og påfør i ansiktet i sirkulære bevegelser.

Tenk deg at du polerer pulveret inn i huden.

Føler du at du behøver å dekke litt ekstra, kan du legge flere lag. Vi anbefaler at du legger tynne lag av gangen, og heller tar litt ekstra der du trenger det.

Dette skal mineralsminke inneholde

Mineralsminke skal bestå av hundre prosent naturlige ingredienser.

Unngå mineralsminke med tilsetningsstoffer som kan irritere huden og tilstoppe porene.

Den skal inneholde solfaktor, og den skal aktivt motvirke acne og uren hud.

Den skal inneholde pleiende ingredienser, og den skal virke beroligende på rødflammet og hektisk hud.

Mineralsminke skal også være det beste alternativet for hyperallergisk hud. Pudderet skal føles lett og smidig på huden, men dekkevnen skal være like god som i en vanlig foundationkrem.

Les også: Tusj huden plettfri.

Med solfaktor- men ingen erstatning

I mineralsminke finnes det sinkoksid og titandioksid, to stoffer med tilsvarende egenskaper som en solkrem. Mange merker forteller at deres foundation gir beskyttelse tilsvarende solfaktor 15. Men mineralsminke kan ikke overta rollen som solkrem.

LØST PULVER: Mange merker tilbyr mineralfoundation i løspulverform. Enkelt å legge og dekker godt.
LØST PULVER: Mange merker tilbyr mineralfoundation i løspulverform. Enkelt å legge og dekker godt. Foto: Foto: Svein-Erik Tøraasen/Blueline Studio

Når du soler deg, er det anbefalt å bruke solkremer med både UVA- og UVB-filter, og ikke mindre enn faktor 15.

UVB-strålene gjør oss solbrente og skader hudcellene, UVA-strålene gjør at huden eldes raskere ved at de bryter ned collagenet. Derfor er det viktig at vi beskytter oss mot UV-stråling hele året.

Mineralsminke er et supert alternativ som hverdagsbeskyttelse for ansiktet.

Les også: Huden fra A til Å.

Alkoholfritt

Både alkohol, olje og parfyme skal absolutt ikke finnes i mineralsminke. Mineralsminke forsøker i det store og hele å unngå ingredienser som er problematiske eller omdiskuterte.

Noen av de rimelige merkene inneholder imidlertid talkum (talc). Dette er kun et fyllstoff, og kan virke uttørrende på huden, så enkelte påpeker dette som en uheldig ingrediens, men ekspertene enes ikke.

To gode shopperåd

Mineralsminke skal være sunn og smart sminke. For å finne den beste sminken for deg, anbefaler vi deg å:

  • Sjekke innholdsfortegnelsen nøye.
  • Huske på at de reneste produktene er ofte de beste.

Les også:

Barten er trendy igjen

Stem her! Hvem er mest sexy?

Årets minst kledde

NATURLIG: Mineralsminke er et fint alternativ for uren hud. Bare Minerals, Youngblood og Jane Iredale er noen eksempler på gode mineralsminkemerker.
NATURLIG: Mineralsminke er et fint alternativ for uren hud. Bare Minerals, Youngblood og Jane Iredale er noen eksempler på gode mineralsminkemerker. Foto: Foto: Svein-Erik Tøraasen

Denne saken ble første gang publisert 18/01 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også