Elsker homofile menn

Ivanna fra Top Model, ble for alvor kjent da Jan Thomas kommenterte puppene hennes på tv. Selv ler hun av oppstyret.

IKKE HELT TIL TOPPS: Ivanna Patrova kom på tredjeplass under Top Model 2007.

IKKE HELT TIL TOPPS: Ivanna Patrova kom på tredjeplass under Top Model 2007. Foto: TV3

Publisert Oppdatert
HOMSEVENN: - Jeg elsker homofile menn, sier Ivanna. Og Jan Thomas, han er en av favorittene.

HOMSEVENN: - Jeg elsker homofile menn, sier Ivanna. Og Jan Thomas, han er en av favorittene.

TV3, 12. november 2007. Det nærmer seg finale i realityprogrammet Top Model. Bergensjenta Ivanna Petrova (17) er en tre modeller som gjør seg klar for fotoshoot på stranda. Seerne er vitne til at coach Jan Thomas begeistret vurderer Ivanna i bikini.

- Ivanna, du har helt utrolige former. Har du fått det fra din mor?

Jan Thomas fortsetter:

- Når du får barn skal du i hvert fall ikke finne på å amme. Da ødelegger du alt sammen. Klem ut melken og gi barnet flaske. Det er ikke vits i å ødelegge det Gud har gitt deg!

- Hva tenkte du når han sa det?

- Oj, kult, går det an, var det første som slo meg. Jeg hadde egentlig aldri vurdert om jeg skulle amme eller ikke. Men på vei ned til stranden gikk det opp for meg at dette kommer det til å bli en mediesak av.

Dagen derpå

Morgenen etter episoden ble vist på tv, våknet Ivanna og resten av landet til fete forsidetitler i både VG og Dagbladet. I tillegg ble saken behørig omtalt både på nettaviser og andre medier landet over. Både Ammehjelpen, politiker Anniken Huitfeldt og kjendiser som Marianne Aulie og Mona Grudt uttalte seg om saken.

Noen dager senere måtte Jan Thomas be alle ammende kvinner om unnskyldning - på direkten fra sofaen til Harald og Thomas i Senkveld. Selv synes Ivanna at episoden ble voldsomt blåst opp.

- Dette var bare hans måte å si at "du har fine former, ta vare på dem" på. Jan Thomas er kjempeskjønn. Han tør å ha sine egne meninger og være seg selv. Egentlig veldig unorsk. Til å begynne med var nok tv-serien ren business for ham, men etter hvert ble han som en pappa for oss. Jeg tror han ble oppriktig glad i oss, slik som vi ble i ham.

Ivanna forteller at Jan Thomas var den de kunne dele ting med.

- Jeg elsker homofile menn. Det er så kult når de tør å være annerledes.

Snakk om drama

DISKUTERT: Etter puppesitatet under Top Model stormet det rundt Jan Thomas. Ivanna tok det hele med knusende ro.

DISKUTERT: Etter puppesitatet under Top Model stormet det rundt Jan Thomas. Ivanna tok det hele med knusende ro. Foto: TV3

Til daglig går Ivanna på dramalinje på videregående i Bergen, og i klasserommet ble følgende Jan Thomas'-kommentar hengt opp: - Ikke ødelegg det Gud har gitt deg! Det var ikke bare i klasserommet hun fikk ekstra oppmerksomhet.

Folk hun ikke kjente begynte plutselig å hilse på gata, og i butikken ble hun møtt med: Hei, årets pupp! Brått visste alle hvem hun var. På Facebook strømmet bekymrede meldinger og støtteerklæringer inn, med ordlyd som: "Stakkars deg!". "Kjære deg, ikke hør på Jan Thomas".

Ivanna selv satt ikke hjemme og deppet av den grunn. Tvert imot.

- Jeg synes det var helt herlig! Det hele var jo kun en kompliment til meg. Og, ja, jeg er skikkelig stolt av puppene mine. Jeg mener det er opp til hver enkelt å ta stilling til hva man ønsker å gjøre med dem, sier Ivanna med referanse til ammedebatten.

En muffin om dagen

Ivanna har akkurat begynt modellkarrieren, men er bevisst sin egen rolle. 17-åringen er engasjert i debatten om syltynne, anorektiske modeller.

- Faktisk tror jeg at for å lykkes som modell, må du ha en naturlig høy forbrenning. Om du hver dag skal passe på hva du putter i deg, blir du ikke spesielt lykkelig. Dessuten ser det ikke bra ut om du ikke har noe fett på kroppen. Jeg tror de jentene som ender opp med anoreksi, aldri var ment å være modeller.

FINALERUNDEN: Denne shooten var den siste for Ivanna, under Top Model 2007.

FINALERUNDEN: Denne shooten var den siste for Ivanna, under Top Model 2007. Foto: TV3

Ivanna sier hun aldri har slanket seg og at hun er tynn fra naturens side.

- Jeg synes ikke at man skal sulte seg, men selvsagt er det viktig å tenke kosthold og spise sunt, understreker hun.

Jentene i Top Model fikk mye pes for dårlig kosthold, men Ivanna mener at man må unne seg litt godt av og til, og poengterer at også sjokolade hører hjemme på næringskjeden.

- Jeg er så glad i bakst, og spiser en muffin hver dag. Du vet disse Aunt Mabels som koster ni kroner i butikken. Karamell er den beste - og sjokolade også, egentlig - og blåbær og jordbær - egentlig liker jeg dem alle sammen, ler Ivanna.

Før vi vet ordet av det, kommer hun med en ny innrømmelse:

- Jeg hater trening. Og spesielt jogging. På et eller annet tidspunkt glemmer jeg at jeg skal løpe og begynner å gå i stedet. Men jeg har min helt egen form for trening. Jeg setter på kjempehøy musikk og danser, vrikker på rumpa, lager tulledanser og bare leker meg. Jeg tøyer også mye og tar sit-ups. Problemet med noen treningsformer, som for eksempel jogging, er jo at det ikke er så lett å styre hvor man går ned i vekt. Puppene er jo noe av det første som blir mindre, og det vil jeg jo ikke.

Forelsket

Tilbakemeldingene etter Top Model har vært utelukkende positive, men Ivanna er ikke sikker på om å være modell er det beste sjekketrikset.

- Jeg tror gutter synes det er litt flaut å innrømme at de liker en modell. Mange tror modeller er jenter som synes de er mye bedre enn andre. Jeg føler meg ikke sånn i det hele tatt.

Men litt blygt innrømmer hun at jo da, hun er forelsket.

- Jeg har så lyst til å kalle ham kjæresten min, men det er ikke offisielt ennå. Det er så mange jenter som er så kritiske, som bare er ute etter å finne feil, men jeg finner ingen ting negativt med ham, sier hun og smiler.

Ivanna heter Petrova til etternavn, og er som de fleste sikkert har gjettet, ikke helt norsk. Faktisk er hun ett hundre prosent russisk! Hun kom til Norge som 10-åring, men er vokst opp med norsk stefar. Noe som er med på å forklare den perfekt flytende bergensdialekten.

Spiller en rolle

At hun endte opp som deltager i modellkonkurransen, kan hun takke moren sin for.

- Jeg fulgte alltid veldig nøye med på den amerikanske utgaven av Top Model, og synes det var kjempegøy, men den norske varianten var ganske dårlig. Jeg satt ofte og irriterte meg over det jentene gjorde, og kommenterte hva jeg ville ha gjort annerledes. Til slutt sa moren min - så gjør noe med det, da. Meld deg på!

Ivanna endte til slutt på 3. plass i konkurransen, og er foreløpig litt usikker på hvor hardt hun skal satse på modellyrket.

BESTEVENNER: Ivanna og fjorårets vinner, Kamilla Alnæs, ble veldig gode venninner under innspillingen av Top Model.

BESTEVENNER: Ivanna og fjorårets vinner, Kamilla Alnæs, ble veldig gode venninner under innspillingen av Top Model. Foto: TV3

- Det er først og fremst å ta bilder og gå catwalk som er gøy. Jeg elsker det. Det er noe med å skulle leve seg inn i en rolle, være en annen. Det er jo derfor jeg går på dramaskole også, sier hun.

Samtidig ser hun at modellyrket har mindre glamorøse sider.

- Det mye slit også, med trasking rundt på høye hæler og vise fram boka si. Man lever nok litt inne i sin egen boble, hvor alt handler om hvordan man ser ut, at man ikke kan ha legge på seg eller få en kvise. Jeg vet ikke helt om det er meg. Skal jeg satse, må det uansett bli etter videregående.

Ivanna kaster i samme slengen ut et hett tips til alle som ønsker å bli modell:

- Gjør ferdig skolen først! De fleste modeller slutter når de er rundt 25 år, og det er det dumt å tenke - oi, hva skal jeg gjøre nå?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning