Det Nye tester hobbyer

Say cheeeze!

Som moteansvarlig i Det Nye jobber jeg med landets beste fotografer. Nå er det min tur til å fyre løs.

Moteansvarlig i Det Nye, Vibeke Stiansen, på fotokurs.

Moteansvarlig i Det Nye, Vibeke Stiansen, på fotokurs. Foto: Foto: Jeanette Landfald Bækkevold

Publisert Oppdatert

- Ta mange bilder! Det er viktig å øve seg for å bli en dyktig fotograf, sier kursleder Stig Willassen bestemt.

Utstyrt med mitt splitter nye Canon EOS 450 D speilrefleks, er jeg på fotokurs hos butikken FotoVideo i Oslo, og får en grundig innføring i hvordan min nye stolthet fungerer. Og for noen muligheter som åpner seg!

Så lenge jeg kan huske har jeg vært opptatt av kunst og bilder, og aller mest av fotografiet - spesielt svart/hvitt-bilder. Kanskje er det nettopp min fascinasjon for bildet som har gjort at jeg har havnet i dette yrket, som motejournalist på tiende året.

I jobben min har jeg gleden av å jobbe med en lang rekke norske fotografer. Sammen har vi sett og sortert tusenvis av bilder og valgt ut dem vi tror egner seg best på trykk. Jeg føler, sånn i all beskjedenhet, at jeg etter hvert har fått et ganske godt øye for hva som funker og hva som ikke gjør det.

Nå synes jeg at tiden er inne for selv å utforske mysteriet med lukkertid og blenderåpning. En hemmelig drøm om både egen utstilling og deltagelse på Høstutstillingen har ligget der lenge og ulmet. Ikke minst har jeg planer om å få min egen blogg ganske snart, og da er det mildt sagt en fordel å kunne ta gode bilder. Ingen ting å si på ambisjonsnivået mitt, med andre ord.

Ny verden, nye muligheter

- Blenderen bestemmer hvor mye lys som slippes inn, og det er den som styrer dybdeskarpheten, forklarer Stig og peker på en plansje.

En helt ny verden ligger for mine føtter. Det gjelder bare å trykke på de riktige knappene, finne den rette vinkelen og slippe inn riktig mengde lys. Så enkelt, men akk så vrient på samme tid.

- Dette kameraet har en egen kreativ sone, og jeg anbefaler dere å bruke P som standardinnstilling, sier Stig.

Jeg noterer flittig.

På vei hjem fra kurset ser jeg plutselig ting rundt meg med nye øyne. Verden har fått sterkere farger, og alt ser ti ganger mer spennende ut. For hvem skulle vel tro at noen trauste togskinner og et tog som passerer i fart kan se kult ut? Og himmelen har da virkelig aldri vært så vakker før? Jeg ser et mulig motiv i absolutt alt jeg kommer over. Knips, knips!

Fordi jeg ikke er spesielt tålmodig, ei heller noen stor fan av bruksanvisninger, var en innføring i form av et kurs midt i blinken for meg. Noe jeg anbefaler andre for å komme i gang. Kostbare filmruller og dyr fremkalling er historie for lengst, så det er bare å knipse løs. Husk alltid å ha kameraet lett tilgjengelig. Du vet aldri når du snubler over et godt motiv, og da gjelder det å være forberedt - og ha nok batteri og minnekort!

Kom i gang

  • Skaff deg et kamera som dekker dine behov
  • Meld deg på et kurs for å lære mer om kameraets muligheter
  • Lag en scrapbook med utvalgte bilder, slik at du lettere ser utviklingen din
  • Ha alltid med deg kameraet. Du vet aldri når det perfekte motivet dukker opp
  • Utvid etter hvert med stativ, ekstra objektiv og blitz, dersom du ønsker å investere mer i hobbyen din.

Nyttig på nett

Akam.no : Tester, nyheter, linker til kjøpssider:

Fotovideo.no : Kjøp nytt og brukt utstyr, stort utvalg

Fotopia.no eller Foto.no : Kurs, info, tips, linker til fotoutdanning

Fotografi.no : Hjemmesiden til Magasinet Fotografi, med fotoråd og debatter.

Kvasir.no/c/art/photo : Linker til gode norske sider om fotografi

Canon.no

Nikon.no

Her er noen av Vibekes bilder:

Se flere saker fra: Lær deg å leke

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning