Det Nye: Reisefeber

Full julepakke

Vi dro på to døgns julejakt i London, og vi fant, vi fant!

En Morris Mini dekket av Swarovski-krystaller er bling bling på høyt nivå, og julepynt for jenter i alle aldere - sist sett på varehuset Selfridges på Oxford Street.

En Morris Mini dekket av Swarovski-krystaller er bling bling på høyt nivå, og julepynt for jenter i alle aldere - sist sett på varehuset Selfridges på Oxford Street. Foto: Foto: Paal Audestad.

Publisert Oppdatert
Mr. Iceman.

Mr. Iceman. Foto: Foto: Paal Audestad.

Tips!

Kjøp tredagerspass på T-banen (Underground), det gjelder også på busser og trikker. Passet koster kr 200 for sone 1-2 og ca. kr 400 for sone 1-6.

Fredag

15.00: Byens cooleste bar

- Det er kaldt, men gøy! sier Louise Rushen fra Essex.

Louise og tre venner skal på konsert og varmer opp i iskalde Absolute Icebar. Her er temperaturen konstant minus fem, men utestedet er definitivt hot. Veggene, bardisken og drinkglassene er av is - transportert fra elva Torne i nordsvenske Jukkasjärvi. To ganger i året lar eierne isen smelte, før en ny og annerledes bar formes av enorme isblokker.

- Skål! Når Louise og vennene slurper knallfargede drinker med navn som Eastern Chill og Abisko Disco, knitrer det i termokåper. Med polvotter og varme, isolerende frakker ser samtlige ut som de er på polekspedisjon.

- Skikkelig kult! roper Louise gjennom frostrøyk og diskodunk.

Mens en gjennomsnittlig gjest er happy etter en halvtimes tid i isødet, holder bartender Chris Dempsey (22) ut en hel arbeidsdag. Ikledd pelslue og solid vinterhabitt mikser han drinker i et vanvittig tempo.

- Du kan ikke søke jobb i denne baren uten å forvente å bli frossen. Jobben er kald, men alle er glade, sier bartenderen.

17.00: Sju etasjer lekelykke

I Londons mest berømte leketøysbutikk står selveste nissefar og ler så skjegget er i ferd med å falle av. Foran ham står fem år gamle Lauren Boyce, som er på handletur på Hamley's med pappa og mormor. Hun har akkurat presentert ønskelista si for den rødkledde himself. Med tynn, klar stemme har hun forkynt at dukken Baby Annabelle og en rød og grønn papegøye er det hun ønsker seg aller mest.

- Har du skrevet et brev til meg, da? spør nissen

- Nei, jeg har sendt deg en e-post! kvitterer Lauren.

Og nissen, mormor og pappa ler dagens hjerteligste latter. Før nissen forsikrer Lauren om at da er selvsagt ønskelista mottatt.

18.00: Makeover i ekspressfart

Manikyr på Topshop er en av tre bursdagsgaver Marie Focaud gir seg selv.

Manikyr på Topshop er en av tre bursdagsgaver Marie Focaud gir seg selv. Foto: Foto: Paal Audestad.

Tips!

Kjøp den lille kartboka London A-Z. Den koster rundt en femtilapp og er uunnværlig. Kan kjøpes på nett (Amazone.com) eller i aviskioskene i London.

Midt blant kjoler og topper i butikken Top Shop sitter Marie Focaud og får en delikat manikyr. Hun fyller 26 år i morgen og benytter seg av varehusets tilbud om vakre negler i ekspressfart - til budsjettpris. Her trenger du ikke bestille time, og små minisalonger med både frisør, makeup og negledesign ligger spredd rundt i butikken. Marie går for en klassisk look på neglene.

- Jeg gir meg selv tre gaver til bursdagen. Den første er en sort cocktailkjole. Den andre er denne manikyren. Gave nummer tre får jeg i morgen - en lekker makeup lagt i butikken her. Så blir det mat og vin med ti venninner, før festen fortsetter på byen. Da skal det danses! sier Marie fornøyd.

Negledesigner Kataryna Stalec filer og lakker, og med hodet på skakke betrakter Marie de nylakkerte lankene.

- Lekkert til den lille sorte, slår hun fast.

20.00: Winter Wonderland

- Jeg er forelsket i denne byen!

Sarah Thieband (21) fra Pennsylvania i USA er Bambi på skøytebanen i Hyde Park. Parken er for anledningen forvandlet til et ekte Winter Wonderland, med karuseller, boder med gløgg, pepperkaker og pølser - og byens største kunstløpbane. Sarah har ikke stått på skøyter siden hun var lita jente, men nå suser hun rundt og er et eneste stort smil. Til daglig er hun student i Italia, men nå er hun på førjulsferie i den engelske hovedstaden. Så langt har hun "sightset", vært i teateret og kjørt en runde med pariserhjulet The London Eye.

- Denne byen er bare enchanting! Alle de fine lysene gjør at du virkelig finner The Christmas spirit, sier hun.

Lørdag

11.00: Himmelsk for magen

Winter Wonderland

Winter Wonderland Foto: Foto: Paal Audestad

Fortnum & Mason er en gastronomisk himmel, midt i tjukkeste London. I 301 år har butikken levert godsaker til londonere og alle andre som blir lykkelig av god mat og drikke. Her kan du skjemme bort deg selv, eller finne gaven til den som har alt: Her står hylle på hylle med tebokser, enkelte så forseggjort at de kan brukes som julepynt. Champagne i alle prisklasser, og en hel disk bare med karameller og marshmallows. Hva med en Raspberry Marshmallow eller en Chocholate Orange Fudge? I kjelleren dominerer en dropsdisk med sukkertøy i glade farger, pakket inn i esker så lekre at du føler deg som en prinsesse.

Reisefakta

Fly: Er du ute i god tid, kan du få billetter til under tusenlappen tur-retur Oslo. Sjekk for eksempel Norwegian.no, Sas.no og Bristishairways.com. Du kan sammenligne priser blant annet på Kelkoo.no eller Flybilligst.com.

Overnatting: Du finner billige hotell eller bed and breakfast på nett. Sjekk ut Hrs.com og Londontown.com.

Valuta: Ett britisk pund er ca. kr 11. Sjekk kursen med valutakalkulatoren på Finn.no/reise.

På Nett:

12.00: Kommers kaffe

Jo visst er Starbuck's superamerikansk og superkommerst, og en grell kontrast til den noble føden på Fortnum and Mason - men det er umulig ikke å komme i julestemning av en rykende varm Gingerbread latte. Det er bare å lene seg tilbake og nyte voluminøse, amerikanske girlandere og kaffe som smaker pepperkake.

14.00: Rocka gaver

- Svooooosj, svoooosj. Pearl Sakoane (21) svinger en gigantisk såpeboblestang rundt i lufta, og ut tyter gigantiske bobler i regnbuefarger. Pearl selger såpebobler til forbipasserende på Camden Market, og digger jobben sin.

- Her finner du ting du ikke får andre steder i verden. Stedet er en blanding av rock og metal. Great fun! reklamerer Pearl.

Camden Market består av flere markeder som glir over i hverandre, og bodene, butikkene og barene er et eneste virvar - det er bare å kaste seg ut i galskapen. Leter du etter en rocka gave, finner du den her. Eventuelt kan du bare henge rundt. Pearl har flere innsidetips til noviser.

- Ikke bare er shoppingen bra, Camden er et kult sted å gå ut. Du treffer ofte berømte folk her. Flere av spillerne på Manchester United har hus i området, og Amy Winehouse bor rett nedi gata.

Les også: Londons beste markeder.

17.00: Førsteklasses vindusshopping

Visst er det en fest å shoppe i London, men i førjulstida er det fint bare å vindusshoppe også. Blant varehusene er konkurransen om å ha den fineste juleutstillingen stor, så det er bare å spasere fra vindu til vindu og la stemningen sige inn. Når du har trålet Oxford Street, Bond Street og Regent Street er du garantert i jolly godt julehumør!

Pearl Sakoane selger såpebobler i Camden. - Camden er great fun, mener hun.

Pearl Sakoane selger såpebobler i Camden. - Camden er great fun, mener hun. Foto: Foto: Paal Audestad

22.00: Stjernepuben

- Det er litt dyrt her, så vi går ikke så ofte ut, men i dag har jeg bursdag og da slår vi oss løs, sier Hannah Marshall.

Sammen med venninnene Rowen Bidler og Colette Kelly er hun ute og feirer 25-årsdagen sin. Lonsdale Bar er områdets kuleste, og ryktes å være vannhull for celebriteter som Sienna Miller og Kate Moss.

- Vi bor i nabolaget, og det hender vi ser blitzlysene når en eller annen berømt person besøker baren, sier bursdagsbarnet.

Søndag

11.00: Designkupp på markedet

Hannah, Rowen og Colette fester på instedet Lonsdale bar for første gang. Rowen er bittelitt berømt. Hun er sanger og låtskriver, og har allerede gitt ut plate, forteller jentene.

Hannah, Rowen og Colette fester på instedet Lonsdale bar for første gang. Rowen er bittelitt berømt. Hun er sanger og låtskriver, og har allerede gitt ut plate, forteller jentene. Foto: Foto: Paal Audestad.

- Denne tubetoppen selges på kommisjon hos Top Shop, og Naomi Campbell har kjøpt en sånn!

Selger Alyssa Hathaway holder fram en blå topp overstrødd med paljetter.

Den lille boden er en av mange hundre på Spitalfields market. Her er noe for enhver: klær, sko, vesker, smykker, mat og kunst. Søndag er den gjeveste dagen hvis du vil gjøre et designkupp. På ukas siste dag selger lovende designere arbeidene sine - til langt under butikkpris. I Alyssas bod er topper, skjørt og luer spesialiteten. Kunde Belinda Kirk (19) har forelsket seg i et miniskjørt med bukseseler.

- Jeg er opptatt av mote, og her på Spitalfields finner du mange spennende designere. Jeg besøker ofte Portobello og Camden også, men dette er mer originalt, mindre mainstream, sier Belinda.

Etter å ha prøvd mange ulike skjørt, ender hun opp med et hvitt med svarte striper. For under 300 kroner får hun et plagg garantert ingen andre har maken.

Alyssa jobber på markedet søndager, ved siden av studier i samtidskunst.

- Markedet er unikt. De som kommer hit, blir her gjerne hele dagen.

Les også: Veskeskatter i London.

13.00: Kakelykke

Utenfor den lille delikatessebutikken Verde&Company i Spitalfields sitter Brigdet Veal (24) og Andrew Vance. Mellom ferske egg, tomater og kurver fulle av julemat, er det akkurat plass til et lite bord og to stoler. Butikken tilbyr sofistikerte saker som lam med chilimintsaus og geitost med grillede auberginer, men Bridget og Andrew kjører julevarianten: Tradisjonell minced pie med tørket frukt og krydder og en enkel kopp kaffe. Perfekt pausemat mellom juleshoppingen.

- Pai må vi ha når det er jul. Jeg har bakt dem selv hjemme også, men disse smaker fortreffelig! sier Bridget.

HVA ER DITT BESTE JULETIPS?

Philip Procter (19):

- Dra til St. Christopher's place, en liten sidegate til Oxford Street. Den er fint pyntet med lys, og gata har mange fine butikker. Når du har sett deg litt rundt, avslutter du med en julemeny på en av restaurantene i området.

Nina Müller (20):

- Denne tubetoppen har Naomi Campbell, sier selger Alyssa Hathaway på Spitalfields market.

- Denne tubetoppen har Naomi Campbell, sier selger Alyssa Hathaway på Spitalfields market. Foto: Foto: Paal Audestad.

-Jeg anbefaler Brick Lane - det er noe med stemningen i området. Folk er hyggelige og du finner fine, små butikker med mye bra design. Besøk Café 1001 og bestill en kopp engelsk te og en pepperkake. German Ginger Bread må det være - for jeg er tysk!

Samantha Rixson (32):

- Ser du etter julegaver, er Greenwich Market er et bra sted. Der finner du både håndlagde ting og antikviteter. Markedet Old Spitalfields er også fint hvis du leter etter en spesiell gave.

Amy Ewbank (23):

Bridget Veal og Andrew Vance har en kaffe- og julepaipause i Spitalfields.

Bridget Veal og Andrew Vance har en kaffe- og julepaipause i Spitalfields. Foto: Foto: Paal Audestad.

- Den fineste julestemningen finner du i Winter Wonderland i Hyde Park. Der er det mange små salgsboder og skøytebane. Fra bodene kjøper du julegløgg og minced pie.

Philip Procter (19), student.

Philip Procter (19), student. Foto: Foto: Paal Audestad

Nina Müller (20), designstudent.

Nina Müller (20), designstudent. Foto: Foto: Paal Audestad

Samantha Rixon (32), konsulent.

Samantha Rixon (32), konsulent. Foto: Foto: Paal Audestad

Amy Ewbank (23), sekretær.

Amy Ewbank (23), sekretær. Foto: Foto: Paal Audestad.

Her finner du jula:

Absolute Vodka Icebar

Åpningstid: Fra 15.30 på hverdager og søndager, fra 12.30 på lørdager.

Adresse: 33-31 Heddon Street.

T-banestopp: Piccadilly Circus eller Oxford Circus.

Pris: Inngang ca. kr 130, inkludert en drink.

På nett: Belowzerolondon.com

Leketøysbutikken Hamley's

Åpningstid: 10-20 mandag-fredag, 9-20 lørdag, 12-18 søndag.

Adresse: 188-196 Regent street.

T-banestopp: Oxford Circus eller Piccadilly Circus.

På nett: Hamleys.com

Top Shop

Åpningstid: 9-19, mandag til lørdag.

Adresse: Blant annet på 36-38 Great Castle Street.

T-banestopp: Oxford Circus.

Pris: Priser fra kr 200 på manikyr (Nails Inc) og frisør (Hersheson's Blow Dry Bar).

På nett: Topshop.com

Winter wonderland

Åpningstid: 10-22 daglig fra 22. november - 4. januar.

Adresse: Hyde Park.

T-banestopp: Hyde Park Corner.

Pris: Gratis inngang. Pariserhjulet koster ca. kr 70, skøytebanen ca. en hundrelapp.

På nett: Hydeparkwinterwonderland.com

Fortnum & Mason

Åpningstid: 10-20 mandag til lørdag, 12-18 søndag.

Adresse: Piccadilly 181.

T-banestopp: Green Park eller Piccadilly Circus.

På nett: Fortnumandmason.com

Camden Market

Åpningstid: 10-18, åpent alle dager, travlest i helgene. Kanalmarkedet er stengt etter en brann i februar.

Adresse: Camden High Street og Chalk Farm Road er et godt utgangspunkt.

T-banestopp: Camden Town eller Chalk Farm.

På nett: Camdenlock.net

Lonsdale bar

Åpningstid: 11-24 mandag-torsdag, 18-01 fredag og lørdag, 18-23.30 søndag.

Adresse: 44-48 Lonsdale Road.

T-banestopp: Westbourne Park.

På nett: Thelonsdale.co.uk

Spitalfields market

Åpningstid: Søndager er den travleste dagen, og den beste for kul design. 9-17 søndag, 10-16 torsdag og fredag.

Adresse: Ved Commercial Street og Brushfield Street.

T-banestopp: Liverpool Street Station.

På nett: Visitspitalfields.com og Spitalfields.org.uk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning