Piratkopierte varer

Du slipper straff for kopier

Finner tollerne en uekte Chanel-veske i kofferten din, slipper du straff her i Norge. I EU er regelverket mye strengere.

INGEN BOT: Blir du tatt med en piratkopierte Chanel-vekse av tollmyndighetene, er det verste som kan skje at de konfiskerer varen.
INGEN BOT: Blir du tatt med en piratkopierte Chanel-vekse av tollmyndighetene, er det verste som kan skje at de konfiskerer varen. Foto: Foto: Bulls
Sist oppdatert

I 2008 beslagla norske tollmyndigheter piratkopier som ville hatt en samlet reell salgsverdi på over 83,7 millioner kroner.

Dette utgjør over dobbelt så mye som det samlede beslaget fra 2006.

Les også: Halvparten kjøper fake varer

Privatpersoner går fri

Det er selvfølgelig forbudt å lage piratkopier av ulike merkevarer, design og patenter.

Fakta om piratkopier

  • Tollvesenet avslører privatkopier ut i fra kvalitet, pris, emballering og avsender.
  • Piratkopier fører ikke til offentlig påtale og har ifølge Tollvesenet aldri vært straffesak i norske domstoler.
  • Piratkopier er svært utbredt, man får kjøpt alle typer varer folk etterspør. Det er kun profitt som driver produsentene av piratkopierte varer.
  • Piratkopiering er den raskest voksende form for organisert kriminalitet, fortjenesten er høy og straffen er lav, så en kjøpt piratkopi er i dag en direkte støtte til kriminelle nettverk som ellers også driver traficking og annen smugling.

Kilde: Tollvesenet

Men som privatperson risikerer du fint lite om du importerer slike varer inn i Norge.

- I Norge er der ikke straffbart for privatpersoner å innføre piratkopier, forteller Anita Graff, underdirektør i Toll- og avgiftsdirektoratet, til Klikk.no.

Det vil si at om du har kjøpt en piratkopiert veske i utlandet, er det verste som kan skje at du blir fratatt varen av tollmyndighetene når du lander på norsk jord.

- Reglene om piratkopi er først og fremst gjeldende for næringslivet og ervervsmessig virksomhet (videresalg, red.anm.), og gjelder i utgangspunktet ikke privat import - med unntak av opphavsrett i forhold til åndsverkloven. Tollvesenet foretar en egen vurdering av hva som anses å være til privat bruk, sier Graff.

Har du en fake Louis Vuitton-veske eller et par piratkopierte Gucci-briller i bagasjen, blir det ansett som til privat bruk. Har du derimot med deg ti falske klokker i kofferten, begynner varsellampene å lyse hos tollerne.

Les også:

Er denne ekte eller falsk?

Slik avslører du piratkopier

Kan holde igjen og sjekke dine varer

PIRATKOPIERTE VESKER: En politimann viser fram falske Louis Vuitton vesker som ble konfiskert under en rassia i Seoul i mai 2004.
PIRATKOPIERTE VESKER: En politimann viser fram falske Louis Vuitton vesker som ble konfiskert under en rassia i Seoul i mai 2004. Foto: Foto: Scanpix

I september 2007 fikk tollmyndighetene en ny fullmakt.

STORT MARKED: Det er et stort marked for salg av piratkopierte designervarer. Varene blir solgt på gaten og på markeder i mange storbyer i Europa og Asia.
STORT MARKED: Det er et stort marked for salg av piratkopierte designervarer. Varene blir solgt på gaten og på markeder i mange storbyer i Europa og Asia. Foto: Foto: Scanpix

Dette betyr at de i dag kan tilbakeholde varer de tror er piratkopier, og at de kan ta kontakt med rettighetshaveren her i Norge - dette kunne de ikke tidligere.

- Kan man bli bøtelagt eller få fengselsstraff for å innføre piratkopier til Norge?

- Piratkopier fører ikke til offentlig påtale og har hittil aldri vært straffesak i norske domstoler. Det er rettighetshaver som kan ta saken gjennom rettssystemet, ikke Tollvesenet. Saken blir løst mellom rettighetshaver og importøren av de falske produktene, opplyser Graff.

Du får saftig bot i EU

Blir du tatt for å kjøpe piratkopierte varer i utlandet, er historien derimot en helt annen.

I 2005 innførte EU nye tiltak for å få bukt på den høye andelen av piratkopier i landene sine.

Blir du tatt på fersken mens du kjøper piratkopierte varer i for eksempel Frankrike og Italia, kan du få en bot på opptil 10.000 Euro - cirka 87.000 norske kroner.

Men det er ikke bare kjøp du blir bøtelagt for. Blir du tatt av politiet med en falsk klokke på håndleddet, kan også dette gi deg en klekkelig bot.

Dette skjedde med en tolv år gammel norsk gutt i 2006. VG skrev at gutten ble arrestert under en politirazzia på et market i Italia. Det endte med at han fikk en bot på 1000 euro for å ha en falsk Rolex-klokke på håndleddet.

- Jeg ble litt redd, for jeg skjønte ikke hva jeg hadde gjort galt. Jeg forsto heller ikke et ord av hva politimennene sa, fortalte gutten til avisen.

Strengere regelverk i USA og Asia

Også i USA er regelverket strengere enn her i Norge. Der kan man få flere års fengsel hvis man blir tatt for å selge piratkopierte varer.

I Asia strammer de også grepet rundt den forbudte industrien. Nylig fikk en kvinne som hadde solgt falske Hermés-vesker i Taiwan en bot på svimlende 7,5 millioner dollar, melder WWD.

Dette tilsvarer over 50 millioner norske kroner.

Anita Graff opplyser at det norske tollvesenet ser på det som en viktig oppgave å stanse flommen av piratkopier til Norge, og vurderer løpende det gjeldende regelverket.

Les også: En i året blir dømt for fildeling

Les på Nettavisen: Frekke smuglere lurer deg

ALT KAN PIRATKOPIERES: Det er ikke bare vesker og klokker som piratkopieres. Her har tollerne i Italia belaglagt et parti med falsk champagne - det viste seg at flaskene kun inneholdt billig hvitvin.
ALT KAN PIRATKOPIERES: Det er ikke bare vesker og klokker som piratkopieres. Her har tollerne i Italia belaglagt et parti med falsk champagne - det viste seg at flaskene kun inneholdt billig hvitvin. Foto: Foto: Scanpix

Denne saken ble første gang publisert 22/04 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også