Blir for full på fest

Vil du unngå å bli for full?

Slik sørger du for at du ubevisst drikker litt mindre.

DRIKK SMARTERE: Festen er tross alt mye morsommere om du er skikkelig tilstede - og ikke minst husker den dagen derpå.
DRIKK SMARTERE: Festen er tross alt mye morsommere om du er skikkelig tilstede - og ikke minst husker den dagen derpå.
Sist oppdatert

Myte eller fakta?

  • Det er best å spise før du drikker alkohol. Fakta.

Alkohol går raskere over i blodet hvis det er lenge siden du spiste. Maks alkoholprosent oppnås allerede etter 15–30 minutter på tom mage. Drikker du samme mengde alkohol til et måltid eller på full mage, kan alkoholopptagelsen ta flere timer. Konsentrasjonen av alkohol i blodet vil derfor aldri bli så høyt på full mage som på tom.

  • Du blir fullere hvis du blander alkoholtyper. Myte.

Det er ikke noen forskning som understøtter den påstanden. Myten kan ha oppstått fordi vi ofte er skikkelig fyllesyke etter en kveld hvor vi har drukket både champagne, vin, øl og shots. Sannheten er nok heller at vi drikker mer når det er et større utvalg ...

  • Du blir fullere av å drikke brunt brennevin enn blankt brennevin. Myte.

I forhold til promillen er det feil, men i forhold til tømmermenn kan det være riktig. Det skyldes for eksempel at gammel whisky kan inneholde rester av endre stoffer enn selve alkoholen, som også kan gi tømmermenn.

  • Du forbrenner en enhet i timen. Myte.

Alkoholforbrenningen avhenger blant annet av vekten din. For hver 10 kg en person veier, forbrennes 1 gram alkohol i timen. Veier du 60 kg, forbrenner du altså 6 gram alkohol i timen, og siden det er 12 gram alkohol i en alkoholenhet, vil den ta to timer å forbrenne.

  • Det er bedre å drikke små mengder ofte enn store mengder sjelden. Fakta.

Det er hardt for kroppen å få store mengder alkohol på én gang, siden leveren må jobbe ekstra og hjernen påvirkes i stor stil. Et stort alkoholforbruk øker også risikoen for ulykker og skader.

  • Det er sunt å drikke alkohol. Sant.

Det er vitenskapelig bevis for at alkohol har en positiv virkning, selv om den først inntreffer når du er 45 år. Da kan den nemlig ha en beskyttende effekt på hjerte-kar-systemet, på blodpropper i hjertet og på utvikling av diabetes 2. Den anbefalte alkoholmengden er én alkoholenhet om dagen.

Kilde: Janne Tolstrup og Bente Hvid.

Det hadde vært veldig deilig å drikke akkurat nok til å ha det ustyrtelig moro, men slippe både fysiske og moralske tømmermenn dagen derpå.

Du kjenner jo til det. Det kribler i kroppen, du vil ut og ha det gøy. Gå ut med kolleger etter jobben en fredag og ta et glass eller to. Eller tre. Og det er ikke alltid det stopper der heller.

Dagen etter våkner du gjerne med et av følgende scenarioer i hodet.

A: Du ga etter for trangen til å fortelle kollegaen din hva du egentlig synes om de irriterende vanene hennes.

B: Du avsluttet festen med hodet ned i toalettet. Eller enda verre,

C: Du endte med kline (litt for mye og litt for offentlig) med den kjekke kollegaen, selv om du egentlig har kjæreste fra før.

Livet er fullt av festlige anledninger som inkluderer alkohol, og derfor burde det egentlig være lett å styre hvor mye vi drikker og hvordan vi reagerer på det.

Likevel virker det vanskelig å lande akkurat der hvor du har det gøy og er akkurat passe brisen, uten å bli altfor snøvlende og pinlig full.

Den perfekte fylla

Den dårlige nyheten er at det ikke finnes en oppskrift på hvordan få den perfekte fylla. Den gode nyheten er at du faktisk kan komme ganske nær hvis du bare lytter til kroppen og husker noen få regler (også selv om du har fått alkohol innabords).

- Når vi snakker om å drikke alkohol på en god måte, er det et bra prinsipp å drikke et glass vann per alkoholenhet, sier Janne Tolstrup, forskningsleder hos Center for Alkoholforskning.

- Når du drikker alkohol, er det en forsinkelesetid fra du drikker alkoholenheten til du merker effekten av den fullt ut, og i det tidsrommet rekker du ikke å oppdage om du har drukket for mye, med mindre du tar en pause. Den pausen får du ved å bytte ut annenhver drink, øl eller vinglass med et glass vann, sier hun.

Det tar mellom 30 og 60 minutter før du merker den fulle effekten av alkoholen du drikker, så det krever litt ryggrad å vente med neste glass alkohol.

Ventetiden kan du bruke på å glede deg over at vannet du har i glasset er med på å forebygge neste dags tømmermenn. Tømmermennene kommer nemlig fordi du blir dehydrert, og det unngår du ved å drikke ekstra vann.

Fint å ha i bakhodet

Samtidig vil du ubevisst drikke litt mindre alkohol, siden vannet også gjør deg utørst. Tar du pauser, vil du også automatisk drikke saktere – enda en regel det er fint å ha i bakhodet.

- Bygger du promillen sakte opp i løpet av kvelden, gjerne i kombinasjon med en god middag, har du mer kontroll enn hvis du hiver i deg flere shots i på rappen. Faktisk kan du godt ende opp med en høyere promille ved å sitte og drikke gjennom en hel kveld enn hvis du drikker færre alkoholenheter på kort tid, men den euforiske tilstanden du kommer i ved å drikke fort, kan gjøre deg langt mer vill og gal, sier Tolstrup.

Rent teknisk er promillen den samme som konsentrasjonen av alkohol i blodet ditt. Så jo høyere promille, jo fullere er du. Eller hva? Slik tenker de fleste, men det stemmer faktisk ikke helt.

- Hvis du er vant til å drikke, kan du godt ha en høyere promille og likevel ha kontroll over situasjonen enn en med lavere promille som ikke er vant til å drikke. Oppnår du promillen ved å drikke sakte, vil det også være en forskjell på hvor full du føler deg, sier Tolstrup.

Derfor kan man ifølge henne heller ikke fastslå akkurat når promillen blir for høy.

- Alkohol virker forskjellig fra person til person, og det har også noe å gjøre med hvor vant du er til å drikke. Drikker du ofte, har du bedre kontroll selv med høy promille, enn hvis du drikker sjelden. Samtidig spiller fysiske forhold som vekt og fettprosent inn på hvordan du reagerer på en viss promille.

GLAD OG BRISEN: På universitetet Virginia Tech i USA har de prøvd å fastslå promillespennet hvor du skal kunne oppnå den helt perfekte rusen.
GLAD OG BRISEN: På universitetet Virginia Tech i USA har de prøvd å fastslå promillespennet hvor du skal kunne oppnå den helt perfekte rusen. Foto: Colourbox

Zone of Regret

Drikker en mann og en kvinne med samme vekt samme mengde alkohol, vil kvinnen likevel alltid få en høyere promille enn mannen, fordi alkoholen fordeler seg forskjellig i kroppene våre.

Visste du at:

Det anbefales maks fem alkoholenheter om gangen, for eksempel på en kveld. Kvinner bør ikke drikke mer enn sju alkoholenheter i uka, mens tallet for menn er 14.

Mens alkoholforbruket går ned i flere europeiske land, øker det i Norge.

I gjennomsnitt får hver voksne nordmann i seg nærmere åtte liter ren alkohol i året.

Det er en klar sammenheng mellom alder og holdning til å drikke seg full.

Jo høyere alder, jo flere mener at det ikke er greit å drikke for å bli beruset.

Kilde: nrk.no, sundhedsstyrelsen.dk 

- Kvinner skal ikke drikke om kapp med menn. Det er som å sette ei ku til å løpe om kapp med en veddeløpshest, sier Tolstrup.

På universitetet Virginia Tech i USA har de prøvd å fastslå promillespennet hvor du skal kunne oppnå den helt perfekte rusen.

Ifølge diagrammet The Positive Drinking Zone vil du befinne deg i The Pleasure Zone hvis du har en promille på mellom 0 og 0,6. Her vil du være avslappet, morsom og sosial, mens du blir stadig trøttere og mindre sosial med en promille på mellom 0,6 og 1.

Stiger promillen over 1, kommer du inn i Zone of Regret, hvor konsentrasjons- og taleevne går fløyten, og du begynner å oppføre deg upassende.

At en promille på maks 0,6 er den beste forutsetningen for at ikke kvelden skal skli helt ut, gir god mening til alkoholkonsulent Bente Hvid ved Folkehelseinstituttet i Aarhus.

- Vi vet at promillen har innvirkning på koordinasjonsevnen og reaksjonstiden, og det gjør den når vi kommer opp på omkring 0,5-0,8. Så det er ved lav promille vi får den beste effekten. Deretter begynner alkoholen å spille mer inn på funksjonene våre, og det er derfor vi har en promillegrense for bilkjøring. Ved 0,5 begynner synet og reaksjonstiden å endre seg, og kommer vi opp på 0,8, blir oppmerksomheten og konsentrasjonsevnen svekker, forklarer hun, og utdyper grunnen til at funksjonene nedsettes:

– Alkoholen påvirker hjernen. Den påvirker nervecellene og får dem til å fungere dårligere. Alkohol kommer fra tarmen ut i blodet og via blodet opp til hjernen, og det er det mest avanserte som tar skade først, påpeker Bente Hvid.

Det er altså derfor vi mer løsslupne i begynnelsen av rusen. Her påvirkes nemlig frontallappen, hvor vår sosiale kompetanse sitter, som sammen med de områdene som påvirker moral, etikk og rett og galt er de sist utviklede delene av den menneskelige hjernen. Ved å svekke dem, setter vi hjernen et par evolusjonstrinn tilbake.

Blir dummere og dummere

– Vi bruker jo alkohol bevisst til å løse opp i sosiale sammenhenger. Etter en velkomstdrink og det første vinglasset ved bordet, går jo praten allerede mer løssluppent. Men fortsetter vi med å drikke, påvirker det til slutt hjernen så mye at vi oppfører oss dummere og dummere, sier Hvid.

Janne Tolstrup sier at det er «overjeget» vårt som blir satt ut av drift.

– Når de områdene av hjernen som dikterer moralen og oppførselen vår blir bedøvet, er det langt mer plass til reptilhjernen. Og det er grunnen til at folk kan finne på å skjelle ut sjefen eller ha sex med folk de ellers ikke ville hoppet til sengs med.

FYLL OG FANTERI: Rent teknisk er promillen den samme som konsentrasjonen av alkohol i blodet ditt. Så jo høyere promille, jo fullere er du.
FYLL OG FANTERI: Rent teknisk er promillen den samme som konsentrasjonen av alkohol i blodet ditt. Så jo høyere promille, jo fullere er du. Foto: Colourbox

Hvor høy promille du har sier altså ikke nødvendigvis noe om hvordan vi oppfører oss når alkoholen går inn. Men hva er det som avgjør det da?

Faktisk spiller humøret en stor rolle for hvordan en fuktig kveld ender. Og hvor gøy det blir. Ifølge ekspertene blir den sinnsstemningen du allerede er i når du begynner å drikke, forsterket av alkoholen.

Så hvis du er sur og lei, blir du ikke nødvendigvis i godt humør av å drikke deg full. Forskning laget på Center for Alkoholforskning viser at mer alkohol ikke nødvendigvis er det samme som mer moro, selv om det ofte er slik vi tenker.

Lov å si nei

- Vi har forsket på studentfester, hvor vi gjennom kvelden har målt elevenes promille og humøret deres. Vi så at de ble glade og oppstemte etter de første alkoholenhetene, men de nådde fort et metningspunkt, hvor de ikke ble i bedre humør ved å drikke mer. Så hvis du har det gøy når du har drukket litt, er det ikke noe vits i å drikke mer for å bli i enda bedre humør, fastslår Tolstrup.

Når vi ikke nødvendigvis optimerer festrusen ved å drikke mye, er det kanskje litt lettere å sette ned farten litt på neste fest.

Da er veien til den perfekte rusen kanskje likevel ikke så vanskelig? Med ekspertenes siste råd kan faktisk hende at vi treffer akkurat.

- Bestem deg på forhånd: Vil du dumme deg ut eller ikke? Det beste vil være hvis du kan si: Nei, jeg har ikke lyst til å drite meg ut. Det er faktisk ok å si nei takk, selv om du ikke er gravid, som lenge har vært den eneste gyldige unnskyldningen. Fokuser i stedet på nytelsen ved alkohol. Det skal ikke brukes som tørstedrikk, men til nytelse, sier Hvid.

Det er Janne Tolstrup enig i.

- Alkohol kan ramme forskjellig fra gang til gang, men i bunn og grunn handler det om å kjenne seg selv. Fra gang til gang kan du lage avtaler med deg selv om hvor mye du kan drikke. Men selv om det kan være vanskelig å holde når festen er i gang, husk på budskapet om at du ikke automatisk får det morsommere bare du drikker mer. Du har selv ansvaret for å få en morsom kveld, så kan alkoholen kanskje hjelpe deg til å bli litt mer avslappet og gjøre det lettere å ta kontakt med andre. Uten å bli for full.

Denne saken ble første gang publisert 03/07 2015, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også