Det Nye: Kulturkick

Dunsten av suksess

Kirsten Dunst har lagt depresjonen bak seg. Nå er det kjendisfestene som gjelder!

Kirsten Dunst strålte på premieren til Spiderman 3.

Kirsten Dunst strålte på premieren til Spiderman 3. Foto: Foto: Bulls

Publisert
Kirsten Dunst i London under filmingen av "How to lose friends".

Kirsten Dunst i London under filmingen av "How to lose friends". Foto: Foto: Bulls

Les også: Stjel Stilen til Kirsten Dunst

Ingen ble sjokkert da amerikanske tabloider tidligere i høst meldte at Kirsten Dunst var innlagt på avrusning. 26-åringen er kjent som en morojente, og knipses gjerne godt brisen på vei fra et av Hollywoods in-steder. Pannen er blank, leppestiften på halv tolv, og håret er uflidd. Men gliset er der alltid - som om hun alltid er midt i en latterkule.

Fram til nå. Vidunderbarnet Dunst hadde nemlig ikke sjekket inn på rehab, men var dypt deprimert, og hadde søkt hjelp på Cirque Lodge-senteret i Utah. Stormen stilnet. Hollywood er vant til å takle stjerner med rusproblemer. Et helt vanlig, menneskelig trekk som depresjon, derimot? Dunst fikk være i fred.

På telefonen forteller hun at kjendislivet har sin pris.

- Det kan være tøft å takle noen ganger. Man er jo tross alt bare et menneske. Mange har fått et inntrykk av meg som ikke nødvendigvis er sant.

Det blir stille i røret. Hun fortsetter.

- Det kan gjøre at jeg føler meg ukomfortabel noen ganger.

- Har du lest mye om deg selv - som ikke er sant?

- Jeg leser ikke sånne blader.

Hun ler litt, og fortsetter.

- Men jeg elsker å surfe etter bilder på nettet. Det er en eller annen person som alltid følger med på hva jeg og venninnene mine gjør. Vi har hele livet vårt dokumentert på den nettsiden, så vi går ofte inn og ser på den sammen. Vi må jo bare le av sånt.

Spiller kjendisreporter

I filmen How to Lose Friends, som har premiere i Norge i mars, spiller Kirsten en kjendisreporter som jobber for et glanset magasin. I filmen heter magasinet Sharps, men i boken, som er basert på en sann historie, handler det om Vanity Fair; et av verdens mest respekterte livsstilsmagasiner.

Se traileren til filmen How to lose friends: (Artikkelen fortsetter nedenfor)

- Nå som du har vært på "den andre siden" og spilt en som skriver om kjendisene, har du fått et annet inntrykk av kjendisskribenter?

- Ha, ha. Nei. Det finnes mange ulike former for journalistikk. Og det er så mange forskjellige typer magasiner der ute, som alle appellerer til forskjellige personer. Du har alt fra sladreblader til Time Magazine. Det verste er kanskje at folk alltid kjenner deg igjen. De dømmer deg med en gang, fordi de tror de vet hvem du er.

Når filmen tar oss med forbi den røde løperen og inn på sosietetsfestene, blir vi introdusert til rumpeslikkingen som foregår mellom presse, PR-agenter, bransjefolk og kjendiser. Det kommer også tydelig fram at selv det mest respekterte magasinet i USA er gjennomsyret av korrupsjon, smisk og byttehandler.

- Er sosietetsfestene i New York slik vi ser dem i filmen, eller er det overdrevet?

- Da jeg leste manuset lo jeg hele tiden. Jo, filmen gir et speilbilde av enkelte personligheter som absolutt finnes der ute.

- Vi møter blant annet en ung, fremadstormende, talentløs skuespiller, som gjør diverse PR-stunt for å få pressens oppmerksomhet.

Kirsten avbryter, og stønner litt.

- Ja, noen trenger mer oppmerksomhet enn andre.

- Pleier du å gå på sånne fester selv?

- Ja, jeg går på noen. Jeg velger jo selv hva jeg vil delta på, men jeg utsetter meg ikke for situasjoner der jeg føler meg ukomfortabel.

Lille Kirsten, Pitt og Cruise

- Hvordan er det bak det røde, fløyelsbefengte tauet? Kan du gi oss noen juicy detaljer?

- Det kan være veldig morsomt og underholdende, men ikke alltid. Hvis ikke, er du forhåpentligvis sammen med noen andre morsomme mennesker som kan gjøre narr av alle de andre gjestene.

Dunst avslører at på nettopp slike eventer stiller også kjendisene med en annen innstilling - spesielt overfor fotografene.

- Når man går på en slik event, er man klar over at det kommer til å være fotografer der. Man er forberedt på det.

Hun sukker litt.

- Men hvis noen tar bilder av deg på gaten, blir de ofte brukt til andre ting enn glansede magasiner. Bildene blir ofte trykket i sladreblader, som ofte manipulerer situasjoner. Ofte blir de brukt på uheldige måter.

- Forstår du nå de menneskene som jobber av å jage sånne som deg?

- Nei, paparazziene er ikke en del av den magasinbransjen som portretteres i filmen.

- Hvordan er en vanlig dag i Kirsten Dunsts liv?

- Jeg lever et rimelig enkelt liv. Jeg er ikke avhengig av kjendislivsstilen.

Hun pauser litt.

- Hvis jeg mistet kjendisstatusen, ville jeg ikke gått til grunne av den grunn. Det er gøy, og jeg elsker å møte folk, men jeg elsker også musikk og kunst. Man trenger ikke å være kjendis for å sette pris på det. Alle tingene jeg liker å gjøre er veldig vanlige.

Tysksvenske Kirsten fikk allerede som 12-åring leke med kjekkaser som Brad Pitt og Tom Cruise. Hun slo gjennom i Interview with a Vampire i 1994, men spilte i Woody Allens film New York Stories allerede i 1989. Siden den gang har hun gjort stor suksess som kjæresten til Spiderman i alle de tre filmene. De siste årene har vi også sett henne i kassasuksesser som Marie Antoinette, Elizabethtown og Wimbledon.

Kirsten Dunst i filmen Virgin Suicides.

Kirsten Dunst i filmen Virgin Suicides. Foto: Foto: Bulls

- Allerede som 3-åring ble du introdusert til showbusiness gjennom tv-reklamer. Hvordan har det påvirket deg å bli stjerne så tidlig i livet?

- Jeg tror det har påvirket meg på mange måter. Jeg har lært mye, møtt utrolig mange mennesker og fått muligheten til å reise masse.

Dunst, som også har blitt rost for sine roller i The Virgin Suicides og Little Women, ramser opp videre.

- Jeg har vært mange steder her i Amerika. London, Paris, Kina. Jeg mener, man får vanligvis ikke sånne muligheter når man er så ung. Jobben har også hjulpet meg til å forstå mennesker på en annen måte. Jeg har fått oppleve så mye i livet, og det er jeg utrolig takknemlig for.

Personen skinner gjennom

- Er du noen ganger redd for at folk skal tro du er den du spiller på film?

- Selv om man spiller en rolle som er bitchy eller ikke spesielt likandes, så skinner alltid den ekte personen litt gjennom. Personligheten gjemmer seg bak mye annet, men man forstår til syvende og sist hvem som er bra eller ikke. Jeg ser det hos mange skuespillere som jeg liker eller beundrer. Jeg kan på en måte gjette meg til hvem som er bra personer i virkeligheten.

- Hva ville du ha gjort dersom du ikke hadde valgt skuespilleryrket?

- For meg er det å være skuespiller en av mange ting jeg liker å gjøre. Jeg føler at jeg er ung nok til å bytte karriere tre ganger, hvis jeg vil.

- Hva gjør du når du ikke spiller inn film?

- For øyeblikket jobber jeg med en dokumentarfilm - og jeg hadde en kortfilm på Sundancefestivalen. Jeg liker dessuten å male.

- Hva er ditt favorittprogram på TV akkurat nå?

- South Park!

Hun mumler litt.

- Og så liker jeg Top Chef og Project Runway.

- Hvis du var journalist - hvem ville du ha intervjuet?

- Joni Mitchell!

Dunst roper i røret:

- Fordi hun er min rockegud.

- Hvis du hadde vært journalist for Sharps magazine på ordentlig nå. Hva ville du ha spurt deg selv om?

- Hvor skal vi henge etter premierefesten i morgen?

Kirsten Dunst i en romantisk scene med Tobey Maguire i Spiderman.

Kirsten Dunst i en romantisk scene med Tobey Maguire i Spiderman. Foto: Foto: Stella Pictures

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning