Hvordan føles det å bli...

Bitt av en giftig edderkopp

Stig ble bitt i hånden av en av de dødeligste edderkoppene i verden.

Stig ble bitt av en av verdens mest gifitge edderkopper.

Stig ble bitt av en av verdens mest gifitge edderkopper. Foto: Foto: Lars Myren Holand.

Publisert Oppdatert

Smertene kom i krampetak, og jeg hylte i søvne

Stig Johansson (34): - Jeg hadde en edderkopp av typen indisk oriental. Jeg visste at den var giftig, men ikke at den var en av de to giftigste edderkoppene i verden.

En gang jeg ville vise den til noen gjester og stakk hånden inn i terrariet, klarte den å rømme. Jeg fikk tak i den, men da noen av gjestene begynte å bli hysteriske, la jeg hånda over den. Da beit edderkoppen meg i armen. Det var ikke spesielt vondt, egentlig kjente jeg det ikke noe særlig.

Jeg ville nok tøffe meg litt, så jeg bare løftet den inn igjen og rullet meg en røyk. Men så begynte jeg å tenke - og ble mer og mer nervøs. Jeg ble bleik, og til slutt klarte jeg ikke engang å holde røyken. Da kjørte en kompis meg til sykehuset.

Jeg husket ikke det latinske navnet på edderkoppen, så da sykehuset ringte giftsentralen, fikk jeg bare beskjed om å legge en ispose over bittet, ta noe smertestillende og bli liggende til observasjon over natten. Det føltes som om jeg hadde en fotball under huden, det sprengte noe helt forferdelig.

Dagen etter følte jeg meg ok. Jeg ventet bare på at legen skulle sende meg hjem, og gikk ut og inn for å røyke. Første gang klarte jeg trappene greit, men etter hvert begynte jeg å bli sliten. Jeg klarte å gå ned, men jeg måtte ta heisen opp. Til slutt klarte jeg ikke å gå ned heller.

Da jeg skulle reise meg og gå inn etter siste røykepause, låste alt seg: Jeg fikk krampe i alle muskler, fra tærne til ørene, og spesielt i magen og beina. Smerten i ryggen og beina var sprengende, og jeg mistet kreftene fullstendig.

Det var grusomt vondt. Smertene kom i krampetak, og jeg hylte i søvne. Det var som å bli slått i mellomgulvet, bare at det ikke slapp igjen, så jeg mistet pusten hele tiden. Jeg kunne verken gå eller sitte, ikke løfte beina eller armene. Jeg var livredd for at leveren eller nyrene hadde sviktet, men det verste var egentlig uvissheten.

Lammelsen varte i to dager, og etter fire dager var jeg frisk. Da jeg kom hjem, fikk jeg beskjed av kjæresten min om å kvitte meg med edderkoppen. Merkelig nok.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning