Reisefeber

Gjør et shoppekupp i Slovenia

Slovenias hovedstad Ljubljana har lave priser, kule butikker – og mye å velge blant.

Er det lørdag, finner du garantert Eva Avbelj ruslende rundt i gamlebyen. Dagens kupp er fra Zara og er hjerteformet. - Jeg bare måtte ha de brillene. Er de ikke kule? spør Eva.

Er det lørdag, finner du garantert Eva Avbelj ruslende rundt i gamlebyen. Dagens kupp er fra Zara og er hjerteformet. - Jeg bare måtte ha de brillene. Er de ikke kule? spør Eva. Foto: Paal Audestad

Publisert Oppdatert
Kundene i skobutikken Butanoga på Levstikov trg har enten mange penger eller stor lidenskap for håndsydde sko. Eller begge deler.

Kundene i skobutikken Butanoga på Levstikov trg har enten mange penger eller stor lidenskap for håndsydde sko. Eller begge deler. Foto: Paal Audestad

Nina Prokic-Schuch (24) bruker lunsjpausen til å handle på markedet.
- Fredagene er den beste dagen, da kommer alle selgerne med ferske varer, sier Nina.

Nina Prokic-Schuch (24) bruker lunsjpausen til å handle på markedet. - Fredagene er den beste dagen, da kommer alle selgerne med ferske varer, sier Nina. Foto: Paal Audestad

"Rock 'n' roll er mottoet til eieren av skobutikken Butanoga.

"Rock 'n' roll er mottoet til eieren av skobutikken Butanoga. Foto: Paal Audestad

Emporium er et av mange kjøpesentre på BTC. Her kan du slå deg løs blant annet på Top Shop.

Emporium er et av mange kjøpesentre på BTC. Her kan du slå deg løs blant annet på Top Shop. Foto: Paal Audestad

Er du klar for å lufte Visa-kortet, bør du blinke deg ut tre mål: Gamlebyen, BTC og markedene.

1. Gamlebyen

I de smale gatene på begge siden av elva Ljubljanica ligger mange nisjebutikker. Mellom Levstikov trg og Mestni trg finner du butikker som Camper (spanske sko), outletet Let Me Out, med merker som Joop og La Coste til 70 prosent rabatt. Den lille skosjappa Butanoga er et skattkammer for alle med sans for unike sko. Hva med et par lilla, glitrende ballerinasko med brodert hjerte på? Eller et par boots av øgleskinn? Valget er ditt, for innehaver Matjaz Vlah syr skoene etter din fot og dine ønsker. Prisene er heftige - fra 2800 kroner og oppover. Krysser du elva, er gata Trubarjeva absolutt verd å bruke tid på. Her finner du klær, undertøy og spesialbutikker. Er du en sneakersfantast, sjekk ut Adidasbutikken som er proppfull av godbiter, mange av dem såkalt limited editions. Og prisene er litt hyggeligere enn hjemme.

Åpningstider: De fleste butikkene i gamlebyen er åpen 10-19.

2. BTC

Et par kilometer utenfor sentrum ligger shoppinganlegget BTC, med mer enn 450 butikker og 50 barer og spisesteder. Her bruker du glatt en dag! Er du interessert i klær, sko og vesker, sjekk A-bygningen. Her finner du kjeder som Benetton, Levi's og mange mindre kjente - men kule - merker og butikker. Prisene er deilig lave! Emporium (egen bygning) har de mer eksklusive merkene, som Kenzo, Max Mara, Versace, DKNY og Murphy&Nye. Prisene er lavere enn vi er vant til, og er det salg, gjør du mange kupp. Ved siden av Emporium ligger en enorm Zara, med butikkene Pull and Bear og Bershka vegg i vegg.

Åpningstider: 9-20 mandag til lørdag. Gratis buss fra sentrum hvert tiende minutt - se etter den gule og blå bussen.

3. Markedene

SentralmarkedetVodnikovtorget er åpent hver dag fra 8-16, men den absolutt travleste dagen er lørdag. Dette er det perfekte sted å hamstre digre jordbær og søte moreller til pikniken utenfor slottet - ti minutters gåtur unna. Bodene er proppfulle av fersk frukt og grønnsaker, og du finner også andre matvarer her. Er du ikke i handlehumør, er dette et ypperlig sted for å sitte på en benk og titte på folkelivet.

Søndager er det loppemarked langs elva, og dette er stedet for skattejakt - men sett av litt tid. Smykker, antikviteter og mer eller mindre verdifulle kunstverk er noe av det du finner her. Men du må opp av loppekassa. Moroa starter 08.00 og er over 14.00. Glem ikke å prute!

Dette er Slovenia

- Slovenia er et lite land som ligger i hjertet av Europa. Landet grenser til Italia, Kroatia, Ungarn og Østerrike.

- Slovenia var en del av Jugoslavia fram til 1991.

- I 2004 ble slovenerne med i EU, så du betaler med euro.

Slik kommer du dit

Det slovenske selskapet Adria flyr direkte mellom Oslo og Ljubljana. Reisetiden er ca. 2,5 timer. Priser fra ca. kr 2500. Fra 1. oktober har flygingene mellomlanding. Du kan også reise blant annet med Brussels Airlines, Lufthansa og Czech Airlines, men da med mellomlanding Sjekk for eksempel Adria.si og Kelkoo.no for tilbud.

Her kan du bo

- Byens kuleste overnattingssted er Hostel Celica. I det ombygde fengselet kan du sove i celler (kr 200 i høysesong) eller på fellesrom (kr 160 i høysesong).

- Vil du bo midt i gamlebyen, er Alibi Hostel det beste alternativet. Priser fra kr 130.

- Hotellprisene er lavere enn her hjemme, og du får et fint dobbeltrom for rundt kr 600. Sjekk priser på Hrs.com eller Hotels.com

Les om ni andre ting du kan gjøre i Ljubljana i Det Nye nummer 12-2008!

Les mer på nett:

Slovenia.info

Ljubljana-tourism.si

Visitlubljana.si

Ljubljana.si

Btc.si

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning